Hae
Aino Mäkelä

Hifistelijän Berliini

Meidän viime viikonlopun Berliinin reissun ainut agenda oli ladata akkuja ja syödä hyvin, missä onnistuttiin aivan loistavasti! Kuten jo aiemmin kerroinkin niin ruokakulttuurinsa puolesta Berliini on valloittava – erityisesti vegaaniruoan ja luomutuotannon suhteen.

Tiia sai jopa viedä jogurtin lentokentällä turvatarkastuksesta läpi, koska se oli vegaaninen! Aika hauskaa ja mua kyllä kiinnostais tietää logiikka sen takaa? 😉

Neljän päivän aikana ei kuitenkaan keretty käymään läpi jokaista haluamaamme ravintolaa ja kahvilaa, mutta onnistuttiin kyllä hyvin koluamaan ”meidän tyylisiä”, puhtaaseen ruokaan keskittyneitä ja ennenkaikkea gluteenittomia, paikkoja 🙂 Todellisuudessahan valtaosa paikoista tarjoaa vehnämössö croissantteja ja patonkeja, mutta kun jaksaa etsiä niin seasta löytyy paljon helmiä!

 

Berlin
Daluma
Daluma
Heti ensimmäisenä päivänä käytiin lounastamassa Dalumassa, joka sai meidän kriteereiltä arvosanat 4/5. Ihanilla yksityiskohdilla varustettu paikka, jonka hieman töykeä asiakaspalvelu ja silti jokseenkin kolkko ympäristö onnistui hieman latistamaan tunnelmaa.. Ruoka oli kuitenkin erittäin maistuvaa!

Annoksen sai koota itse eri vaihtoehdoista, joita oli kätevästi pakattuna myös take-a-way rasioihin kuten myös erilaisia aamupalavaihtoehtoja. Muistaakseni koko tarjonta oli ilokseni täysin gluteeniton ja maidoton 🙂 Valikoimasta löytyi myös raakakakkua, joka oli oikein herkullista muttei mitenkään ihmeellisen hyvää.

Berliini-safkaa
Dalumaa vastapäätä löytyi Superfood & Organic Liquids, joka myös tarjoaa chiapuuroja, smoothieita ja mehuja sekä gluteenittomia leivoksia sekä muita terveelliseen elämäntyyliin sopivia herkkuja niin siellä nautittavaksi kuin mukaan otettavaksikkin! Valitettavasti ei nautittu täällä yhtään mitään, mutta ens kerralla käyn ehdottomasti vähintään kahvikupposella ja leivoksella, vaikkei ne raakoja ollutkaan 🙂 Ainakaan vielä.

Kuten nää kaks aikaisempaa vierailun arvoista paikkaa niin myös meidän hotellikin sijaitsi Mitte -nimisessä kaupunginosassa, joka oli tosi kaunista ja rauhallista seutua. Alueella oli myös paljon bio/organic terveysmarketteja, joita taisin bongailla Berliinistä enemmän kuin ”tavallisia kauppoja”! Meidän lähikaupan, Alnaturan, valikoima ainakin oli erittäin kiitettävä ja löydettiin sieltä kaikki tarpeellinen hotelliherkuttelua varten – luomuna tietty.
Berliini-safkaa
OhLala
Lauantaina istuttiin useampi tunti tunnelmallisessa OhLalassa, jossa oli tarjolla täysin gluteeniton&vegaani brunssi! Kahvila oli täpötäynä ihmisiä ja syystäkin: brunssi oli nimittäin aivan ihana ja paikka todella viihtyisä. Tarjolla oli monenmoista makeaa ja suolaista herkkua sekä ihanan maistuvia pääruokia kera erilaisten ihanien levitteiden.

Brunssin ainoa miinus oli ehkä se, ettei kahvi sisältynyt hintaan. Tosin ainakin se esti allekirjoittanutta vetämään kahviövereitä, joten ehkä se olikin vaan ihan hyvä juttu.. Kaikenkaikkiaan 5/5 arvoinen kokemus maksoi ainoastaan 12,90€ eli meikäläisen näkökulmasta erittäin edullinen ja todellakin hintansa väärti!
BerlinBerliini-safkaaBerliini-safkaa
Boxhagener Platzilla törmättiin ihanaan torimeininkiin, jossa oli kaiken muun kivan lisäksi myös paljon luomuvihanneksia ja -hedelmiä myyviä kojuja ja saipas sieltä ostettua myös ihania tuorepuristettuja mehujakin! Viimeistään torilta huomas kuinka paljon ruoan laatuun Berliinissä panostetaan ja se teki mut todella iloiseksi.

Berliini-safkaaBerliini-safkaa
Goodies! Erittäin mun tyylinen ja samaa ideologiaa edustava ketjukahvila, joka tarjosi erilaisia terveellisiä vaihtoehtoja niin aamupalaksi, välipalaksi kuin kahvihetkienkin iloksi. Jokaiseen tuotteeseen oli merkitty todella selkeästi sisältö sekä sopivuus (vegaani, gluteeniton, maidoton jne) , joten valintojen tekeminen oli todella helppoa ja vaivatonta 🙂

Kaikki raakakakut oli valitettavasti loppu, mutta kuulemma raakasuklaatryffeli ja porkkanapiirakkaneliö oli oikein maistuvia. Uskoisin siis kakkujenki olevan oikein bueno! Näitä paikkoja löytyy Berliinistä useampi ja yksi mm. Veganz -marketin ja The Bowl -ravintolan yhteydestä eli selkeästi kysyntää löytyy 🙂

Berliini-safkaaBerlin
The Bowl
Odotukset The Bowlin suhteen oli aika kovat sillä nettisivujen esittelyvideo ja kuvat antoivat paikasta erittäin mielenkiintoisen kuvan. Ravintola itsessään olikin erittäin, erittäin trendikäs sekä tyylikäs ja oli tietysti sisustettu oikein viimeisen päälle. Myös ideologia osui meikäläisen kanssa aivan täysin yks-yhteen!

Mutta.. Meidän kokemus jäi valitettavasti vain 3/5 arvoiseksi. Odotettiin ruokaa alkupaloita lähtien yli kaksi tuntia ja kun vihdoin saatiin yks alkupala, oli toinen unohtunut matkasta jonka jälkeen odoteltiin taas reilu puoli tuntia uupuvaa annosta. Kun vihdoin saatiin pääruoat eteemme oli jo fiilis sen verran maassa (lue: nälkäinen ja kiukkuinen) ettei ruoka oikein enää maistunut. Eikä asiaa auttanut yhtään se, että kvinoa oli kuivaa ja ruusukaalit ylikypsiä.. Kaiken kukkuraksi henkilökunta ei ottanut mitään vastuuta eikä hyvittänyt koko odottelua mitenkään, vaan tarjosi ainoastaan kookosvedet odottelun aikana.

The Juice Company, Berlin
The Juice Company
Päädyttiin nälkäisenä aamupala-smoothielle The Juice Companyyn ja pakko todeta, että koko paikka oli pettymys. Arvosanan 3/5 takana nimittäin piilee ylihinnoitellut smoothiet ja paha kahvi sekä töykeä asiakaspalvelu.. Kaiken lisäksi nimestä vois päätellä, että kyseessä olis kovinkin fresh paikka, mutta se ei pitänyt lainkaan paikkaansa: vitriinistä löytyi vehnämössö leipää ja sokerijogurtteja. Hehheh. Kaikki ei siis oo sitä miltä näyttää, mutta nälkä onneksi lähti hetkeksi!

Mauer Parkissa järjestetään joka sunnuntai aivan järjettömän iso kirppis, jossa tietysti kulutettiin lähes koko päivä! Ja nälän yllättäessä suunnattiin tietysti ruoka-alueelle, josta onneksi löydettiin gluteenittomia vaihtoehtoja! Suosittelen kuitenkin olemaan varovainen ja varmistamaan aina myyjiltä torimeiningin ollessa kuitenki aina torimeininki. Varmojen valintojen lisäksi myynnistä löytyi myös hedelmiä ja muuta freessiä 🙂

The Golden Rice sushi
Golden Rice
Meidän hotellin naapurista löytyi aivan timanttinen sushimesta, josta nakattiin kokoajan vitsiä ja jonne päädyttiin syömään ”viimeisenä oljenkortena” surkeiden sattumusten seurauksena. Ja onneksi päädyttiin! Kokemus oli nimittäin erittäin bueno, vähintään 5/5. Vaikka tarjoilija ei kovin hyvin englantia osannutkaan niin palvelu oli erittäin ystävällistä ja ruoka edullista sekä mikä tärkeintä: todella herkkua 🙂

Alkupalana nautitut kevyet kevät(?)rullat oli täydellisiä ja olis täyttäneet mun mahan ihan sellaisenaankin, puhumattakaan 20 sushin setistä joka nautittiin pääruokana. Siis 20 sushia per napa! Ja taisin syödä Tiialta vielä muutaman vielä päälle.. Hups. Sushi oli valmistettu luomulohesta ja oli ihanan mehevää eikä ollenkaan kuivaa. Täyden kympin arvoista siis!

Berlin
Tosiaankaan ei todellakaan keretty kaikkiin paikkoihin mihin oltais haluttu ja pitihän mun tietty jättää jotain seuraavaakin reissua varten 😉 Ajattelin kuitenkin listata ne ylös ne, joten kertokaahan toki omia kokemuksianne jos ootte joissain seuraavista käynyt!

Kaikki ylläolevista on ainakin todella kehuttuja ja suosittuja gluteenittomien (sekä maidottomien ja vegaanien) keskuudessa ja veikkaanpa, että noi on vaan kirsikat kakun päällä 🙂 Jos Berliiniin haluaa lähteä ”ruokalomalle” niin kannattaa suunnitella reissu hyvin etukäteen sillä nää kaikki parhaat paikat sijaitsee mitä oudoimmissa paikoissa aivan ympäri kaupunkia ja just sen vuoksi meilläkin jäi suurin osa paikoista kokematta.

Gluteenitonta ruokaa tarjoavat ravintolat ja kahvilat näet kätevästi tästä kartasta.

Vinkatkaahan kommentitboksiin, jos tulee jotain spesiaaleja Berliiini-vinkkejä mieleen! Uskoisin, että niistä on paljon iloa myös muille lukijoille 🙂

<3 Aino

Seuraa blogia: Facebookissa / Bloglovinissa / Blogilistalla / Instagramissa

3 kommenttia

 1. Orvokki kirjoitti:

  Ihania kuvia! 🙂 Laauma on tosi hyvä, yksi mun suosikkini! Varmaan myös siksi, että asun siinä lähellä… Muita mun suosikki vege-mestoja oon listannu täällä:
  http://punainenorvokki.blogspot.fi/2014/11/berliinin-parhaat-vegaaniravintolat.html

  • Aino Mäkelä kirjoitti:

   Mua harmittaa ihan hirveästi ettei päästy Laaumassa käymään! Siinä onkin yks hyvä syy tulla Berliiniin uudestaan 😛 Kuten myös nuo monet ihanan näköiset paikat, jotka oot listannut. Oi Berliini.. <3

 2. Anna-Kaisa kirjoitti:

  Jute gluteenitonleipomo kannattaa mainita

  Jute Bäckerei

  https://goo.gl/maps/PtRUjfqShFH2

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.