Hae
Aino Mäkelä

Kuumakalle

KuumakalleKävin viime perjantaina ayurvedakonsultaatiossa Surya Ayurvedassa, ayurvedalääkäri Pardaman Sharman vastaanotolla. Kokemus oli pysäyttävä – samaan aikaan herättelevä ja innostava, mielenkiintoinen ja motivoiva. Mahdollisesti alku jollekkin uudelle ja todennäköisesti entistä paremmalle elämänlaadulle, aivan kuten kyselykaavakketta täyttäessä toivoinkin.

Vaikka oonkin aiemmin jo lukenut ayurvedasta ja jopa kirjoittanut siitä teille, en ollut koskaan aiemmin sisäistänyt sitä näin voimakkaasti. Tunsin oloni todella hämmentyneeksi, kun pelkän pulssini perusteella Pardaman tuntui tietävän musta kaiken aina lempiruoistani tunne-elämäni kiemuroihin – asioihin, joita en meinaa edes itsekään tajuta.

Pardaman selitti mulle hyvin selkeästi ja usealla eri tapaa kuinka meidän keho kaikessa moninaisuudessa toimiikaan. Mun oma intohimo ravitsemukseen tukee varmasti nykyistä innostusta ayurvedaan, sillä sen keskiössä on ravitsemus ja terveen ruokavalion lisäksi ajatus omalle kehotyypille sopivasta ravinnosta. Koostamalla ruokavalionsa oikein voi siis saavuttaa tasapainon, jonka myötä elämänlaatu voi kohota huomattavasti.

Kuulostaa ihan loogiselta, eikö?

KuumakalleKehotyyppejä on kolme, joista mä olen pitta eli se tulinen, intohimoinen tapaus. Oman kehotyyppini oon tiedostanut jo aiemmin, mutta siltikään en ole osannut yhdistää omaa viimeaikaista oireiluani siihen vaan oon ajatellut kaiken poikkeavan johtuvan stressiä. Tavallaanhan mä olin oikeassa sillä mun elimistö reagoi vääränlaiseen ruokaan jota söin jatkuvasti, mikä saattaa kehon epätasapainotilaan eli stressiin. En siis vain tajunnut stressin perimmäistä syytä, vaan etsin ratkaisua aivan vääristä paikoista 🙂

Miten mä sitten oireilen? Mulla on kokoajan – aina ja jatkuvasti – kuuma tai hiki, joka on ajoittain tosi häiritsevää ja luonnollisesti hyvinkin epämukavaa. Mun mieli on rauhaton puhumattakaan tunne-elämän aallokoista, ajatukset harhailee miten sattuu ja nukun levottomasti. En myöskään viihdy voimakkaassa valaistuksessa, vaan oleilen mielummin hämärässä. Nää kaikki on merkkejä siitä, että pitta on epätasapainossa mikä niin sanotusti lisää mun kehon ”tulisuutta” entisestään minkä seurauksena kaikki oireetkin on hyvin loogisia – mun keho haluaa viilentyä, ei kuumentua enää entisestään.

Ruoka mitä päivittäin syömme vaikuttaa meidän sisäelimiimme, joiden toiminta vaikuttaa kehoomme ja kehon hyvinvointi puolestaan mieleemme. Vääränlainen ravinto on saanut mun maksan epätasapainoon mikä aiheuttaa kuumuuden ja jatkuvan näläntunteen sekä rauhattomuuden – mielenkiintoistahan tässä on myös se, että pari päivää aiemmin kalevalainen jäsenkorjaaja raportoi mulle myös mun maksan toiminnan olevan normaalista poikkeavaa.  Jokaiselle kehotyypille onkin omanlaiset, sopivat ruokavalionsa jota on hyvä noudattaa tasapainon ylläpitämiseksi. Tästä oonkin kirjoittanut jo aiemmin heinäkuussa, ”Syötkö kehotyyppisi mukaan?”, jolloin mun oma tasapaino oli paremmin hallussa.

PittasmoothieKonsultaation innoittamana mulla alkoikin eilen ”uusi arki” todellisen pittailun merkeissä ja teenkin täydellisen ryhtiliikkeen ruokavalioni suhteen 🙂 Pitalle tuttuun tyyliin odotan jo malttamattomana, miten pienet muutokset rupeaa toimimaan mun kehon eduksi! Ja lupaankin pitää teidät ajantasalla sen suhteen.

Ruokavaliosta karsiutui pois banaani, tattari, kananmunat, porkkanat, tomaatti, paprika, chili, curry, maca, kaakao & raakasuklaa, ruusunjuuri, kahvi, marjat ja pähkinät. Eli kaikkea terveellistä, muttei minulle sopivaa. Viikonloppuna jääkaappia tyhjennellessäni kaikesta edellämainitusta oli jännä huomata, kuinka voimakkaasti mun elimistö reagoikaan ja tuntui tosi kurjalta etten ollut aikoihin kiinnittänyt siihen mitään huomiota. Niin voi käydä helposti kun syö kiireessä eikä mieti mitään sen enempää.

Koska en halua keskittyä kieltoihin haluan vaalia kaikkia ihania ruokia, joista saan jatkossakin nauttia. Huomasin jo Malesiassa kuinka mun kroppa rakastaa riisiä ja sitä saan syödä, aivan kuten kvinoaa, amaranttia ja kauraa. Ihanan makeat viikunat, taatelit, mulperit, päärynät ja superhekulliset persimonit sekä erilaiset melonit kuuluu ruokavalioon.. Nam! Chiansiemenet ja kookosmanna sekä kaikki ihanat vihreät jauheet sekä kasvikset on myös sallittujen listalla. Ihanan simppeliä ja yksinkertaista! Maustehyllykin siistiytyi yli puolella ja jäljelle jäi käytännössä vain kurkuma, kardemumma, suola ja mustapippuri.

KuumakalleTulisen ruoan syöminen aiheuttaa myös epämääräistä ”pittaturvotusta”, jonka päättelin johtuvan elimistöön kertyvästä nesteestä joka pyrkii viilentämään sitä. Samasta syystä mulla on myös niin kotoinen olo uimahallissakin, kun taas voimakkaasti sykettä nostattavat treenit ei oo tuntunu viimeaikoina yhtään kivoilta.

Ruokailujen lisäksi sain muitakin ohjeita, mm. aamutoimien, oil pullingin, hengitysharjoitusten, joogan ja suihkussa käymisen suhteen jotka kaikki pyrkivät viilentämään mun kehoa. Ja samalla kun mun keho viilenee pitäis myös mun mielen rauhoittua. Voikin olla, että alta aikayksikön saankin luopua mun ”Moody-Mäkelä” lempinimestä 😉 Hah! Eilen kävin hakemassa mun ruokavalion tueksi muutaman ayurvedisen lisäravinteen PUR Hyvinvointikaupasta, jonka valikoimasta löytyy paljon ayurvedisiä tuotteita (mm. luonnonkosmetiikkaa!) ja myös jokaiselle kehotyypille oma starttipakettinsa 🙂 Unohtamatta baarin herkkullisia ayurvedisiä smoothieita!

KuumakalleAyurveda on siis supermielenkiintoinen ja kokonaisvaltainen tapa nähdä ihmiskeho ja sen hyvinvointi sekä terveys. Heti vuodenvaihteen jälkeen 13.1 Pardaman luennoikin aiheesta ”Ayurveda detox”, joka tulee varmasti olemaan erittäin ajatuksia herättävä ja mieltä avartava kaikille aiheesta kiinnostuneille 🙂

Löytyykö ruudun takaa ayurvedaan hurahtaneita? Mahdollisesti muita pittoja? Tuun varmasti jakamaan mun omia kokemuksia mun ”pittamatkalta” ja jakamaan erilaisia reseptejä, sillä tää ruokaremontti inspiroi taas aivan uudenlaisten kokkailujen ääreen 🙂 Kaikki kirjoitustoiveet aiheesta otetaan lämmöllä vastaan!

<3 Aino

Seuraa blogia: Facebookissa / Bloglovinissa / Blogilistalla / Instagramissa

7 kommenttia

 1. Noora kirjoitti:

  Tämä on NIIIN kiinnostavaa ja juuri itsekkin aloin kertaamaan näitä ayuevedan juttuja. Mietin vain mitenköhän noudattaa oikeaa ruokavaliota jos esim. Pittaa on 50%, Vataa 50% ja Kaphaa 52%. :O

  • Aino Mäkelä kirjoitti:

   Joo, oon ite taas ihan innossaan! Suosittelen käymään konsultaatiossa, mut se menee niin et sitä joka oireilee niin tasapainotetaan:)

 2. S kirjoitti:

  Öö… Ihan mielenkiinnosta:

  Oletko miettinyt, että kuumuudelle ja hikoilulle voisi olla myös muita syitä? Esim. kilpirauhasen liikatoiminta.
  Mitä mielestäsi ”maksan käyminen ylikierroksilla” tarkoittaa käytännössä?
  Olisitko valmis uskomaan mitä tahansa, mitä vaihtoehtolääkäri sanoo?

  • Aino Mäkelä kirjoitti:

   Heippa S. 🙂 Niin onki tosi mielenkiintosta! Mä suhtaudun avoimin mielin kaikkeen ja nykypäivänä kaikenlaista kuultuani ja nähtyäni oon hyvin vakuuttunut täydentävien hoitomuotojen tehokkuudesta. Mun mielestä kaikki on ainakin kokeilun arvoista 🙂

   Toki olen tietoinen ja varmasti oireilun fysiologinen syy löytyykin juuri jonkin sisäelimen epänormaalista toiminnasta, mutta kuten totesin nion syömämme ravinto vaikuttaa juuri siihen 🙂 Kuten jo totesinkin, olen etsinyt oireilleni syytä vääristä paikoista.

   Stimulantit (mm. kaakao, kahvi, maca) joita syön paljon saavat koko kropan toiminnan vilkastumaan ja samoiten myös maksan. Jos mun kroppa on jo valmiiksi ”tulinen” niin ns. bensan heittäminen liekkeihin ei järjellä ajateltuna tunnu yhtään fiksulta 🙂

   • S kirjoitti:

    Kiitos vastauksesta. Kuten ehkä huomaa, itse suhtaudun (myöskin kaikenlaista kuultuani ja nähtyäni) kriittisenpuoleisesti tällaisiin, mutta toki jokainen on vapaa kokeilemaan mitä haluaa eikä se ole minulta millään lailla pois. 🙂 Toivottavasti saat oireisiisi helpotusta tavalla tai toisella.

    • Aino Mäkelä kirjoitti:

     Joo heh, en voinu olla huomaamatta 😉 Mutta se on ihan hyvä vaan – mun mielestä kyseenalaistamista tuleekin olla puolin ja toisin, vain siten jokainen ”ala” pysyy ns. hereillä ja kehittyy jatkuvasti. Harrastan myös itse kriittistä tarkastelua, mutta yksittäisten tutkimustulosten sijaan yleensä perustan oman mielipiteeni kokonaisuuden hahmottamisella ja tietysti omakohtaisilla kokemuksilla 🙂

 3. Jenna / Pirtti-blogi kirjoitti:

  Ihana postaus! 🙂 Kävin itse Pardamanin vastaanotolla tammikuussa, ja olen nyt opiskellut vatan elämää ahkerasti 🙂 Luin sun muutkin postaukset ayurvedaan liittyen, ihanaa kun tästä kiinnostuneita ihmisiä riittää blogimaailmassakin! Itsekin olen aiheesta jonkinverran kirjoitellut, mm. tuolla: http://www.lily.fi/blogit/pirtti/ayurvedalaakarin-vastaanotolla-elamantapamuutosta-oppimassa

  Ihanaa kevättä! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.