Hae
Aino Mäkelä

Vaihtoehto pikadieetille

Pikadieetit. Oon sortunut niihin varmasti joka syksy kesäkilojen kanssa ja joka kevät hamutessani bikinikuntoa. Onko ne koskaan toimineet? Ehkä hetkeksi. Liian tiukka ruokavalio, kiellot ja säännöt sekä totaaliseen kyllästymiseen asti treenaaminen ei ole kyllä mun juttu enkä henkilökohtaisesti suosittele sitä kenellekkään, vaikka joillakin se saattaa toki toimiakkin. Lyhyet muutaman päivän/viikon kestävät kropan puhdistuskuurit ovat sitten kyllä asia erikseen.

Terveellinen ravinto, liikunta ja riittävä uni – kombinaatio jonka taikavoiman nimeen minäkin vannon 😉 Yhdessä nuo tekijät pitää mut hyvinvoivana ja energisenä sekä ennenkaikkea terveenä. Kun syön tarpeeksi suhteessa liikkumiseeni ja maltan nukkua levolliset yöunet mulla on kevyt olo ja kroppa toimii tavalla, jolla sen kuuluukin toimia.On helppo huomata, että tärkein noista tekijöistä eli ruokavalio on jäänyt liian vähälle huomiolle viimeaikoina sillä olo on raskas ja tunkkainen. Kasvisten ja vihannesten, hyvien rasvojen ja laadukkaiden proteiinien lisäksi ravintoarvottomat herkut kuten leivokset ja makeiset on turruttanut mun kehoa. Tiesittekö, että terveys lähtee suolistosta? Kropassa kaikki vaikuttaa kaikkeen ja sillä mitä me syödään on uskomattoman iso vaikutus koko meidän olemassaoloon ja toimintaan.

Nyt mä olen tylsä ja vietän herkuttoman elokuun. Terveellisiä herkkuja ei tähän lasketa vaan kaikkea ravintorikasta ja kropalle hyvää tekevää saan toki nautiskella 😉 Herkkulakko kattaa siis jäätelöt, makeiset, sipsit, keksit ja leivokset tai lyhemmin: kaikki epäterveelliset sokerilla/vehnällä/suolalla täyteenpumpatut hiilarihirviöt. Hyvästi turhat höttöhiilarit ja turvotus – tervetuloa kevyt ja energinen olo!

Mutta hetkinen.. enkö mä just postauksen alussa sanonu, että liika tiukkuus ja kiellot ei oo mua varten?! 😉 Jos saan herkutella terveellisesti niin en näe mitään ongelmaa olla iskemättä lusikkaani kermakakun kylkeen. Olinhan mä käytännössä koko viime talven ja kevään ilman herkun herkkua enkä kokenut jääväni mistään paitsi.ruokajuttuja4_110113
En näe mitään syytä miksi söisin jotain hyvää, josta mun kroppa ei saa mitään irti jos on muitakin vaihtoehtoja. Sen lisäksi että rakastan keittiössä hääräämistä voin tehdä herkuista juuri sellaisia, kuin haluan – maistuvia ja mun kropalle hyvää tekeviä. Vitamiineja, antioksidantteja, kivennäisaineita ja mineraaleja – kaikkea sitä mitä tarviikin! 

Terveellisessä ruuassa on ehdottomasti parasta se monipuolisuus ja valintojen mahdollisuus. Mä olen löytänyt itsestäni niin paljon uusia puolia keittiössä, kun oon vaan kaupasta ostanut kaikkia hyviä raaka-aineita sen enempää miettimättä ja yhdistellyt niistä kotona kaikenlaista hassunhauskaa. Ja kuulkaas, koskaan ei oo jääny ruuat syömättä 😉vko162_220413No mites se liikuntapuoli sitten? Musta tuntuu että se liikunta-osuus on useimpien pikadieettien sudenkuoppa – sitä on aivan liikaa ja harvoin huomioidaan diettaajan ”lähtötaso”. Jos viimeisen vuoden aikana on käynyt lenkillä kaksi kertaa niin kuinka nopeasti liikunta alkaa kyllästyttämään, kun yhtäkkiä pitäisikin lenkkeillä kahdesti päivässä? Kroppa ei oo tottunut moiseen rasitukseen ja sitä pitäisikin lisätä vähitellen eikä järkyttävänä shokkihoitona. Tähän kun vielä yhdistetään vähäkalorinen ruokavalio niin ei ihmekkään miksi liikunta tuntuu pahalta sen sijaan, että siitä nauttisi ja saisi lisää virtaa.

Itse aion buustata kesäsiidereiden ja herkkujäätelöiden mukanaan tuoman pelastusrenkaan hävittämistä lisäämällä hiukan aerobista liikuntaa päiväohjelmiini – ei mitään mullistavaa, mutta ehkä yksi intervallitreeni lisää viikossa ei ole liikaa? 😉 Aion kyllä ottaa kaiken irti rauhallisista lenkkimaisemista sekä omasta rakkaasta kotisalistani vielä kun voin ja yritän siinä sivussa muistaa myös sen palauttavankin liikunnan.

Muistakaahan, että elämästä kuuluu nauttia! Eikö elämäntapamuutoksen tarkoitus oo tehdä arjesta miellyttävämpää eikä päinvastoin? 😉 Jos on liian ankara itselleen ja kieltää kaiken voi välillä kaikki tuntua kurjalta, siksi onkin mahtavaa että jokaiselle löytyy varmasti se itselleen sopiva tapa toteuttaa itseään 🙂 Salitreenin ja juoksemisen lisäksi on paljon muitakin lajeja, millä veren saa virtaamaan ja sykkeet koholle. Kesällä pihapuuhastelutkin käy usein treenistä! Ei ole väliä mitä tekee, kunhan ei jää tuleen makaamaan.

Jos tuntuu siltä, että jatkuvasti sortuu kaupassa herkkuhyllyille eikä lenkille lähteminen kiinnosta, kannattaa miettiä sitä omaa motivaation lähdettään ja tehdä itselleen selväksi sen mitä tavoittelee. Meillä kun jokaisella on omat syymme kaikkeen tekemisiimme ja kun sen oman motivaationlähteensä löytää niin vain taivas on rajana!

Mä itse viihdyn energisenä ja haluan olla terve – se paras mahdollinen versio itsestäni. Tää ei oo mulle pelkästään tapa hallita painoa, vaikka ei se kapea vyötärö sivutuotteena mua yhtään haittaakkaan 😉 Haluan hemmotella kroppaani, kohdella sitä hyvin ja antaa sille kaiken parhaan mitä se ansaitsee – sillä tiedän saavani kaiken kymmenkertaisena takaisin.

Näihin kuviin, näihin tunnelmiin – loistavaa perjantaita ja alkavaa viikonloppua kaikille! <3

6 kommenttia

 1. jasmine kirjoitti:

  Olipas hyvä kirjoitus:)

 2. pilvi hopealahti kirjoitti:

  Haluisitko kertoo mulle vastauksen ihan pariin peruskysymykseen liikunnasta. Satakertaahan ne on kerrottu mutta tarviisin vaan nyt sellasen selvän version siitä. Eli pitäiskö lihaskuntotreeni tehdä ennen vai jälkeen esim lenkin tai pyöräilyn? Venytyksetkö kaiken liikunnan lopuksi? Ja mikä ois sun mielestä sellasta hyvää lämmittelyliikuntaa? (: Oliskohan mulla ollu vielä muuta.. 😀

  • Aino kirjoitti:

   Tottakai, kiva kun kysyit 🙂

   Mä itse käyn salilla aina ruuan jälkeen (joko aamupala tai lounas), jotta mulla on varmasti kunnolla energiaa vetää treeni täysillä. Jos treenin yhteydessä teen aerobista (esim juoksen matolla) niin teen sen sitten treenin lopuksi, jotta en väsytä itseäni ennen treeniä 🙂 Käyn usein aamulla lenkillä, tankkaan kunnolla ja suuntaan sitten salille. Venyttelyt oon tosiaan hoitanut pari tuntia lihaskuntotreenien jälkeen.

   Itse pidän tärkeänä sitä, että salille mennään siinä kunnossa, että ei väsymys yllätä/energia lopu kesken – eihän siinä ois mitään järkeä 😛 Aerobinenhan on sen verran kuluttavaa, että sen jälkeen on hyvä tankata kunnolla jos aikoo vielä salille suunnata.

   Itse teen salilla lämmittelyt yleensä joko soutulaitteessa tai sitten crossarilla, riippuen vähän fiiliksestä. Teen aika napakat ja lyhyet lämmittelyt (3-5min) niin että veri alkaa kunnolla virrata kropassa ja syke nousee koholle, mutta kuitenki niin että se ei vie energiaa itse treenistä 😉 Kysy ihmeessä lisää, jos jotain tulee vielä mieleen/mun vastaus oli epäselvä!

 3. pilvi hopealahti kirjoitti:

  Joo kiitos tuo selvensi (: ja kiva ku annoit omia vinkkejäs nii sai vähä esimerkkejä. (:

  • Aino kirjoitti:

   Juu tolla tavalla mä oon tosiaan tykänny tehä ja on toiminu hyvin!:) Kiva että oli apua.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.