Hae
Aino Mäkelä

Ihanat (kamalat) kuukautiset

Lueskelen pöyristyneenä naisten keskustelua kuukautisista. Keskustelun yleinen ilmapiiri on negatiivinen ja ahdistunut, tuntuu kuin jokaiseen keskustelijaan olisi latautunut ylimääräinen annos vihaa tuota maailman luonnollisinta asiaa kohtaan enkä kommentteja lukiessani ihmettele asiaa laisinkaan: naiset kokevat kuukautiset fyysisesti ja henkisesti raskaiksi, ahdistaviksi ja elämää rajoittaviksi.

Useat kertoivat pakoilleen onnistuneesti tätä kuukauden kauhukohtaa kikkailen eri ehkäisymenetelmien avulla. Mitkään haittavaikutukset ei tuntuneet kiinnostavan, kun oltiin niin onnellisia ilman menkkoja! Näistä kirjoituksista puolestaan hehkui aito ilo ja onnistumisen tunne.

Hämmennyin.

Me ihmiset ollaan aikamoisia kokonaisuuksia kaikessa ihmeellisyydessämme, enkä aina itsekkään tunnu ymmärtävän miten täydellisesti meidän keho oikeastaan toimiikaan. Onkohan kuukautisista koettu tuska siis oikeasti normaalia? Tavallista se voi olla, mutta nämä asiathan eivät ole synonyymeja keskenään. Kierron epätasaisuus, kivut, massiiviset vuodot ja tunneryöpyt – aivan kuten muutkin kuukautisiin liittyvät ongelmat – on yleensä merkki siitä, että meidän kehossa on jotain vähän pielessä.

Hankaluudet voi johtua puhtaasti elämäntapohin ja elinoloihin liittyvistä tekijöistä, mutta myös tukahdutetusta seksuaalienergiasta. Oli syy mikä tahansa niin oireet ei katoa minnekkään, vaikka kuinka pakoilisit kuukautisia hormonaalisella ehkäisyllä. Sen lopetettua oireet palaavat ja todennäköisesti voivat olla jopa pahempia kehon mennessä sekaisin siihen pumpatusta ylimääräisestä synteettisestä hormonikuormasta mikä vaikuttaa elimistön omaan hormonitoimintaan.

Te, jotka tiedätte mun taustoja vähänkään paremmin niin muistatte varmaan mun kuukautisten loistaneen poissaolollaan useamman vuoden. Vaikka mun olo oli muuten aikalailla normaali ja hyvinvoiva tajusin silti ettei kuukautisten poisjääminen nuorella, lisääntymisikäisellä naisella ole normaalia ja siitä alkoikin oma tutkimusmatkani hormonitoiminnan syövereihin – ja se matka jatkuu edelleenkin.

Nykyään mun kuukautiset on aikalailla täydelliset, lähes kellontarkat ja täysin kivuttomat. Asiat ei kuitenkaan oo aina ollut näin hienosti, ei suinkaan. Ennen munkin kuukautiset saattoi olla todella tuskaisia (ja siksi olinkin ensin ihan tyytyväinen niiden jäädessä pois) ja saattoi tehdä mut hyvinkin toimitakyvyttömäksi. En voinut nauttia olostani ja tunteet heitteli miten sattuu kierron edetessä omaa, hyvin epäsäännöllistä reittiään.

En olisi koskaan aiemmin uskonut sanovani tätä, mutta nykyään mä oikeasti nautin mun kuukautisista. Ne on vaivattomat, kuukupin ansiosta lähes huomaamattomat ja kertovat olemassaolollaan mun kehon olevan voimissaan. Oon onnellinen niistä ja oppinut jopa treenaamaan niiden mukaan, ja siten saanut niistä vielä entistä enemmän iloa irti!

Vaikka me kuinka nykykulttuurissa nähdään naiseus ja kuukautiskierto enemmänkin kirouksena kuin siunauksena, asiaa pitäisi tarkastella juurikin toisin päin. Mikään meidän kehossa ei luonnollisessa tilassaan halua taistella meitä vastaan – eikä meidän kannata pakoilla niitä merkkejä, joilla keho haluaa meille viestiä ettei kaikki oo ihan kunnossa.

Musta tuntuu hassulta kuinka sokeita me ollaan meidän kehon omalle energialle ja voimalle, ja sille miten me halutaan hiljentää sitä vaan päästäksemme itse nyt-just-heti hieman helpommalla. Naiseutta, ja meidän kykyä mahdollistaa uutta elämää ei pitäisi aliarvioida ja väheksyä, vaan ennemminkin iloita ylpeydellä.

Allekirjoitus

Seuraa blogia: Facebookissa / Bloglovinissa / Instagramissa

19 kommenttia

 1. M kirjoitti:

  Kiinnostaisi kuulla, millä keinoin olet saanut kivut lopetettua. 🙂 Ne ovat pahin riesa ainakin itsellä.

 2. Elli kirjoitti:

  Millä ja kuinka pitkän ajan kuluessa sait kuukautiskivut pois?

 3. Roosa kirjoitti:

  Moikka Aino!

  Oon 17-vuotias lukiolainen ja mulla on kuukautisten suhteen sama tilanne kuin sulla aikoinaan. Jäivät pois 1,5 vuotta sitten lopetettuani hormonaalisen ehkäisyn (sitä ennen tavattoman epäsäännölliset ja runsaat). Aluksi olin tilanteeseen tyytyväinen, mutta viimeisen puolen vuoden aikana oon kääntynyt enemmän sille kannalle, että mun kropalla ei oo kaikki hyvin, mikä heijastuu juuri kuukautisten poisjääntinä. Taustalla on ylikunto (,josta kantapään kautta toivuttu) ja todella paljon stressiä koulun puolesta. Kerrottakoon, että minulla on myös keliakia ja autoimmuunisairauksien puolelta alopecia.

  Viime talven ja tämän kevään olen ravannut vuoron perään opiskelijaterveydenhuollon lääkärillä ja verikokeissa, joiden puolesta kaikki vaikuttaa olevan ok. Gynekologinen tutkimus tai papa-koekaan eivät tarjoa selitystä tilanteelle. Lääkärin ainut vaihtoehto tilanteeseen vaikuttaa olevan keltarauhaskuuri, joka ehkä voisi tilanteen palauttaa ennalleen. Itse suhtaudun tähän hieman skeptisesti, sillä tuntuu hullulta lähteä korjaamaan seurauksia, kun tulisi löytää kaiken alku ja juuri (toki sitäkin ollaan yritetty).

  Uskon hyvin paljon, että mm. elintavoilla voisin tilannetta jotenkin edesauttaa. Oisko sulla antaa joitain vinkkejä mun tilanteeseen? Minkä tahon puoleen mun pitäis kääntyä vai ovatko kaikki maan lääkärit sitä mieltä, että tämä on ainut ”oikea” vaihtoehto?

  Kiitos paljon blogistasi. Olet eräs henkilö, jota ihailen: itsevarma ja rohkeasti oman tiensä kulkija. Tänne on aina hyvä palata ja kirjoituksia lukea uudelleen parikin vuotta myöhemmin.

  <3 Roosa

 4. Roosa kirjoitti:

  Ja hei muuten ois aivan huippua tavata sut elokuussa 18.-20.8.17 Levillä tapahtumassa nimeltä This is the real shit! Luulen, että tapahtuma itsessäänkin vois sua kiinnostaa. 🙂

  Roosa

 5. Sara kirjoitti:

  Mahtava postaus! What’s to hate? ❤️

  Pari juttua, joita mä oon myös miettiny aiheen tiimoilta on:

  a) miksi me peitellään (eli hävetään), vihataan ja odotetaan kauhulla jotain sellaista, mikä muistuttaa meitä ja muita siitä, että me ei olla miehiä? ?

  b) miksi me turrutetaan kuukautisten tuomat kivut lääkkeillä, jottei vaan antauduttaisi meidän omalle keholle ja sen tarvitsemalle levolle, vaan painetaan eteenpäin maskuliinienergiassa… ettei mikään nyt vaan muistuttaisi meitä ja muita siitä, että me ei olla miehiä? ?

  c) mun omasta mielestä kuukautiskivut ovat ihanat, sympaattiset ja maadottavat, koska ne kertovat siitä, että:

  1. jotain voisi vielä omissa elintavoissa tuoda lähemmäs luontoa

  2. keho elää!

  3. kaikki psyykkinen ahdistus on luksusta, jota mulla on resursseja tuntea muun ajan kuusta, koska keho voi suurimman osan ajasta niin hyvin, että sille jää huomiota

  3. siitä, että mä en ole mies vaan ✨ nainen ✨!

  On ihan ajatuksen arvoinen asia, että miksi aikana, jona feminismi (sellaisena kuin se tässä ajassa tunnetaan) on muotia ja nousussa, kaikki primitiivisesti naisellinen (kuten kuukautiset) ja feminiinienergian tuotokset (kuten vaikka niin syvä rakkaus ja hoivavietti omia lapsia kohtaan, että haluaa jäädä kotiäidiksi) on paradoksaalisesti jotain ihan muuta?

  • Sanna kirjoitti:

   Miksei kommenteista voi tykätä?! Ihana kommentti <3

  • Sanna kirjoitti:

   Miksei kommenteista voi tykätä?! Ihana kommentti <3 JA IHANA POSTAUS! Kiitos <3

  • Elli kirjoitti:

   Mulla ei ole niin kovaa kivunsietokykyä, että pystyisin mitenkään nauttimaan kolme päivää sängyssä tuskaisen makaamisesta ?

 6. Kati kirjoitti:

  Moi! Kiitos hyvästä kirjoituksesta ja avoimuudesta 🙂 Mulla on tarkoitus jättää pillerit pois. Pahoin pelkään, että super runsas vuoto palaa silloin takaisin. Tämän takia aikoinaan pillerit aloitin. Olen koittanut etsiä tietoa, miten luonnollisesti saisi kehon niin hyvään hormonitilanteeseen että kierto olisi normaali, säännöllinen eikä kuukautiset olisi liian runsaat. Olisiko sinulla vinkata mistä tietoa aiheesta löytyisi? 🙂

 7. Vee kirjoitti:

  Mielenkiintoinen postaus aiheesta, josta pitäisi puhua enemmän. Aihe koskettaa myös sikäli, että itsellä on ollut aina melko epäsäännölliset kuukautiset. Tiedostan itse kyllä että jonkinlaista hormoniongelmaa tää on, ja esim ihonkin kanssa on ollut paljon ongelmia, minkä liitän tähän samaan asiaan. Harmittaa, että lääkärikin totesi vain epäsäännöllisyyden kuuluvan nuoren naisen elämään ja tarjosi e- pillereitä.

  Ois kiva lukea lisää siitä, miten sun mielestä näitä ongelmia voit torjua. 🙂

 8. maikki kirjoitti:

  Täällä kans tilanne että kuukautiset ollut jo toista vuotta poissa, ja jos vaan ne joku päivä saan taas alkamaan, ja normaalisti toimimaan, niin olen kyllä kiitollinen, ja lupaan että en kyllä niistä tule sitten valittamaan kun ne taas on..

 9. Panna kirjoitti:

  Kuukautisethan on merkki siitä, että tässä kuussa ei nyt tullut hedelmöitystä. En ymmärrä millä mittapuulla kuukautiset on normaali tila, koska oletusarvohan siinä systeemissä on, että nainen on koko ajan raskaana tai toipumassa synnytyksestä ja kuukautiset vaan tylsä välitila. Ennen ehkäisyn keksimistä naimisissa olevilla naisilla ei varmaan juuri koskaan ollut kuukautisia yllä mainitusta syystä.

  Itse olen sitä mieltä, että kuukautiset on maailman turhin juttu ja mielelläni kikkailen vähän, että mahdollisimman harvoin vuodan tummaruskeaa likaa. Mielestäni niissä ei ole mitään ylevää tai erityisen hienoa. Voin olla nainen ja elää täysiä, vaikka en rakastaisi kuukautisia kuten muut hipit täällä.

 10. muhku kirjoitti:

  NO jos ens söis lääkkeitä, menkat kestää 2 viikkoa kolmen viikon välein. Ja siitä kahdesta viikosta 5-10 päivää sellaista vuotoa, et käyn vessassa 45min välein. Kuukupista keittää yli 2h:ssa. Et mulle ne on Kirous…. Pillerit vähän helpottaa, saan pidettyä ne silloin kun pystyn istuu siel vessassa sen 24/7….

  Kivut lähti fasciakäsittelyn kautta pois. Fyssari avasi jumin yhdestä kohtaa, mikä aina kramppasi. Suosittelen tätä käsittelyä kaikille, joilla on kipuja. SIis OIKEASTI kipuja…!!

  • Elli kirjoitti:

   Pystytkö kertomaan hieman enemmän millai fyssari ja mitä teki? Että osaisin etsiä oikeanlaista

 11. Salla kirjoitti:

  Mä en voisi ikinä, koskaan, koskea pitkällä tikullakaan mihinkään hormonaaliseen ehkäisyvalmisteeseen. Oon ollut aina tän asian suhteen ehdoton. Mua inhottaa tunkea elimistööni mitään turhia myrkkyjä. Kuukautiset on aina olleet todella epäsäännölliset; joskus tulee 3 viikon välein, joskus voi olla kokonaisen vuoden tulematta… nyt vanhemmiten on olleet vielä todella kivuliaita. Pahimpien kipujen iskiessä olen täysin toimintakyvytön. Silloin poikkean periaatteistani sen verran, että otan särkylääkkeitä jos olen duunissa tai haluan nukkua yöni rauhassa, mutta muuten menen täysin luonnon ”armoilla”. Uskon, että ihan omilla elämäntavoillani voin saada kuukautisistakin siedettävät ilman keinotekoisia vippaskonsteja.

  • Elli kirjoitti:

   Mitä elintapoja aiot kokeilla? Eli minkä uskot helpottavan kipuja?

 12. Toosatohtori kirjoitti:

  Yhdyn aiemman kirjoittajan kommenttiin, kuukautiset eivät ole naisen elimistölle ns normaali tila. Ehkäisypillerit huijaavat aivolisäkkeen luulemaan että nainen on raskaana eikä ovuloi. Raskaana olo ja imetys on naisen elimistölle normaali tila. Runsaat vuodot voivat johtua mm ylipainosta, perinnöllisistä hyytymishäiriöistä, iäkkäämmillä myös kohdun sairauksista kuten myoomista tai adenomyoosista. Pitkien ei-ovulatoristen kiertojen jälkeen limakalvo on voinu päästä kasvamaan liikaa ja vuoto voi olla runsasta sitten kun alkaa, tällekin ylipaino ja metabolinen oireyhtymä voi altistaa, joillain pcos jolle ei muuta voi kuin ylläpitää tosi terveellisiä elintapoja. Jos kuukautiset jäävät pois niin syy pitää selvittää, yllättävän usein ei löydy muuta selittävää kuin elimistön liiallinen fyysinen tai psyykkinen stressi, elimistö menee säästöliekille eikä silloin ole ylimääräisiä resursseja ovuloida ja tulla raskaaksi. Eli tärkeintä olisi voida hyvin psyykkisesti, pysyä normaalipainoisena, syödä riittävästi ja terveellisesti ja liikkua, ei mitään poppakonsteja. Keskustelkaa lääkärinne kanssa, kysykää jos ette ymmärrä. Ollaan iloisia mahdollisuudesta ehkäisyyn ja runsaiden vuotojen hoitoon T. Gynekologiaan erikoistuva

 13. Toosatohtori kirjoitti:

  Ja tosiaan, keltarauhashormonilla olisi tärkeää tyhjentää kohtu jos limakalvo on kasvanut liiaksi ja elimistö ei sitä itse ole tajunnut tyhjentää. Pitkällä aikavälillä tuo liikaa kasvamaan päässyt limakalvo voi muuttua altistaa syövälle. Joillain yksi kuuri herättää oman hormonitoiminnan, hyvä alkusysäys sitten tehdä tarvittavat elintapamuutokset.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.