Hae
Aino Mäkelä

Syy ja seuraus – stressi ja suolahappo

Monet teistä on mielenkiinnolla seurannut mun taistelua omaa sekaisin olevaa hormonitoimintaani vastaan, mutta koittakaa kestää vielä hetki – uskon tän nimittäin kohta päättyvän!

Kohta kaksi vuotta tätä on kestänyt enkä alkuun jaksanut olla huolissani ollenkaan, mutta vuosi sitten tilanne muuttui ja sen jälkeen on kokeiltukkin vähän sitä sun tätä – vielä toistaiseksi ilman haluttua lopputulosta, vaikka paljon monia muita positiivisia juttuja kokeilut mukanaan onkin tuonu. Välillä on itketty epätoivosta ja välillä taas ilosta uusien ahaa-elämyksien äärellä.

Myös teidän lukemattomat yhteydenotot sekä kommentit on herkistänyt mut kerta toisensa jälkeen – kiitos niistä <3

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMutta uskokaa tai älkää – nyt musta vihdoin tuntuu, että oon ratkaisun äärellä. Ja hassuinta tässä on, että tää ei sinällään mitenkään liity suoraan hormonitasapainoon vaan jokainen joka kärsii muun muassa oudoista ja selittämättömistä vatsakivuista, närästyksestä, ilmavaivoista, löysästä vatsasta, ummetuksesta tai turvotuksesta voi löytää apua siitä mitä tuun teille seuraavaksi kertomaan.

Etenkin te, jotka viime viikolla kerroitte ettette pysty syömään salaattia/kasviksia ilman vatsakipuja tai kärsitte refluksitaudista – toivon, että ootte taas täällä mun blogin äärellä 🙂

Koska oon jo kokeillut lähes kaikkea päätin muiden rohkaisemana siirtyä itselleni tuntemattomille vesille saadakseni kuukautiseni takaisin ja turvautua homeopatian saloihin. Yhtenä päivänä vihdoin rohkaistuin töissä kysymään apua meidän homeopaatilta mua kiusaavaan ongelmaan sillä tajusin, että ”ei voi voittaa jos ei koita” – vai mitä? 😉

OLYMPUS DIGITAL CAMERAHomeopaattisten vinkkien sijaan sainkin avun meidän ravintoterapeutilta, joka tarinani kuunneltuaan kehoitti mua juomaan aamulla teelusikallisen ruokasoodaa huoneenlämpöiseen veteen sekoitettuna. Rehellisesti sanottuna olin aika skeptinen ja tempun kokeilemiseen meni aikaa melkein kaksi viikkoa kunnes viimein tiistaina eksyin kaupasta kotiin ruokasoodapurkki kädessäni.

Ja mitäs sitten tapahtui? Kilttinä tyttönä sekoitin ruokasoodan veteen ja kulautin omituisen aamudrinkkini tyhjään vatsaan. Eikä parin ensimmäisen minuutin aikana tapahtunut mitään, vaan välittömän jättimäisen röyhtäyksreaktion sijaan vasta parin minuutin kuluttua mun vatsasta nousi erittäin säälittävä röyhtäyksen yritys kurkkuun.

Ou shit, nyt se sitten vihdoin selvis!

OLYMPUS DIGITAL CAMERATesti osoitti, että mun vatsahappojen taso on alhaalla. Ja erittäin todennäköisesti se on ollut sitä jo viimeisen parin vuoden ajan. Vatsahappojen eritys häiriintyy silloin, kun elimistö kokee olevansa hädässä: energia ja verenkierto suunnataan silloin suuriin lihaksiin sekä aivoihin, jolloin ruoansulatuselimistön toiminta automaattisesti heikkenee. Silloin vatsahappojen sekä muiden ruansulatukselle olennaisten aineiden eritys heikkenee ja pahimmassa tapauksessa loppuu kokonaan.

Ilman vatsahappoja ei haima osaa tuottaa tarpeeksi ruoansulatusentsyymejä eikä sappi sappinestettä ohutsuoleen. Molemmathan vaikuttaa oleellisesti sekä ruoan sulamiseen että ravinteiden imeytymiseen. Kun tän yhdistää mun keliakiaan en ihmettele enää yhtään, että kuukautiset on ollu hukassa jo pidemmän aikaa. Kaikki alkoi treenin ja palautumisen epätasapainosta mikä johti kuukautisten katoamiseen eikä ne oo voineet palautua sillä elimistöllä ei oo ollu tarpeeksi ravinteita tai rakennusaineita tasapainottuakseen.

Stressi, stressi, stressi! Taas me tullaan siihen kuinka paljon kaikkea kurjaa se voikaan saada aikaan. Vatsahappojen puute tai heikentynyt eritys siis voi näkyä omassa olossa monella eri tapaa ja yleisimpiä ovat: turvotus, erilaiset vatsavaivat, ruoan sulamattomuus, ummetus ja närästys. Vihdoin löytyi syy myös mun satunnaiselle selittämättömälle närästykselle!

Stressin lisäksi myös epäterveelliset elämäntavat voi johtaa vatsahappotasojen alenemiseen. Ravintoköyhä ruokavalio, hiilihydraattien tai prosessoitujen ruokien liiallinen syönti. Tasot voi alentua myös luonnostaan ikääntymisen, allergioiden tai esimerkiksi kilpirauhasten häiriöiden myötä.

Kiinnostuksen herätessä voitte lukea lisää aiheesta TÄÄLTÄ.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOnko kellään tiedossa mahdollisesti jotain Solgarin suolahappoa parempaa tuotetta?

Oman vatsahappotasonsa voi onneksi testata helposi – aivan kuten mäkin tein! Testi on helppo ja yksinkertainen, joten suosittelen kaikkia tekemään sen jos tekstiä lukiessa vähänkään rupesi heräämään epäilys omista tasoista 😉 Testin jälkeen tosin kannattaa konsultoida ravintoterapeuttia, jotta saat parhaan avun omaan tilanteeseesi – hoitokeinoja kun on erilaisia oireista riippuen. Oma tilanteeni on onneksi suhteellisen helppo korjata sillä suolahappoa voi nauttia ravintolisänä, jolloin ruoansulatusentsyymit alkaa toimia normaalisti ja vatsahapon tuotolle tärkeät vitamiinit sekä kivennäisaineet alkaa imeytyä taas normaalisti, jolloin myös vatsahappojen tuotto normalisoituu ajan saatossa.

Mä aion kuukauden päästä nauttia ruokasoodaa aamudrinkkinä uudestaan ja palaan sitten asiaan 🙂 Tai toivottavasti jo sitä ennen hyvien uutisten muodossa – ainakin toiveet on tosi korkeella sillä vihdoin jotain konkreettista vikaa löytyi! Kaikki jutut joista oon aiemmin kirjottanut toimii kyllä hyvin hormonitoiminnan tasapainottamisena, mutta on ehkä hieman turhia sillä ne ei välttämättä toimi täydellisesti imeytymisongelmien vuoksi.

Kokonaisuuden kannalta tietty on tärkeintä pitää hommat tasapainossa – olla aktiivinen, syödä terveellisesti, nukkua hyvin ja koittaa parhaansa mukaan vältellä stressiä. Kaikenlaista stressiä. Vaikka tää asia on mulle ollu aika vaikea ja aiheuttanut paljon pahaa mieltäkin niin silti oon aika onnellinen siitä kuinka paljon tää onkaan opettanut mulle. Kaikessahan on onneksi aina jotain hyvääkin, hehhe 😉

Kunhan tää tilanne tästä korjaantuu niin mä vuodan varmaan vuoden putkeen sillä hormonit on saanu niin kovasti buustia kuluneen vuoden aikana, hahhha!

Iso kiitos vielä Hannalle avusta – et uskokaan kuinka kiitollinen mä oon!

<3 Aino

17 kommenttia

 1. Janna kirjoitti:

  Siis todella mielenkiintoinen teksti! Hienosti oot linkittänyt faktaa oman kokemuksesi kanssa. Vaikka itselläni siis ei ole samaista ongelmaa, mut mun mielestä tää taas jälleen kerran osoittaa sen että kun meidän elimistön toiminnassa on joku probleema niin se syy voi löytyä mitä yllättävimmistä jutuista!

  Toivottavasti löydät ratkaisun ja kroppaa alkaa funkkaamaan taas normaalisti 🙂 tsemiä!

 2. elisa kirjoitti:

  Wau! Tosi mielenkiintoista! En ois ajatellut että tostakin voisi johtua hormonitoiminnan häiriintyminen mutta nyt näin jälkikäteen ajateltuna niin kyllähän Se niin on että vatsan toiminta on aikalailla kaiken muun terveyden perusta. Jään mielenkiinnolla seuraamaan kokeilua!
  http://www.karhusportscience.com

 3. Kaisu kirjoitti:

  Kaisa Jaakkola ja Optimal Performancen tiimi puhuu tästä asiasta paljon. Vatsahappotesti heidän kautta on hieman erinlaisempi. Suolahappoa he eivät suosittele jos on närästystä esim koska se kertoo monesti siitä että vatsan kalvo on huonossa kunnossa ja silloin suolahappo voi vaikeuttaa tilannetta, jos oikein olen ymmärtänyt. Itse kuuluun kategoriaan että on ollut ja on närästystä. Vatsahappotesti kertoo että on matalat hapot. Sinkkikarnosiinillä olen pariin otteeseen saanut närästyksen kuriin sitten aloitin suolahapon ja ei mennyt kauaa että närästys palasi. Käskettiin lopettamaan suolahappo, tilanne rauhoittu. Sit sitkeän yskän jälkeen tuli närästys takaisin ja nyt ei tunnu mikään auttavan. Testasin suolahappoa ja närästys paheni… Itsellä puhkesi akne kun aloitin salilla treenaamisen ja siirryin gluteenittomaan ruokaan 1,5v sitten. En saa aknea kuriin millään. On kait joku hormoniepätasapaino… Kuukautiset tulevat eka kertaa elämässäni (35v) prikulleen säännöllisesti. Aikaisemmat vatsan turvotukset on poissa ja keho voi muuten hyvin. Nyt on sit vaan akne ja närästys. En tiedä mitä pitäisi tehdä että saisi kaiken kuntoon???
  Tällainen pikku vuodatus kun tosiaan näitä samoja juttuja testannut/käyttänyt 🙂

 4. Amppe kirjoitti:

  Moi! Ei vitsi, pitääkin testata tätä. Oon niiiiiin pitkään miettinyt että mikä hitto mun masulla on! Gluteeniton ruokavalio auttaa tosi paljon, mutta silti on ummetusta, mahakipuja, turvotusta jnejne… KIITOS!! 😀 ja otitko veden seisomaan yöksi vai odotitko vaan aamulla että se vähän haalenee huoneenlämpöiseksi?

 5. Hilla kirjoitti:

  Mahtaisiko kyseessä kuitenkin olla RAVINTOterapeutti? Ravitsemusterapeutti tuskin ohjeistaa juomaan ruokasoodavettä 😉 pieni ero mutta oli pakko tulla kommentoimaan! Mielenkiintoista asiaa kyllä, toivottavasti löydät avun 🙂

  • Aino kirjoitti:

   Hei joo kiitos – jossain aivosumussa alkupäässä oli tuo ravitsemus ja lopussa ravinto.. ravintoterapeutista siis oikeasti kyse 😉 Kiitos huomautuksesta, korjasin sen heti! 😀

 6. sara kirjoitti:

  ”Ihana” lukee, et muillakin on mahaongelmia.. 😀 Ja itsesasiassa aika monella! Itsellä oli 2 vuotta ihme kipua alavatsalla!! Kävin kymmenien gynekäyntejen jälkeen laparoskopiassakin ja selvitettiin endometrioosin mahdollisuus ja sitä ei onnekseni ollut.. Noh, sitten lopetin ressaamisen (oli muuten todella vaikeaa.. Oli vaan pakko! En yksinkertaisesti voinut pelätä endometrioosia tai syöpiä, kun sinne mahaan oli kahden lääkärin toimesta jo katsottu parhaimmilla laitteistoilla millä vain voidaan tollaset kasvaimet yms. pahat jutut erottaa. :)). Erona entiseen, että jos mulle tulee pieni mahakipu tai outo tunne oikealla alavatsalla, en ajattele heti että NYT on jotain kamalaa siellä käynnissä.. Vaan annan ajatuksen mennä ohi. Sitten tunteeseen ei jää vellomaan ja tuntemukset unohtuvat. Eli psyykeellä ja stressillä on todella suuri osa mahajutuissakin. Mutta siis toki eri ruoka-aineetkin aiheuttavat ihmeellisiä oireita ja kokeilemalla vain selviää , mikä on hyväksi. 🙂 Itseä lohdutti kuitenkin ajatus, ettei mitään vakavaa ole luultavasti! 😀 En vieläkään uskalla olla 100% varma mutta toivoa sopii ja näköjään mahaoireet ovat todella yleisiä. 😀 Nyt on vähän alkanut uudestaan tuntumaan jotain outoa, kun alotin taas juustoa syömään.. Se on yksi joka voi tehdä mahan kovaksi ja muutenkin oudoksi, sanoi eräs viisas lääkäri! 🙂 Olinkin syömättä juustoa muutamat viikot ja maha toimi huomattavasti paremmin! Nyt pitää taas yksinkertaisesti jättää se pois vaikka sitten kokonaan. 🙂 Siinä yks vinkki, jota voi kokeilla, jos maha ei toimi kunnolla. 🙂 Kiitos kivasta blogista. 🙂

 7. Tiina kirjoitti:

  Kiitos taas kiinnostavasta bloggauksesta! Itse kuulun myös näistä vaivoista ajoittain kärsiviin. Olen lukenut tästä paljon ja juurikin ostanut Hormoonidietti-kirjan + sen toisen (en muista nimeä) ja siellä puhutaan juurikin näistä jutuista. Kirjan innoittamana ostin Tri Tolosen sinkkikarnosiini valmisteen ja Solgarin Digestive Enzymes olikin jo entuudestaan käytössä. Näillä vatsa alkoi voida jo paremmin 🙂

 8. Anni kirjoitti:

  Moi! Itselläni mahaongelmiin auttoivat vahvat probiootit! Vannon dr ohhiras probioottien nimeen! Aika kalliita, mutta todella laadukkaita. Itse tilaan iherbistä. Kiitos hyvästä blogista! Itsekin kamppailen vatsa ja hormoni ongelmien parissa joten todella kiinnostavaa luettavaa!

 9. anne kirjoitti:

  Tätä täytyi kokeilla, koska minulla on kilpirauhasen vajaatoiminta. Ja väsymystä riittää. Tosin otin eka lääkkeeni ja kokeilin vasta sitten, 2 röyhtäisyä. Eli minulla taitaa olla vajetta vatsahapoissa. Pitäiskö vielä kokeilla kuitenkin ennen lääkitystä tämä testi?

  • Aino kirjoitti:

   Ehkä se vois olla hyvä idea kokeilla ennen lääkitystä vielä varmuuden vuoksi, vaikka en uskokkaan sillä ihan uskomattoman suurta merkitystä olevan 🙂 Ja sitten vaan konsultoimaan ravintoterapeuttia sillä yhdessä kilpirauhasen vajaatoiminnan kanssa kantsii olla tarkka millaisiin toimenpiteisiin ryhtyy!

 10. taru kirjoitti:

  Moi!

  Pitääkö tota testiä tehdessä olla tyhjä vatsa? Itse olin syönyt aamupalan..juotuani tuon ”drinkin” niin yhtikäs mitään ei tapahtunut ei mitään röyhtäyksen tapaistakaan:D:S Eli vatsahappotasot liian alhaalla? Mitä voin tehdä asialle? Kiitos jo etukäteen:D

 11. Roosa kirjoitti:

  Moi!

  Millaista annosta oot ottanut tuota Solgarin valmistetta ruokailun yhteydessä? Tein itse tuon testin ruokasoodalla ja tulos oli hyvin samankaltainen kuin sinulla, juurikaan mitään ei tapahtunut. Kuinka nopeasti itse huomasit muutoksia? Kiitos vastauksesta:)

 12. happo kirjoitti:

  Moi,
  Kirjoituksestasi on jo aikaa, mutta vastaan silti. Tilaan vastaavaa tuotetta (Thorne Research) Iherbistä. Iso ja edullinen purkki. Niitä on hyvä olla aina jemmassa.

  • Aino Mäkelä kirjoitti:

   Oi hei kiitos! Tää on mulle nimittäin taas ajankohtainen juttu taas, kirjotan tästä kyllä taas uudestaan 🙂

   • rl kirjoitti:

    Hei, minulla on ollut vuosia hormoni- ja vatsaongelmia ja nyt vihdoin vatsahapotkin syynissä. Minne kirjoitit lisää kokemuksistasi?

    • Aino kirjoitti:

     Moikka! Toivottavasti saat ongelmiin apua 🙂 Avainsanan ”hormonitoiminta” alla löytyy oikeastaan kaikki mun tänhetkiset kirjoitukset hormonitoiminnasta, mutta jos sulla tulee mieleen jotain täsmäkysymyksiä niin vastailen mielellään/teen kattavan postauksen aiheesta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.