Hae
Aino Mäkelä

Tattarisämppäreitä ja treenitavotteita!

 
 
 
 
Aaaaaaaah, pakko myöntää että vapaapäivät kyllä tekee hyvää. Tai siis tälläiset ”älä-suunnittele-mitään” -päivät, kun yleensä mun kalenteri on täynnä aamusta iltaan. Työnarkomaani kun oon, niin tälläiset kahden päivän vapaat on mulle sama asia kuin loma 🙂 
 
Viimeyönä nukuin melkein 12h.. minä, oikeasti?! Teki kyllä ihan pirun hyvää! Mä herään normaalisti aina 6h unien jälkeen automaattisesti ilman kelloa pirteänä – viimeyön hyvien unien salaisuus tais olla aamu neljän herätys ja koko päivä sykkimistä paikasta toiseen ilman päikkäreitä. Nyt on ainakin kaikki mahdolliset univelat kuitattu 🙂
 
Vaikka nukkuminen on ihanaa, vielä ihanampaa on vapaat aamut <3 Tänään herättyäni rupesin leipomishommiin ja taioin aamiaispöytään porkkana-tattarisämpylöitä. Ja tsiiiiiisus, kuin hyvää itsetehty leipä onkaan. Ja vielä aamiaisella, hasselpähkinäliköörikahvin kanssa. 
 
 
PORKKANA-TATTARISÄMPYLÄT
2,5dl vettä
1rkl hunajaa
1tl suolaa
1pussi kuivahiivaa
3,5dl rouheisia sämpyläjauhoja

2dl tattarirouhetta
3dl porkkanaraastetta
0,5dl öljyä (mä käytin kookosöljyä)
auringonkukansiemeniä

 
1.  Mittaa hieman kädenlämpöistä lämpimämpi vesi kulhoon ja sekoita siihen sekä suola että hunaja.
2. Yhdistä jauhot. Lisää osaan jauhoseosta kuivahiiva ja sekoittele veden joukkoon.
3. Lisää loput jauhot sekä porkkanaraaste.
4. Viimeisenä lisää öljy. 
5. Nosta taikina lämpimään paikkaan kohoamaan noin puoleksi tunniksi.
6. Muotoile sämpylät leivinpaperin päälle pellille ja lisää auringonkukansiemeniä pinnalle.
7. Paista 225asteisessa uunissa puolisen tuntia.
 
Tää oli mun ensitutustuminen tattarin kanssa ja normaalisti olisin käyttänyt niiden sijasta kaurahiutaleita. Uusimmassa Fit -lehdessä bongasin kuitenkin jutun tattarista – viljattomasta viljasta, joka sisältää runsaasti proteiinia sekä myös paljon flavonoideja, magnesiumia, kalsiumia, rautaa, A-vitamiinia ja useita B-vitamiineja. Seuraavaksi taidan kokeilla tattaria puurona 🙂
 
 
No mites ne treenitavotteet ja suunnitelmat sitten keväälle?
 
Lihasmassaa siis haluaisin lisää ja tätä varten mulla on maanantaille sovittu aika personal trainerin kanssa, että katsotaan mulle kevääksi vähän uutta treeniohjelmaa 🙂 Tarkoituksena ois tehdä nelijakoinen ohjelma eli jatkossa kävisin neljästi viikossa salilla mikä on musta ihan jees. Viimeaikoina kertoja on ollut 5-6/viikko. On kyllä ihanaa saada uus treeniohjelma ja sen myötä sitten vähän vaihtelua salilla käyntiin – tarkoituksena kuitenkin vetää täysiä koko kevät siellä puolella!
 
Aerobisella puolella taitaa vesijumpat nyt mulla hetkeksi jäädä välistä. Ensinnäkin tatskan takia en muutenkaan saisi sielä pariin viikkoon käydä ja lisäksi nyt kevään sekä auringon ilmaannuttua musta on paljon kivempi urheilla raittiissa ulkoilmassa 🙂 
 
Juoksulenkkejä pyrin tekemään aamuisin muutaman viikossa. Haluan kehittää mun juoksukuntoa entisestään, mutta koska kevään päätavoite on kuitenkin haban kasvamisessa saa juoksulenkit jäädä nyt hetkeksi minimiin. Kesällä ruetaan sitten juoksemaan enemmän ja enemmän tosissaan, sillä oon haastanut mun isin juokseman mun kanssa syksyllä puolimaratonin! 😀 Sitä odotellessa sitten.. on loppukesästä yks toinenkin siisti juoksutapahtuma, johon on tarkoitus ottaa osaa.
 
Kevään ehdoton piristys tulee kuitenkin olemaan yks uus laji, jonka aloittamisesta oon haaveillut vaikka kuinka pitkään. Koskaan aiemmin vaan en ole saanut aikaiseksi, sillä mulla ei oo ollut ketään kaveria joka ois mun mukaan lähtenyt. Höps, enää ei tuommoset mua estä vaan nyt oon ilmottautunut kurssille joka alkaa ens viikolla! Laji on tosi tehokas – voimaa, nopeutta ja iskuja vaativa. Kuka arvaa mistä on kyse?

15 kommenttia

 1. Siiri kirjoitti:

  Oooh juokseminen on ihan parasta kun kevät koittaa ja kadut kuivuu! Ja ite oon juossut sen puolikkaan pari kertaa,ja ai että se fiilis kun tulee maaliin! Maailman väsynein,mutta maailman onnellisin 🙂 juokseminen on niin mieltä puhdistavaa,se on just sitä oma aikaa. Ja onkohan tuo syksyinen juoksutapahtuma midnight run?;-) jos meinaan on niin siellä nähään!:p

  • Aino kirjoitti:

   Jep, mä tykkään kans! Varsinkin nyt ku on vielä hyvä kunto ja se ei tunnu enää hirveeltä tuskalta.. 😀 Ennenhän mä en hirveesti juossu, kun varoin niin paljon mun polvea, ihanaa kun ei enää tarvi!Ja kyllä, juuri se(kin)! Eli jeejee, treffit tiedossa! 🙂

 2. Anonymous kirjoitti:

  Tuli mieleen crossfit, vaikka sitä en olekaan koskaan kokeillut 🙂 Itselläkin haaveissa puolimaraton, saa nähdä jos loppukesästä löytyisi täältäpäin joku sopiva. Tsemppiä sulle!

  • Aino kirjoitti:

   Oiii sitäki haluan kyllä kokeilla! Itseasiassa on suunnitteillakin käydä kaverin kans testaamassa, kun täällä aina välillä on avoimet ovet crossfit salilla 🙂 Mut kyse ei oo nyt ihan siitä.Kiitos paljon tsempistä ja samaa sulle! Ja nautihan treeneistä, juokseminen on ihanaaaaa 🙂

 3. Anonymous kirjoitti:

  Oisko thai-boxing? 😀

 4. Justiina kirjoitti:

  tuli mieleen vaan että, kiva kun kirjotat näin useesti, paljon saa motivaatiota kun kattelee näitä sun postauksia(: Huomasin myös sen että kun käyttää vähän enemmän aikaa ruuan laittoon saa parempaa ja terveellisempää, jee ! terveisin yks just salilla 2 tuntia heilunut (:

  • Aino kirjoitti:

   Ihana kuulla, kiitos!:) Tuo on kyllä totta – pienellä vaivannäöllä saa ihmeitä aikaan. Ja just semmosta ruokaa, mistä ite tykkää! Ja vau, mahtaa olla loistava fiilis tommosen treenin jälkeen:) You go girl!

 5. Anonymous kirjoitti:

  Oii oon itekkin haaveillu puolimaratonin juoksemiseesta:) ja jos arvaan et oot menossa kokeile kuntonyrkkeilyy tms. nii sitäkin haluisin kokeilla:D

 6. Mimi kirjoitti:

  mää tiiän lajin mutta en paljasta ;D kiva ja raskas laji kyllä, itekin vielä joskus ilmoittaudun kurssille! 🙂 ja oi että on ihanan näkösiä sämpylöitä, nuitapa pitää kokeilla joku kerta. Ja mua kans ärsyttää se, kun en juo ja kaikki kaverit kyselee että miksi ja alkaa silleen tosi ärsyttävästi ja ahistavasti tuputtaan ”no mutta voithan sää nyt vähän kun kerranki päästiin viettää iltaa yhessä” .. ARGH! 😀

  • Mimi kirjoitti:

   tarkotin ton alkoholijutun tuoho ylempään postaukseen mutta se nyt tuli tuossa samalla 😀

  • Aino kirjoitti:

   Hahhaaa nii mää vähä aattelinki 🙂 Toi on kyllä raivostuttavaa, mut enemmän ärsyttää sellaset ”lameass” -tyyppiset asennoitumiset.. tsiiiisus, miten se voi ollakki niin is ongelma jollekkin jos joku haluaa pitää päänsä selvänä :PJa itetehty leipä on parasta! Mun ykkösherkkua melkeenpä, heheee 🙂 Onneksi kaupoista löytyy vaikka minkälaisia hyviä runsaskuitusia jauhovaihtoehtoja perus vehnäjauhoille.

 7. Emma kirjoitti:

  Mummoni tekee mulle aina tattarisämpylöitä vehnäallergiani johdosta, tuosta tattarirouheesta tulee ihana rakenne sämpylöihin !

  • Aino kirjoitti:

   Jep niin tulee! Tykkään muutenkin vähän rouheemmista sämpylöistä, just vaikka kaurahiutaleisiinkin tehtyinä ne on musta parempia entä perus vehnäjauhoihin:)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.