Hae
Aino Mäkelä

Reissueväät & Bilbaon makuelämykset

ReissueväätRakastan reissussa tutustua paikalliseen ruokakulttuuriin ja mun terveysruokahifistely onkin aina aika poikkeava lähtökohta katsastella tarjontaa sillä suhtaudun ruokaan pelkkää makua syvemmin, vaikka sekin tokin on tärkeää. Ennakkoon ajattelin, etten tulisi selviämään Bilbaossa gluteenittoman ja kasvispainotteisen ruokavalioni kanssa, mutta onneksi olin väärässä ja tuutte sen kyllä tässä postauksessa huomaamaan!

Aina reissulle lähtiessä pakkaan kuitenkin mukaan itselle pienen hätävarapakkauksen, etten vaan vahingossakaan joudu näkemään nälkää 😉 Aamuinen viherjauhe ja spirulinatabletit pitää huolen, että saan tarvittavasti ravinteita ja ne olikin tällä reissulla aika oleellisia sillä salaattia ei hirveästi lautasella näkynyt. Muutenkin viherjauheen energisoiva vaikutus on aina ihan mieletön startti päivään ja proteiinipitoista spirulinaa on hyvä tankata pitkin päivää, varsinkin jos on vähänkään aktiivinen päivän mittaan.

Gluteenittomat pikapuurot oli mun pelastus aamiaisilla, sillä kuten tiedätte niin oon aika tarkka millaisia gluteenittomia tuotteita haluan syödä. Näissä BigOz:in puuroissa ei oo muuta kuin kauraa ja rusinoita tai kookosta & mansikkaa, ja pelkän kuuman veden lisäämisellä niistä saa valmistettua tosi herkullisen puuron! Pikkuiset trailmix-pussukat puolestaan toimii aina niin herkkunälkään kuin nälän iskiessä keskellä vaellusta – antioksidanttipitoiset kuivatut marjat ja raakasuklaaa antaa energiaa, jolla hymyy venyy kohti korvia ja jalka nousee kevyemmin 😉

BilbaoBilbaoBilbaoBilbaoBilbaoBilbaoBilbaoBilbaon makuelämykset Bilbaon makuelämykset Bilbaon makuelämyksetBilbaoBilbaoBilbaoKoko loman ajan saatiin nauttia todella herkullisesta ruoasta enkä joutunut kokemaan yhtään ruokapettymystä, joten iso peukku Bilbaon ruokakulttuurille! Kaiken kaikkiaan ruoka oli tosi autenttista ja yksinkertaista, ilman sen kummempia kommerverkkejä. Kasvisruokaa tosin ei ollut liiemmin tarjolla joten söin reissulla paljon kalaa mikä onkin Baskeissa hyvin perinteikästä sekä äärettömän herkullista. Ahh ja viiniä, sitä juotiin tietysti joka aterialla kellonajasta riippumatta 😉

Yleisesti ravintoloissa oltiin hyvin tiedostavaisia ja gluteeniton ruokavalio otettiin tosi hyvin huomioon, useimmissa ravintoloissa mulle valmistettiin omat leivät joita aterioiden yhteydessä nautittiin paljon. Mulla olikin tosi turvallinen olo sillä musta tuntui, että siellä todella tajuttiin mitä keliakia tarkoittaa ja asia otettiin oikeasti tosissaan.

Viihtyisässä, perinteisessä baskilaisessa maalaistalossa nautittu lounas oli varmasti yksi parhaimpia aterioita ikinä sillä pääruokana nautittu kala oli ihan uskomattoman hyvää. Ja olin haljeta onnesta, kun sain jälkkäriksi riisipuddingia kanelilla! Siis niin uskomattoman hyvää, etten edes osaa hehkuttaa tarpeeksi. Jos siis käytte katselemassa Oman taidemetsää niin reippailun jälkeen kannattaa jäädä herkuttelemaan Lezikaan, joka sijaitsee reitin päätekohdassa.

Yhtenä iltana käytiin pinxto -kierroksella, joka on Baskimaissa hyvin perinteinen tapa viettää iltaa. Kierrettiin siis usemmassa baarissa, joissa jokaisessa syötiin muutama pinxto ja siirryttiin sitten seuraavaan. Pinxtot on hieman tapaksen tyylisiä, mutta leivän päälle tehtyä pikkusnackejä joita löytyy ihan laidasta laitaan. Kokeiltiin Cafe Bar Bilbao, Ganzt ja Berton, joista keskimmäinen sai multa täydet pisteet gluteenittoman leivän ansiosta! Kahdessa muussakin sain syödäkseni, mutta valikoima oli huomattavasti suppeampi 🙂Bilbaon makuelämyksetBilbaon makuelämyksetBilbaon makuelämyksetBilbaon makuelämyksetBilbaon makuelämyksetBilbaon makuelämykset Bilbaon makuelämyksetKaikista ruokakokemuksista haluan kuitenkin antaa erityismaininnan ravintola Yandiolalle, jossa meidän viimeinen illallinen oli aikalailla täydellinen! Jokainen ruokalaji oli uskomattoman herkullinen aina alkupaloista pääruokaan ja jälkkäriin. Etenkin hanhenmaksa oli ihan suussasulavaa, puhumattakaan lohesta ja herkullisen pehmeästä risotosta.

Ennen ruokailun aloittamista meiltä tarkistettiin vielä mahdolliset allergiat/ruokarajoitteet ja mä sain eteeni kyltin, jossa oli maininta gluteenittomasta ja lihattomasta ruokavaliosta. Siis ihan uskomattoman nerokasta! Illan aikana tarjoilijoiden siis ei tarvinut kysellä tai yrittää muistaa ulkoa kelle tuli mikäkin annos, eikä munkaan tarvinnut pelätä että olisin vahingossa saanut syödäkseni jotain mikä ei mulle sopinut.

Tän idean vois varmaan kopioida myös Suomeen, eiks vaan? 😉

Jos näin voisin tiivistää ajatukseni Bilbaon ruokatarjonnasta voisin sanoa, että nälkää ei todellakaan tarvinnut nähdä 🙂 Ruoka ei ollut mitään mättöä ja nautin siitä, että ruoka oli yksinkertaista ja samalla tosi maukasta. Pääruokien kanssa ei ollut turhia lisukkeita, vaan yhdessä kevyen alkuruoan kanssa ateriat oli todella tasapainoisia! Vaikka omaan makuuni tosin kasviksia ois saanut olla enemmän tarjolla. Paikallinen kala oli todella, todella herkullista ja pehmeän suussasulavaa, joten sitä nautti mielellään päivittäin – tosin kotiinpalattua on ollu ihan sellanen fiilis että nyt taas pärjää pitkän tovin pelkillä kasviksilla 😛

<3 Aino

Seuraa blogia: Facebookissa / Bloglovinissa / Instagramissa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.