Hae
Aino Mäkelä

Liikunta ei ole ainut mikä rasittaa kroppaa – asiaa arjen stressitekijöistä

Intensiivisten treenijaksojen ja raskaiden treenien jälkeen on helppo huomata niiden aiheuttama rasite: lihaksia heikottaa ja uni maistuu paremmin, ja usein jopa väsyttääkin enemmän.

Koska liikunnan aiheuttama väsymys on niin konkreettista, on helppo ajatella että se olisikin ”suurin syypää” kokemaamme kuormitukseen. Mutta onko se oikeesti ihan niin? Kaikki meistä varmasti tietää, että ei. Liikunta kuitenkin on stressitekijöistä yksi helpoimmin hallittavista, joten siksi siihen usein tartutaan kaikista herkimmiten, kun seinä tulee vastaan. Liikunnan lisäksi – tai ehkä ennemmin sen sijaan? –  kannattaa miettiä, oisko sulla parannettavaa seuraavien ei välttämättä niin ilmiselvien arjen osa-alueiden suhteen:

Vääränlainen ruokavalio. Enkä tarkoita tällä varsinaisesti epäterveellistä ruokavaliota, vaan nimenomaan vääränlaista. Nimittäin kaikki terveellinen ei ole kaikille terveellistä! Esimerkiksi mulle itselleni porkkana, tomaatti ja banaani aiheuttaa voimakasta närästystä, gluteeni saa ihon täyteen kutiavia ja märkiviä näppyjä, raakasuklaa ja kahvi saa mut kiukkuiseksi ja hermostuneeksi.. Itselleen oikeanlaisen ruokavalion löytäminen tukee hyvinvointia ja jaksamista, eikä aiheuta oireita eli stressiä elimistölle.

Niukka ruokavalio. Tämä on ehkä yleisin ravinto-ongelma Suomessa. Ruokavalio on joko energiamääräisesti tai ravinteiden puolesta liian niukka eli yksipuolinen. Viimeistään nyt siis kannattaa unohtaa ”syö vähemmän kuin kulutat” ajattelu ja ruoka-aineiden välttelyn sijaan keskittyä siihen, että päivän ateriat olis mahdollisimman värikkäitä ja monipuolisia. Sekä energian että ravinteiden puute on ihan älytön stressi keholle ja vaikuttaa kaikkeen: ajatustoimintaan, unen laatuun, suorituskykyyn niin salilla kuin vällyjenkin välissä..”Kuolema kuittaa univelat.” On ehkä hölmöin ajatus, johon itsekkin oon sortunut – ainakin, jos sitä toteuttaa pitkäaikaisesti. Panostaminen riittävän pitkään ja laadukkaaseen yöuneen on kuin laittaisi rahaa pankkiin! Liian vähäiset yöunet puolestaan virittää kehoa entisestään ”pakene tai taistele” -tilaan, minkä takia helposti tuntuukin siltä että unta ei tarvitse enää ollenkaan. Se voi tuntua hetken aikaa hienolta tehokkuuden kannalta, mutta yhdistettynä kiireiseen ja aktiiviseen elämäntyyliin tilanne on kaikkea muuta kuin positiivinen.

Kuormittava työ(ilmapiiri). Onko töihin kiva mennä? Ahdistaako aamuisin herätä ja kiristääkö vanne päätä jo työmatkalla? Työssä viihtyvyys on tärkeää niin oman jaksamisen kuin itsetunnonkin takia. On tärkeää tuntea, että työ jota tekee on mukavaa ja antoisaa – ja että on itse hyvä siinä mitä tekee! Jos viisi päivää viikossa ja kahdeksan tuntia päivässä jo pelkkä oleminen ärsyttää, niin onko se sen arvoista? Veikkaisin, että näissä tilanteissa se ärsytys ja negaatio siirtyy helposti myös muihin elämän osa-alueisiin..

.. kuten ihmissuhteisiin. Puhun aina myrkyllisistä ihmissuhteista, jotka ottaa enemmän kuin antaa. Tai oikeastaan pelkästään ottaa ja satuttaa. Jokaisen tulisi tuntea oma arvonsa ja toimia sen mukaan, eikä roikkua itseä rikkovissa ihmissuhteissa pelon tai velvoitteen tunteen takia. Sinä tiedät, mitä ansaitsen ja kuinka haluat että sinua kohdellaan – joten kuuntele ja tottele <3Sisäilmaongelmat. Me ihmiset vietetään nykypäivänä ihan hirveän paljon aikaa sisätiloissa! Jos kotona tai siellä työpaikalla on ongelmia sisäilman laadun suhteen, niin sillä on aina omat vaikutuksensa vaikka mitään varsinaisia oireita ei olisikaan – eikä itse aina kaikkia oireita edes osaa yhdistää huonoon sisäilmaan. Heikkolaatuinen sisäilma heikentää jaksamista ja vaikuttaa myös vastustuskykyä heikentävästi, puhumattakaan pitkäaikaisista haitoista mitä sisäilmassa mahdollisesti leviävät homeet saavat aikaan.

Hormonihäiriköt on myös iso ongelma, joille monet eivät ole vielä avanneet silmiään. Nimensä mukaisesti hormonihäiriköt häiritsevät homonitoimintaamme ja niitä löytyy yllättävistäkin paikoista! Kuten kosmetiikasta, puhdistusaineista, kahvikuppien kansista, muovipilleistä, takeaway-rasioista ja omista eväsboxeista. Hormonien ollessa kehomme viestinviejiä, voitte kuvitella miten häiriöt hormonijärjestelmässä vaikuttavat hyvinvointiimme. Tai jos kuvittelu on haastavaa, voitte miettiä Postin jouluruuhkassa hukkuneita paketteja.. 😉

Epäaktiivisuus on sen täysi vastapaino sille liialliselle liikkumiselle. Kumpikaan ei siis ole hyvä, vaan on löydettävä se oma kultainen keskitie. Se rasituskuorma mikä tukee omaa jaksamista ja jota jaksamme ylläpitää laadukkaan ravinnon ja riittävän unen voimin – se määrä, mikä antaa enemmän kuin ottaa.Vaikka tänään tän postauksen ilmapiiri olikin synkempi kuin normaalisti, niin tarkoitus ei ollut pelotella tai muutenkaan olla negatiivinen. Ennemminkin toivon, että tekstin lukeminen herättäis ajatuksia ja sais tajuamaan, että meihin vaikuttaa muutkin asiat kuin kulutetut kalorit ja syödyt makrot. Ja sitä kautta jokainen pystyis lisäämään omiin päiviinsä entistä enemmän hyvinvointia.

Ihmiskeho on kokonaisuus ja siitä kokonaisuudesta kannattaa pitää hyvää huolta <3

Rakkaudella,
Aino


Päivittäistä inspiraatiota ja oivalluksia mun muissa kanavissa:
IG @makelaino
FB RAWinto

2 kommenttia

 1. Matilda kirjoitti:

  Kiitos kiinnostavasta tekstistä! Tiedostan monta asiaa listastasi, mutta arjen keskellä osa niistä unohtuu toteuttaa, joten hyvä saada tällainen muistutus.

  Mulla olisi pari toivepostausta myös. Kuulisin mielelläni enemmän avantouintiharrastuksestasi, miten ”hurahdit” siihen ja vinkkejä aloittelijalle. Kuulisin mielelläni myös aamutreeneistäsi, mitä sulla tulee treenattua silloin, syötkö aamupalan ennen vai jälkeen ja taas vinkkiä aloittelijalle.

  • Aino kirjoitti:

   Jep, pakko myöntää etten aina itsekkään muista toteuttaa ja kirjoittaminen toimi myös itselleni hyvänä muistutuksena 😉

   Ja kiitos toiveista! Kirjoitankin toisesta niistä postauksen heti tänään 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.