Hae
Aino Mäkelä

Rasvakammo

Mä nykyään painotan tasapainon nimeen kaikkialla elämässä sekä jokapäiväisissä valinnoissa ja se pätee luonnollisesti myös mun ruokavalioonkin. Sen takia en tykkääkkään yhtään mistään dieeteistä tai kuureista enkä varsinkaan minkään ravintoaineiden välttelystä vaan ne kaikki on yhtälailla tärkeitä ja jokaisella on oma tehtävänsä, jotta me oltais terveitä ja elimistö toimii kuten pitää.

Rasva on ehkä se yleisin mitä ihmiset välttelee ja pelkää omassa ruokavaliossaan. Mä monesti nimitänkin tätä ilmiötä ”rasvakammoksi”, jossa on sekä hyvät että pahat puolensa – kuten kaikessa 😉 Nyt haluan enemmän keskittyä niihin rasvojen hyviin puoliin sekä antaa teille toivottavasti syitä olla välttemättä niitä ja löytämään terveellisen tasapainon senkin osalta ruokavalioon.

DSC_4319Avokado – lämmin suositus!

Suurin syy rasvakammoon on varmastikkin lihomisen pelko. Jotenkin ihmiset ajattelevat, että kaikki suuhun pistetty rasva imeytyy saman tien kylkiin vaikka todellisuushan on erilainen ja rasvan syöminen itseasiassa vilkastuttaa rasva-aineenvaihduntaa kehossa. Todellisuus on se, että kaikki ylimääräinen mitä me pistetään suuhumme, jota kroppa ei käytä energiaksi – myös hiilihydraatit sekä proteiinit – muuttuu rasvakudokseksi elimistöön.

On totta, että vääränlaisia rasvoja syömällä voit myös tehdä hallaa omalle terveydelle. Siksi suosittelenkin välttelemään kovia eläinrasvoja ja suosimaan pehmeitä kasvirasvojen lähteitä. Itse valitse aina lihoista yleensä vähärasvaista kalkkunaa tai kanaa jos sellaista mieli tekee, mutta suosittelen jättämään kauppaan kaiken teollisesti tuotetun vähärasvaisen sillä niitä on yleensä prosessoitu enemmän ja poistettu rasva on korvattu yleensä sokerilla tai muilla keinotekoisilla aineilla tuomaan edes jotain makua.

SONY DSCRaakakakkua ja paljon hyviä rasvoja – nams!

Miksi rasvoja on sitten hyvä syödä? Ja millaisia?

Jos lähdetään painonhallinnasta liikkeelle niin rasvojen syöminen lisää kylläisyyden tunnetta ja tehostaa rasva-aineenvaihduntaa. Kokeilkaapa ottaa teelusikallinen MCT-öljyä aamulla niin huomaatte – mä ainakin hikoan sen jälkeen kuin pieni porsas! Sen lisäksi rasvat on tärkeitä solujen rakennusaineita ja aivoista suurin osa muodostuu rasvahapoista, jonka vuoksi riittävä rasvojen saanti on tärkeää aivotoiminnalle. Osa vitamiineista on myös rasvaliukoisia eli ne vaatii rasvaa toimiakseen elimistössä.

Toki verisuoni- ja sydänsairauksien yhteydessä puhutaan aina pahaa rasvoista, mutta itseasiassa oikeanlaisten rasvojen syöminen puhdistaa verisuonia huonosta kolesterolista sekä pitää veren tasapainossa ehkäisten tulehduksia. Itseasiassa nykytutkimusten valossahan verisuonten tukkeutumisen pääpahis on sokeri ja hyvis on rasvat, jotka koittaa korjata sokerien aikaansaamaa vahinkoa. Mä en niinkään lähtis vetämään rajaa tyydyttymättömien ja tyydyneiden rasvojen välille vaan lähinnä kiinnittäisin huomiota siihen, että elimistö saa tarpeeksi välttämättömiä rasvahappoja ja suosisin mahdollisimman prosessoimattomia rasvanlähteitä.

Ja ne kasvisrasvalevitteet kannattaa jättää suosiolla kaupan hyllyyn!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMun oma ruokavalio on muuttunut kokoajan rasvaisempaan suuntaan. Huomaan pysyväni täydempänä pidempään jos syön lounaalla hieman enemmän rasvaa eikä mulla tuu samanlaista napostelun tarvetta kuin kevyemmän salaattilounaan jälkeen 😉 Musta myös tuntuu, että mun olo on keventynyt sillä mun ei tarvi syödä määrällisesti niin paljoa rasvojen ollessa energiatiheämpää ravintoa.

Näiden lisäksi ehdottomasti paras juttu on se, josta oon jo monesti aiemminkin hehkuttanut blogissa, on mun paljon parempi ihon kunto! Mä vuosien ajan koitin monenlaisia erilaisia rasvoja ja kasvohoitoja sillä halusin päästä mun pintakuivasta ihosta sekä lukemattomista silmien ympärillä vaanivista miiliumeista eroon, mutta mikään ei toiminut. Paitsi se, että rupesin syömään lisää rasvaa! TÄÄLTÄ löytyy enemmän juttua siitä, jos kiinnostaa.

Mä kannustan ihmisiä perehtymään hyvälaatuisiin rasvoihin ja suosimaan niitä enemmän omassa ruokavaliossaan. Siemeniä, pähkinöitä ja avokadoa sekä kalaa ja lisänä vielä päivittäin kookosöljyä sekä olivii/hamppuöljyä – siinä on omat suosikit! Unohtamatta kaakaovoita raakasuklaassa <3 Tai MCT-öljyä ennen treeniä tai kankeana aamuna nautittuna.

Mitä rasvanlähteitä te suositte omassa ruokavaliossanne? Ootteko huomannut sen syömisen lisäämisellä tai vähentämisellä jotain vaikutuksia omaan oloonne? 

Ihanaa alkavaa viikkoa,
<3 Aino

11 kommenttia

 1. Cayisamaria kirjoitti:

  Oonvhuomannut ton ihan saman, että tuntuu ettei syö määrällisesti niin paljon kuin ennen koska syön paljon pähkinöitä ja siemeniä (n 100g) päivässä vaihdellen, sekä oliiviöljyä salaatissa, kookosöljy ja avokado kuuluu myös ruokavalioon. Lihan jätin jo aikoja sitten pois joten kovaa rasvaa ei ole sitä kautta tullut, joskus on vain pakko saada voita leivän päälle 😛 Oma olo ja ihokin kiittää 🙂

  • Rixa kirjoitti:

   Saisinko vinkkejä miten voisin eri tavoin voisin ruuan ohessa kookosölyä käyttää? Ja miten paljon päivässä, että sitä olisi tarpeeksi? Paistaessa käytän lähes yksinomaan kookosöljyä. Joskus olen lisäännyt sitä puuroon. Ja joo raakasuklaan joukkoon olen lisännyt hieman.

   • Aino kirjoitti:

    Mä käytän just paistorasvana, puuron seassa, smoothieissa ja teehen/kahviin sekoitettuna 🙂 Riippuen paljon muidenkin rasvojen määrästä päivässä, mutta yleensä sellainen pari ruokalusikallista menee!

  • Aino kirjoitti:

   Jep! Kyllä palkitsee:)

  • Aino kirjoitti:

   Jep, näinhän se menee ja parasta on, kun muutoksen vaikutukset huomaa konkreettisesti omassa kohentuneessa olossa 🙂 Huippua!

 2. Teea kirjoitti:

  Mä syön turhan paljon eläinrasvoja – suomeksi juustoa. 😀 olen kyllä huomattavasti vähentänyt parin viime viikon aikana, mutta se on vain tullut tavaksi kun koko muu ”perhe” sitä syö. Olen kyllä yrittänyt vähentää leivänkin syöntiä, ja leivän päälle mä sitä juustoa yleensä laitan, eli näillä voi olla jokin yhteys…;) lihan syöntiä olen pyrkinyt vähentämään, mutta toisaalta täällä meillä päin ei ole tarjolla kalaa kovinkaan kummoisesti, joten korvaavia rasvanlähteitä pitäisi keksiä. Mutta avokadosta on tullut yksi mun lemppareista! Sitä voi käyttää niin monella tapaa. 🙂

  • Aino kirjoitti:

   Joo leivän vähentäminen auttaa varmasti kummasti! Juusto on kyllä itelläki semmonen heikkous, että vaikka maidoton pääsääntöisesti oonkin, niin välillä esimerkiksi ravintolassa tekee mieli vaan tialta vuohenjuustosalaattia.. hah! Avokado on kyllä ihan paras <3

 3. jonna riikka kirjoitti:

  Mun kroppa teki stopin pari viikkoa sitten ja oli pakko tehdä jotain. Niinpä nappasin I quit sugar -kirjan lukuun ja olen nyt toteuttanut 8 viikon puhdistusta. Viikko kolme menossa ja tunne on älyttömän mahtava! Kaikille tämä ei ole hyväksi, mutta oma kroppa selkeästi kaipasi juuri tätä. Tällä hetkellä kaikki rasva on hyvästä tässä puhdistuksessa… juurikin juustot yms 😛 ja sitten myöhemmin katsotaan mitä se kroppa kestää sokerin suhteen. Mieluummin siis rasvaista juustoa kuin sokerista jälkkäriä 🙂 nyt onneksi tämäkin pääkoppa on tajunnut ettei se rasva (avocado yms) olekaan pahasta vaan se sokeri on.

  • Aino kirjoitti:

   Nonii loistavaa! Kuulostaa ihan tosi, tosi hyvältä 🙂 Sokeri on oikeasti kaiken pahan alku ja juuri – se on ainakin se todellisuus missä mä tällä hetkellä elän.

   • Jonna Riikka kirjoitti:

    Hyvä, että elät.. en elä ainakaan ihan yksin 😀 Kun kaikkea oli jo kokeiltu…… sitten vasta tajusin, että hetkinen, sokeri 😀 on se vaan jännä ettei aiemmin ole ymmärtänyt. Onneksi nyt sokerista on ollut paljon juttua erilaisissa ohjelmissakin. Ehkä näin tietoisuus leviää.

    • Aino kirjoitti:

     Sokeri=”valkoinen myrkky” :/ Mä en mitään niin paljon kavahda kuin sitä ja voisin perustaa siitä pelottelemiseen vaikkapa oman blogin, hah! 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.