Hae
Aino Mäkelä

Valintojen rikkaus

Olen onnekas, kun vietän koulussa päivät ihmisten kanssa jotka on kiinnostuneita samoista asioista kuin minä itse. Se ei silti tarkoita, että olisimme samaa mieltä kaikista asioista tai eläisimme kaikki samalla tavalla. 

Me jokainen tulkitsemme ja koemme asioita eri tavalla, näemme asioita omista näkökulmista ja sitä kautta oma ajatusmaailmamme muokkautuu ja rakentuu aivan omanlaisekseen. Eikä ole yhtä ainoaa tapaa elää oikein. Ja mitä se edes on, se oikein eläminen? 
OLYMPUS DIGITAL CAMERAMe ihmiset ollaan yksilöitä ja jokainen tulkitsee asiat omalla tavallaan. Toinen pitää ulkonäköä tärkeänä ja haluaa olla huoliteltu, toiselle taas mukavuus on ulkonäköä tärkeämpää. Ne asiat joita itse pitää tärkeänä ja arvostaa elämässä heijastuu myös omista päivittäisistä valinnoistamme sekä käytöksestä. 

Jokaisella on oikeus olla omanlaisensa ja se on rikkaus. Mutta miksi silti toisten valintoja pitää arvostella? Lyödä lyttyyn? Vetää ero normaalin ja epänormaalin välille?

OLYMPUS DIGITAL CAMERATerveys ja hyvinvointi on puheenaiheena edelleen aika arka. Tai ainakin se herättää paljon keskustelua ja mielipiteitä 😀 Oli sitten kyse henkisestä tai fyysisestä hyvinvoinnista, niin yleensä siitä puhuttaessa joku aina tarttuu aiheeseen ja lyttää puhujan maahan yrittäen saada toisen valinnan tuntumaan epämukavalta ja inhottavalta. Toisten erilaisuus pelottaa ja oudoksuttaa, valintoja ei ymmärretä koska oma elämä on niin erilaista. Mutta miksi siihen pitää tarttua negaation kautta?

Toisaalta on myös ymmärrettävä, että kaikki ihmiset eivät pidä terveyttä ja omaa hyvinvointiaan tärkeänä asiana. Heidän arkensa koostuu jostain muista, heille itselleen tärkeistä, asioista jotka tekee heidän elämästään onnellista ja arjesta miellyttävää. Ainakin mä toivon näin 🙂

Sorrun itsekin joskus arvostelemaan ihmisten valintoja, juurikin niitä jotka poikkeavat omastani. Pakko myöntää, että eilen mollasin kaverin ostamaa uutuus-suklaalevyä tajuamattani edes mitä tein 😀 Harmitti ihan kun tajusin mitä tein – toivottavasti en onnistunut pilaamaan toisen aitoa iloa omilla mielipiteilläni. Toivon muilta ymmärrystä omia valintojani kohtaan, joten tottakai minulta pitää löytyä sitä samaa muille. Aivan liian helposti sitä sokaistuu omalle ajattelumaailmalleen niin, että toisten valintojen ymmärtäminen tuntuu hankalalta – vaikka sitä ei suoraan sille toiselle sanoisikaan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMä itse oon valitettavan innostunut omista elämäntavoistani ja haluaisin jakaa tätä ilosanomaa kaikille. Luojan kiitos mulla on blogi 😀 Mutta myös mun täytyy kunnioittaa ja ymmärtää muiden ihmisten valintoja, vaikka ne olisikin sellaisia joita en itse tekisi. En halua tyrmätä kenenkään toisen kokemaa hyvää, sillä kyllähän mustakin tuntuu kurjalta kun mun valintojani arvostellaan. 

Me ollaan kaikki erilaisia. Meidän päivittäiset valintamme perustuu niihin asioihin, joita me pidetään tärkeänä – osa ostaa lounaansa makunautinnon takia ja osa sen perusteella, mikä ruoka tekee omalle keholle hyvää (toki nämä asiat eivät sulje toisiaan pois, mutta ymmärsitte varmaan pointtini 😉 ). 

Ja se mitä toinen tekee ei ole keltään muulta pois. Sen toisen erilaisuuden voi myös ottaa rikkautena ja avartaa omaa näkökulmaansa antaen jollekkin täysin uudelle tilaa – yllättäen voi vaikka oppiakkin jotain täysin uutta ja hienoa 😀

Leppoisaa keskiviikkoa!

<3 Aino

2 kommenttia

 1. siiri kirjoitti:

  miksi oot aina niin fiksu ja oikeessa ?! aino oot paras <3 itekkin tulee joskus arvosteltua toisten valintoja, vaikka aina mukamas niin poliittisena alotan lauseen "siis jokainen tehkööt mitä tykkää, mutta…." just jooo…. nyt kyllä loppu semmonen ! jokainen oikeesti tehkööt mitä lystää, kunhan on onnellinen ! ja tyytyväinen !

  • Aino kirjoitti:

   Voi muru<3 Siis sehän tässä hassua on, että mä ainakin itse toivon muilta ymmärrystä mun valintoja kohtaan, mutta monesti itse sorrun samaan tuomitsemiseen mitä mäkin aiheutan omilla valinnoillani, hahha! Haluan niin oppia tuosta maailman tyhmimmistä tavasta eroon – siksi mä tän kirjoitinkin, selkiinnyttääkseni omat ajatukseni ja muistutukseksi itselleni siitä, että se mitä minä teen on minulle oikein ja hyväksi eikä se sama päde kaikkiin ihmisiin.

   Oot ihana <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.