Hae
Aino Mäkelä

Hedelmäsokeri

Mun aiempi sokeripostaus herätti teissä paljon kysymyksiä koskien hedelmien ja erityisesti tuoremehujen sokeria minkä vuoksi halusinkin kirjoittaa aiheesta kokonaisen postauksen. Jes ihanaa – supermielenkiintoinen aihe!

Tuoremehut on ollut viimeaikoina paljon pinnalla minkä vuoksi kyseessä onkin tosi ajankohtainen sekä tärkeä aihe, josta tuntuu jokaisella olevan sanottavaan joko puolesta tai vastaan. Tai siis onneksi yhä enemmän vastaan mitä itse sokeriin tulee, mutta ainakin omaksi harmikseni myös hedelmien mainetta on mustamaalattu aikalailla.

VihermehuNormaalissa tilanteessa maksa pyrkii ja kykenee muuttamaan kaiken fruktoosin glukoosiksi. Ongelmana nykypäivänä tän asian suhteen ei niinkään ole se itse hedelmäsokeri vaan vallitseva epätasapaino. Esimerkiksi noin puolet väestöstä on ylipainoisia ja kaloreita syödään jatkuvasti enemmän kuin olisi tarpeen ja pelkästään kyseiset kaksi tekijää luonnollisesti työllistää maksaa normaalia enemmän järkyttäen sen toimintaa. Etenkin ylimääräinen tärkkelyksen ja sokerin syönti aiheuttaa maksalle normaalista poiketen lisää töitä.

Maksan ollessa ylityöllistynyt ei se tietenkään kykene muuttamaan kaikkea fruktoosia glukoosiksi ja verensokerin ollessa jo valmiiksi koholla varastoituu fruktoosi luonnollisesti rasvaksi, jolloin riski maksan rasvoittumiseen on tietysti korkeampi. Varsinkin jos tilanne jatkuu pitkään samanlaisena – pienistä poikkeuksista terve kroppa selviytyy huoletta. Tälläinen tilanne on harmittavan todennäköinen nykypäivän tyypillisellä hyvin energia- ja sokeri+tärkkelyspitoisella ruokavaliolla, jossa fruktoosin päivittäinen saanti on vähintään 100 gramman luokkaa.

Arvatkaa kuinka paljon hedelmiä tulisi syödä päivässä, jotta vastaava teollisesti valmistetusta ruoasta päivittäin helpostikkin saatava haitallinen fruktoosimäärä tulisi täyteen?

Kylmäpuristettu mehu
Määrä on hurja sen verran hurja enkä usko kenenkään päivässä pystyvän syömään moista määrää. Normaalipainoinen, terve ihminen voikin siis aivan huoletta syödä lähes mielin määrin tuoreita hedelmiä ja marjoja sekä nautiskella tuoremehuja – varsinkin jos ruokavalio sisältää muuten vähän tärkkelystä ja sokeria.

Niin ja se määrä: huimat kahdesta kolmeen kiloon hedelmiä tai litran verran tuoremehua päivässä! 

Jos hedelmät syödään sellaisenaan tulee niiden mukana vielä tärkeät kuidut, jotka hidastaa fruktoosin imeytymistä mikä helpottaa maksan kuormaa, kun taas teollisesti jauhettu fruktoosi imeytyy hetkessä maksaan kuormittaen sitä suhteessa paljon enemmän, ylikuormitustilassa siis haitallisesti. Teollinen fruktoosi on siis puhdasta fruktoosia, kun taas tuorepuristetuissa mehuissakin on yleensä aina vähintään pieniä määrä kuituja mukana.

Tuorepuristettu mango-banaani-porkkana-appelsiinimehuTiivistettynä vielä: normaalipainoisen ihmisen ei ole syytä välttää hedelmiä fruktoosin pelossa, mutta ylipainoisen on hyvä rajoittaa myös hedelmistä saatavan sokerin määrää. Tosin painonpudotustapaukset on aina yksilökohtaisia, mutta näin yleistettuna ajatellen. Mehustuksesta innostuneille suosittelen käyttämään enimmäkseen kasviksia ja päivätasolla vain pienissä määrin hedelmiä sekä laimentamaan hieman valmiita mehuja. Mä suosin desiä vettä 1,5dl hedelmistä puristettuun mehuun lisättynä – hyvä suhde eikä makukaan kärsi!

Tässäkin tapauksessa valkoisen ja mustan välissä on monta harmaan sävyä. Sokeri on siis luonnollisesti yksi rasvoittuvan maksan päätekijöistä, mutta yksinään se ei siinä kovin helposti onnistu. Muita huomionarvoisia seikkoja on myös ylipäätään liiallinen energiansaanti, syystä tai toisesta hidastunut maksan toiminta sekä se pahis sokeri, joka loppupeleissä maksaan varastoituu rasvana.

Aiemmin otin puheeksi hälyyttävän huomion lapsien maksan rasvoittumisesta ja siinäkin pätee sama: liiallinen energiansaanti ja liian paljon sokeria. Jo neljä pientä, lapsille suunnattua, jogurttipurkkia sisältää 100 grammaa sokeria. Aamupala, jälkiruoka, välipala, iltapalat. Eikä se ole edes ainut lähde: pillimehut, leivokset, karkit, valmisruoat kuten maksalaatikko ja terveellisenäkin pidetyt pikapuurot. Lista on loputon! Ja lapset on sokerille vielä aikuisia herkempiä niin verensokerin heittelyn kuin maksan toiminnankin kannalta.

Tuorepuristettu vihermehuAnteeksi. Te kysyitte hedelmien sokerista ja tästä tuli taas sokerivuodatus, mutta mä en vaan mahda asialle mitään. Varsinkin kun tämän rasvamaksaongelman lisäksi on vielä olemassa ne kaikki lukemattomat muutkin haitat aina mielialavaihteluista lähtien.

Ja joku mietti myös sitä koukuttaako hedelmäsokeri valkoisen sokerin tavoin ja vastaus on epämääräinen: kyllä ja ei. Hedelmiä syömällä ei onnistu itselleen sokerikoukkua muodostamaan ellei syöty hedelmämäärä olis päivittäin reilusti yli aiemmin mainitsemani kolmen kilon. Vielä kun mietitään, että ”perus-fruktoosin” sijaan teollisesti makeutuksena käytetään paljon glukoosi-fruktoosisiirappia, jonka vaikutus verensokeriin on vielä voimakkaampi on sen koukuttavakin vaikutusti tietysti monta kertaa vahvempi.

Tietysti ylipainoisilla on hormonintuotossa todennäköisesti ongelmia minkä vuoksi jo pienemmällä määrällä hedelmiä voi olla haitallisempia vaikutuksia verensokeriin ja täten sokerikoukun muodostumiseen, mutta en kuitenkaan näkisi syytä totaalikieltäytymiseen sen vuoksi. Toki terveyden kannalta tilanteessa ensisijaisena ajatuksena on yleensä normaalipainon saavuttaminen, jota onkin hyvä lähteä ensimmäisenä tavoittelemaan – sen jälkeen myös sokerikoukun selätys on helpompaa! Niin ja hedelmissä kuitenkin on kaikkea muutakin (ravinto)sisältöä sen sokerin lisäksi, onneksi 😉

Oliko vastaus tarpeeksi tyhjentävä, jäikö vielä jotain epäselvää?

Seuraavaksi skarppaan ja keskityn kommentteihin vastaamiseen, johon mulla on ollut viimeaikoina aivan liian vähän aikaa. Niin ja kannattaa aina pitää mielessä, että kirjoittelen näitä juttuja niin sanotusti yleiseltä tasolta eli normaalipainoisen ihmisen kannalta ajateltuna: ylipainoon kun on niin paljon syitä, että yleistäminen sen suhteen on hankalaa koska on yksilöstä riippuen osattava ottaa huomioon erinäisiä tekijöitä.

<3 Aino

Seuraa blogia: Facebookissa / Bloglovinissa / Blogilistalla / Instagramissa

11 kommenttia

  1. ina kirjoitti:

    Kiitos tästä postauksesta! Välttelen itse tärkkelystä ja sokeria täysin, koska vatsani ei kestä niitä (itsediagnosoitu tärkkelysintoleranssi). Olenkin pohtinut usein kuinka paljon hedelmiä on ok syödä, minä kun myös harrastan crossfittia (jep, kuulostaa varmaan rajulta yhdistelmältä). Tosiaan syönkin melko paljon hedelmiä ja esimerkiksi hunajaa, ja tämä on toiminut minulla loistavasti. Usein vaan kuulee yleisissä ravinto-ohjeissa (esim. Olli Sovijärven luennolla hetki sitten), että hedelmiä ei kannattaisi syödä enempää kuin pari päivässä. Ihana kuitenkin kuulla, että tämä ei ole niin yksiselitteistä ja että en todennäköisesti pilaa maksaani liialla fruktoosilla sittenkään! 😀

    • Aino Mäkelä kirjoitti:

      Asiat on tosiaan moniselitteisiä ja tässä postauksessa on oikeastaan huomioitu asian yksi kanta: hedelmäsokeri ja terve ihminen 😀 Sovijärven luennolla oli varmasti pointtinsa miksi hedelmien syöntiä tulisi rajoittaa, mutta varsinkin energiankulutuksen ollessa suuri on ainakin omasta mielestäni hedelmät aivan loistavia välipaloja sekä muutenkin lisäyksenä ruokavalioon. Yleisesti on hyvä ajatella, että kaikki mikä on luonnon omaa on hyvästä, mutta kohtuus kaikessa… hah 😉 😀 Tosin siihenkin tietty tulee poikkeuksensa, hah!

  2. Julia kirjoitti:

    Tämä postaus oli kyllä valaiseva! Sitä vielä kysyisin, että kuinka paljon sitten suosittelisit ylipainoisen noita hedelmiä syövän päivässä?

  3. Tuukka kirjoitti:

    Mahtava kirjoitus Aino!! Amen, kiitos ja halaus!!!☺

  4. Maiju kirjoitti:

    Itsekin ennen vältin hedelmien syöntiä, kun mulle toitotettiin, että hedelmät on pahasta, niitä pitää välttää. Kunnes sitten tapasin ihanaisen Tiina Hälvän, joka kannusti mua syömään hedelmiä tyyliin, että ”ei tiedä ketään, joka olisi hedelmillä syönyt itseään lihavaksi”. Se oli mun elämän käännekohta.

  5. Teea kirjoitti:

    Ihana postaus! Tähän vähän (ja Maijun mainitsemaan Tiina Hälvän kommenttiin) liittyen käytänkin välillä sarkastista tägiä #fruitsmakemefat yms.
    Huippua, että tämänsuuntaisiakin kirjoituksia on alkanut ilmaantua!

  6. Elina i. kirjoitti:

    Kiitos tästä!!
    Olenkin aina ihmetellyt kommentteja hedelmien syönnin vähentämisestä terveen ihmisen normaalista ruokavaliosta. Kuitenkin niitä aina välillä kuulee. Itse olen silti sisukkaasti hedelmiä runsaasti syönyt ja syöttänyt lapsillekin. Kyllä sitä ennemmin voi tosiaan kinniittää huomiota siihen teolliseen sokeriin kuin hedelmiin

  7. Elina i. kirjoitti:

    Yritin kommentoida tähän jo eilen mutta en ilmeisesti onnistunut…
    Mutta siis kiitos tästä! Tosi hyvä kirjoitus ja tärkeä! Oon kohdannut muutaman kerran kommentteja siitä että hedelmien syöntiä pitäisi vähentää eikä ole ihan mennyt mulla perille että miksi niin pitäisi tehdä. Huolehdin mielummin siitä että minä ja muu perhe ei syödä liikaa lisättyä sokeria ja että syödään tarpeeksi hedelmiä kuin että niitä alkaisi vähentämään. Kiitos siis tästä omaa mutu-näkemystäni tukevasta kirjoituksesta:)

  8. Veera kirjoitti:

    Pääsääntöisesti blogisi on tosi inspiroiva ja aurinkoinen ja käyn täällä aina silloin tällöin kurkkimassa, vaikken monia ajatuksiasi ravitsemuksessa jaakaan – kiitos siitä. 🙂 Nyt satuin kuitenkin lukemaan tuon edellisen sokeripostauksesi ja täytyy myöntää, että pikkaisen ensin kiukustuin, sen verran raflaavasti ja liioitellusti oli se kirjoitettu. Harmillista, eikös tuossa juuri unohdeta kaikki sävyt mustan ja valkoisen välissä? Eivät kaikki sokeria käyttävät ole mitään addikteja, jotka ovat kiitotiellä kohti huonoa terveyttä ja oloa heti syötyään jotain sokeripitoista. Itse en käytä sokeria missään arkiruuissa, mutta herkuttelen viikottain ihan tavallisella jäätelöllä ja syön mitä esim. jossain spesiaalitapahtumissa tarjotaan. Ei mulle tule siitä mitenkään mystisen huono, outo ja normaalista poikkeava olo enkä vaikka kupillisen jäätelöä syötyäni koe mitään tarvetta jatkaa sokerin mättämistä, vaan tuo on mulle ihan normaali osa terveellistä ja hyvää elämää. Eikä esim. keksi tms. kahvin kanssa tee vielä ruokailupäivästä mitenkään epäterveellistä ja epäonnistunutta, jos piilosokeri on karsittu minimiin. Yritän toki pitää mielessä, että varmasti on on olemassa sokerille paljon herkempiä yksilöitä, mutta sitten on myös meitä normaalipainoisia, terveitä ”kohtuukäyttäjiä”. Ne harmaan lukuisat sävyt… Ja kuten useimpiin terveydelle liian suurina määrinä haitallisiin yhdisteisiin, myös sokeriin pätee toksikologiosta tuttu annos-vastelaki: määrä tekee myrkyn.

    No, onneksi mielipiteitä maailmaan mahtuu. 🙂 Aurinkoista kevättä sinulle!

    • Aino Mäkelä kirjoitti:

      Kiitos Veera kommentista! Ja kiva, että käyt lukemassa vaikket kaikkia mun sanomisia allekirjoittakkaan omaksesi – sehän ei oo mitenkään tarkoituskaan 😛 Ja kyllä myönnän tekstin olleen aika kärjistävä, mutta se oli tarkoituskin herättää ajatuksia. Sokerin vaaroista ja haittavaikutuksista kun ei puhuta tarpeeksi ja sitä on kaikkialla, joka paikassa mikä aiheuttaa oikeasti terveysongelmia ihmisillä. Siis siinä määrässä syötynä mitä sitä nykypäivänä syödään! Ja ihan vahingossa, tahtomatta. Vaikka toki monet varmaan saattaa asian tiedostaakkin, mutteivat vain välitä siitä 🙂

      Kyllä mäkin välillä syön sokeria ja aina syötyäni vaan totean, ettei ois pitänyt 😀 Olo on ihan hirveä ja joo voi hyvinkin johtua siitä, että oon sen vaikutuksille herkempi. Mulla on esimerkiksi yks työkaveri joka on sille vielä herkempi eikä kärsi ees hedelmiä samassa määrin mitä minä 🙂 Me ollaan niin yksilöitä! Joten mä kyllä tiedostan itse ne harmaan sävyt sieltä mustan ja valkoisen välillä, mutta tässä tapauksessa en nyt halunnut alkaa tekstiä sen koommin pehmittelemään sillä aihe on itselleni kuin punainen vaate sillä paljon kiireisten lapsiperheiden ja ihan yksinelävienkin arkea 8ja syömisiä!) nähneenä olen huomannut sokerin roolin olevan valtava. Ja siihen haluaisin muutosta 🙂

      Toivottavasti luet juttuja jatkossakin ja jaat kommenttejasi! Tääkin oli tosi hyvä ja fiksu 🙂 Sokerin kanssahan on just tuo kohtuukäyttö toki mahdollista ilman, että se näkyy yhtään missään – tietysti! Eikä sen kohtuullisesta nauttimisesta kannatakkaan huonoa omaatuntoa potea:)

  9. Olivia kirjoitti:

    Eli siis jos syön 66g päivässä HEDELMÄsokeria, enkä YHTÄÄN tavallista sokeria niin vaikuttaako se kehooni mitenkään? Itse rakastan hedelmiä ja marjoja, mutta itselläni on paha sokerikammo ja lihoamisen koska olen joutunut aikaisemmin siitä kärsimään. Mielestäni tää oli erittäin hyvä postaus ja täytyy sanoa, helpottava. Tämä onkin jo vanha postaus mutta jos pystyt vastaamaan ja jopa ottamaan yhteyttä, olisin enemmän kuin iloinen!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *