Hae
Aino Mäkelä

Aamutreenaajan eväät – mitä syön illalla ja aamulla?

Useiden aamutreenaajien päänvaivana on syömisen ajoittaminen – mitä syödä aamulla ennen treeniä vai pitäiskö tuleva treeni huomioida jo jotenkin edellisenä iltana? Mä oon omien kokeilujeni kautta tullut siihen tulokseen, että iltasyömisellä on todella iso merkitys sen suhteen miten aamutreeni sujuu – jotkut väittävät, että illalla on syöty liikaa jos aamulla ei ole nälkä, mutta aamutreenaajana en tätä allekirjoita 😀

OLYMPUS DIGITAL CAMERAVoiko suklaaseen kyllästyä? Mä epäilen. Suklaapuuroa iltapalaksi…namnam!

Iltapalan syömisen jälkeen ei siis saada jäädä nälkä eikä nälkä saa kurnia aamulla herätessäkään jos aamulla mielii salille treenaamaan – aerobisen suhteen tilanne on vähän er ja ainakin mulla lenkki kulkee kaikista parhaiten, kun kroppa on mahdollisimman kevyt eli iltasyömiset mulla riippuu myös sen mukaan millainen treeni on aamulla tiedossa. Tai varsinkin jos tarkoituksena on mennä aamulla uimaan niin syön illalla tarkoituksella hieman kevyemmin 😀OLYMPUS DIGITAL CAMERAIltasyömiset myös vaikuttaa ihan älyttömästi uneen ja sen laatuun sekä sitä kautta luonnollisesti myös treenin kulkuun. Sami Sundvikin innoittamana muutin ruokailutottumuksiani ja siirsin aamun hiilihydraatit iltapalalle mikä on ollut ehkä fiksuin vetoni hetkeen! Kunnon hiilihydraattipitoisen iltapalan jälkeen sammun kuin saunalyhty ja nukun sikeästi kellon soittoon saakka.

Oon alkuvuodesta asti seurannut mun unta Beddit -sovelluksen avulla, jonka sain blogin kautta käyttööni, ja se on myös huomannut saman positiivisen kehityksen – mun leposyke on laskenut eikä uni ole enää läheskään niin katkonaista mitä ennen 😀 Jee! Toi Beddit on muutenkin ollut ihan loistava apuväline etenkin oman palautumisen seuraamiseen ja unen tarpeen arviointiin, kun tässä nyt on ollu alkuvuodesta välillä vähän stressaavampia kausia, kevätflunssaa ja pari muutakin epämukavaa kaveria kylässä, heh.

Sanomattakin varmaan selvää, että huonosti nukutun yön jälkeen jätän suosiolla salitreenin väliin. Jos herään yöllä jatkuvasti ja nukkumisen sijaan pyöriskelen levottomasti siirrän yleensä suosiolla herätyskellon eteenpäin tai salin sijaan suuntaan lenkkipolulle – väsyneenä kun yleensä vaan rikkoo itsensä, jos treenistä ylipäätään tulee mitään 😀OLYMPUS DIGITAL CAMERAToissa iltana vietin vapaa-iltaa ja Facebookin etusivulle pamahti Hannan ihana letturesepti. Koska olin saanut samana päivänä RAW2U:lta kookosjauhoja kotiin kakkuhommia varten, niin pakkohan Hannan lettureseptiäkin oli lähteä testaamaan, kun pelkät kuvatkin sai veden herahtamaan kielelle – ei paljon tehnyt jokapäivästä iltapuuroa siinä vaiheessa enää mieli 😉

Tapani mukaan sovelsin reseptiä hieman ja mustikkalettujen sijaan loihdinkin keittiössä suklaalettuja 😀 Tai oikeastaan pannukakkuja – sellaisia paksuja, oikein amerikkalaiseen tyyliin sopivia.

Annos kahdelle tai yhdelle hyvin nälkäiselle:
banaani
kananmuna
0,5dl kookosjauhoja
0,5dl riisiproteiinia
1dl kookosmaitoa
1rkl raakakaakaojauhetta

Muussaa banaani sauvasekoittimella ja lisää joukkoon kaikki muut ainekset. Paista miedolla lämmöllä kookosöljyssä molemmin puolin ja nauti hunajan tai muiden herkkujen kera.

Muistan Olli Sovijärven kertoneen hunajan nauttimisen ennen nukkumaanmenoa parantavan unen laatua – joten herkuttelen sillä usein iltaisin, hihhih 😉

Kookosmaidon sijaan käytin espresson makuista kookosmaitojuomaa – mä niin rakastan näitä kaikkia uusia ihanuuksia, joilla saa aina vähän lisätwistiä siihen tavalliseen!OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAEntä se aamupala ennen treeniä sitten? Mä yleensä herään 5:30 ja oon salilla jo kuudelta, joten aamupalaa en siinä välissä syö. Joskus kokeilin sitäkin, mutta en kokenut siitä mitään hyötyä. Täysin tyhjin vatsoin en kuitenkaan salille mene vaan nakkaan BCAA:t nassuun ja juon kunnon aamudrinksun sisältäen fitskuja sekä uutta Terranovan Life Drink:iä terästettynä riisiproteiinilla. Tärkeää on antaa kropalle kunnolla ravinteita ja erityisesti proteiineja tulevaa treeniä varten – liiallinen syöminen kun taas voi vaikuttaa siihen jopa negatiivisesti, hehhe.

Asia tosin on eri, jos mulla on kunnolla aikaa aamulla – silloin valmistan kunnon aamupalan ja nautin sen rauhassa sängyssä, lueskelen lehtiä ja blogeja, nautiskelen rauhasta ja suuntaan salille vasta parin tunnin päästä syömisestä 😀 Hihhihihi, ne on luksusaamuja ne! OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERAMulla on kuitenkin kotona aina poikkeustilanteita varten jotain pientä sitä varten, jos aamulla jostain syystä olisikin nälkä.. Joskus kun sekin saattaa yllättää 😉 Esimerkiksi CocoVi:n raakapatukat – joista cashew ja appelsiini on RAW2U:lla tutustumistarjouksessa parhaillaan! –, QuestBarit tai vaikkapa ihan vaan omena on loistava kevyt energianlähde. Tärkeetä on että se on kevyttä ja ravitsevaa – joskus pelkkä pala raakasuklaatakin antaa kivasti boostia! Tai sitten se on vaan se lumevaikutus, mutta onko sillä oikeasti mitään väliä? 😉 Pääasia on kuitenkin se, että treeni kulkee!

Kunnon hiilaripainotteinen iltapala sekä sikeät yöunet ja aamulla kroppa hereille ravintteikkaalla drinksulla – siinä on mun salaisuudet onnistuneeseen aamutreeniin! Sen jälkeen onkin sitten ihana nautiskella kunnollinen aamupalalla kaikessa rauhassa. Miten te huomioitte aamutreenin syömisissänne? 😉 Heräskö mun ruokatottumuksista jotain ajatuksia, mielipiteitä tai kyseenalaistuksia? Kertokaa toki – niiden kautta saan aina itsekin vähän uutta näkökantaa asioihin 😀 !

Kivaa keskiviikkoa!

<3 Aino

14 kommenttia

 1. Jenni kirjoitti:

  Mä teen harvemmin niin että kiirehdin salille suoraan sängystä: herään aina samaan aikaan, oli sitten vapaa tai töitä, vuorosta riippumatta. Otan aikani aamuhiilareille sillä mun päivät et lähde käyntiin ilman puuroa. Tai saatika salitreenit ilman ruokaa. Joudun kyllä aika paljon soveltamaan mitä syön millonkin mutta aina ennen treeniä pidän sen kahden tunnin ”sulatusajan” niinkuin kuuluu. Iltaisin vedän nassuun valkuaisia, rahkaa ja ihan pienen palan leipää. En koe enää tarttevani niin paljo hiilaria yötä vasten kun syön sitä muuten aika paljon melkein joka aterilla 🙂

  • Aino kirjoitti:

   Aivan – tästä sitä näkee, että tapoja on monia! 🙂 Joku toimii toiselle, toinen toiselle.

 2. Piritta kirjoitti:

  Ihania ruokavinkkejä taas! Kiitos! Menee heti testiin 🙂

  -Piritta
  http://piritta-headoverheels.blogspot.fi/

 3. Annie kirjoitti:

  Itsekin herään tosi aikaisin, usein jo 4 maissa ja juon heti kupin kahvia (ja luen päivän ”uutiset” läppäriltä :D). Jos teen lihaskuntoa (painot+step-lauta on mulla kotona) niin proteiinisheikki ja pari riisikakkua päällysteineen (+bcaa ym. vitamiinit ja muut). Aerobista ennen vain tuo prode. Sitten treenin jälkeen palkkari ja siitä yleensä reilun tunnin-puolentoista päästä kunnon aamiainen, joka tällä hetkellä on sinun reseptillä tehty voimapuuro (se, missä on taatelia, kaakaota ja valkuainen kaurapuuron seassa ja päällä mm. pellavansiemenrouhetta <3). Sitten kello on ehkä seitsemän ja vielä on koko päivä edessä ja virtaa riittää! Tosin, menen sitten aikaisin nukkumaan. Itselle nuo iltahiilarit ei oikein sovi, esim. puuro menee aamulla ilman mitään, mutta jos sen syö illalla niin se jää möyrimään vatsaan ja haittaa unta :/ Iltapalalla syön yleensä marjoista ja herasta tehdyn (ison annoksen) fluffia.

  • Aino kirjoitti:

   Ja mä oon pitäny itseäni aamuvirkkuna…huhhuh! 😀 Hyvältä kuulostaa kyllä sun päiväs – itsekin tykkään mennä aikaisin nukkumaan ja herätä aikaisin, sillon musta tuntuu että päivässä on enemmän tehokkaita tunteja käytettävissä, hihhih. Mulla hiilarit rauhoittaa sen verran, ja varsinkin lämmin puuro<3, että aamulla syötynä se yleensä vaan rupeaa väsyttämään mua.. hahha! Näin me ollaan erilaisia 😉

 4. Heidi kirjoitti:

  Heh, mä treenaan aamupäivisin ja aamupalana on runsaasti hiilaria, jota sulattelen pari tuntia. Ennen treeniä vetelen vielä lisää hiilaria nassuun. Näillä treeni kulkee aina todella hyvin ja puhtia riittää. Toisin oli ennen kun söin pääasiassa proteiinipitoisen aamupalan. Tyhjällä mahalla en treenaisi ikinä. Iltaisin sitten taas ehdottomasti protskua (rahkaa), lisänä rasvoja, jotta proteiinin imeytyminen hidastuu ja siitä riittää lihaksille koko yöksi rakennusainetta, eikä lihasreppanoiden tartte alkaa itse syödä itseään. 😉

  • Aino kirjoitti:

   Jep, jos itselläkin olis aikaa antaa aamupalan sulautua ennen treeniä niin se kyllä aamurutiineihin kuuluisi! Kesällä varmaan meininki on sitten taas eri kunhan pääsykokeet ja työkiireet helpottaa – sitä odotellessa 😛 Kaikkea on kun on tullut kokeiltua niin tää nykyinen sopii mulle parhaiten. Mun iltapala siis on oikeasti tosi runsas ja vaikka painotinkin hiilareiden määrää niin toki protskut kuuluu siihen ihan yhtä isona osana, hihhi 😀 Sitä virhettä en enää vahingossakaan tee että rupeaisin harrastamaan sisäistä kannibalismia – jotain on sentään tullu opittua, hahha!

 5. Kati kirjoitti:

  Minkä valmistajan riisiproteiinia käytät? Minun riisiproteiini haisee ihan koiranruualta. Yritin käyttää sitä aamupuuron joukossa, mutta kamalan hajun takia se on jäänyt kaapin nurkkaan.

  • Aino kirjoitti:

   Hahha apua! 😀 Mulla on Puhdistamon maustamatonta sekä Plaint Forcen vaniljaa ja suklaata – ja siis noi Plaint Forcet on oikeasti jo tosi hyvän makuisia. Puhdistamon suklaatakin mulla on ollu itellä käytössä, nyt se on tosi päässyt loppumaan, ja sekin oli mun mielestä hyvää. Harmi että sitä ei just nyt oo, niin voisin verrata tuohon Plaint Forceen.. :/ Eihän ne yhtä kermaisia oo, mitä hera, mutta kyllä siihen tottuu!

 6. Kaisu kirjoitti:

  Mä en ole oikein aamu ihminen joten mun aamutreeni on aamupalan jälkeen joskus 9.30. No näitä on vaan 1-2/viikko.
  Sit on päivä treenejä ja joskus harvoin iltatreeniä jos ei juoksua&saunayogaa lasketa 😉
  Mä syön aamulla ja päivällä enemmän protskuja ja illalla hiilari voittoisen iltapalan.
  Ja voin sanoa että lapset on ”hieman” muuttaneet tapoja 😀

  • Aino kirjoitti:

   Noniin, kuulostaa kyllä fiksulta:) Ja voi vitsit mä ootan iltaisia juoksulenkkejä… ahhh ne on ihan parhautta varsinkin kesällä, kun ilma on vähän viilenny mutta aurinko vielä paistaa ihanasti. Hihhhih, niitä odotellessa! 😀

 7. Laura kirjoitti:

  Hei!
  Tää mun kommentti ei nyt liity tähän postaukseen, mutta oisko sulta mahollista esittää postaus toivetta? 😀 Sä vähän aikaa sitten kirjoitit miten teet ns. herättäviä liikkeitä alakropalle ennen jalkareeniä, teetkö sä myös jonkinsortin avaavia liikkeitä yläkropalla? Jos teet niin niistä olis huippua saada vinkkiä 😉 Alakropan liikkeet oon nimittäin ottanu omaan reeniin mukaan ja ne on ihan huippuja, että kiitosta vaan niistä! 😀
  ps. sun blogis on mun lemppari, jatka samaan malliin! 🙂

  • Aino kirjoitti:

   Voi vitsit, kiva kuulla! Teen kyllä yläkropallekkin saman tyylistä lämmittelyä ja voin toki postata siitäkin – no problemos 🙂 Postaustoiveita saa AINA esittää, otan niitä ilolla vastaan.

   Kiitos Laura <3!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.