Hae
Aino Mäkelä

Osa-aika vegaani

Tämän kevään ruokatrendeissä on ollut ehdottomasti yksi vahva elementti, joka on noussut ylitse muiden – nimittäin vegaanisuus, eikä sen aiheuttamalta hypeltä oo varmasti voinut välttyä kukaan. Niiiiin parasta! Tammikuun Vegaanihaaste tempaisi jo pelkästään Facebookissa mukaansa yli 2200 innokasta kokeilijaa, joista minäkin olin yksi. Tää onkin mun mielestä yksi parhaista ruokatrendeistä ja villityksistä, joihin kukaan voi mun mielestä hurahtaa – oonhan mäkin leikkisästi nimittänyt itseni osa-aika vegaaniksi.

Oikeastaan nimitys on harhaanjohtava, sillä ihminen joko on vegaani tai sitten ei. Laajempana käsitteenä se on paljon muuta kuin se mitä suuhusi pistät, mutta monille se on pelkästään sitä – kyseessä ei olekkaan mikään pelkkä trendi, vaan todella monelle elämäntapa . Mä itse en omaa vegaanien aatteellista mielenmaisemaa, mutta ruokavaliota puolestaan itsekin pääsääntöisesti noudatan. Omat juuret sen suosimiseen tosin on puhtaasti terveydelliset, vaikka toki mua myös kiinnostaa (ja se kiinnostus sekä tiedonjano kasvaa edelleen) eläimien hyvinvointi sekä niiden eettinen kohtelu.

Onko siellä ruudun takana muita, jotka on muuttanut ruokavaliotaan entistä kasviperäisemmäksi?

Osa-aika vegaaniTrendissä on paljon hyviä puolia, jotka on helpottanut ja ilostuttanut munkin päiviä. Ihmisten tietoisuus mm. lihan tehotuotannosta ja eläinten huonosta kohtelusta leviää, unohtamatta kuinka kokoajan opitaan lisää kasviperäisen ruokavalion terveyshyödyistä. Monissa ravintoloissa (ainakin pääkaupunkiseudulla) ollaan jo hyvin hereillä ja ruokalistoilta löytyykin myös vegaaneille jotain mahan täytteeksi. Kaikkialla homma ei vielä pelaa ihan ongelmitta, mutta musta on tosi hienoa että yritetään! Erityisen hatunnoston saa Soman vegaaninen sushiburrito, joka on vielä muita menun vaihtoehtoja huomattavasti edullisempi mikä varmasti madaltaa entisestään kynnystä vegaanisen vaihtoehdon valintaan.

Mielikuva vegaaneista on tän trendin myötä varmasti pehmentynyt, vaikka kyllä mun on myönnettävä että meininki Facebookin ryhmissä on välillä turhan kiihkoamista mun makuun.Toivon ettei ihmiset kuitenkaan anna sille liikaa painoarvoa ja anna oman innostuksensa laantua sen myötä – kaikki paremmat valinnat ja eläinperäisten tuotteiden pienempi kulutus kun on positiivista, niin maapallolle kuin ihmistenkin terveydelle 🙂Ravintola Soma, sushiburritoTosi helposti ajatellaan, että vegaaniruokavalio ois automaattisesti terveellinen. Ja parhaimmillaan se onkin! Tasapainoinen, monipuolinen ja värikäs. Mutta myös vegaanisia valintoja voi tehdä ”huonosti” ja trendin lisääntyessä niiden huonompien vaihtoehtojen määrä lisääntyy.

Yhteen asiaan oonkin  kiittänyt huomiota viimeaikoina. Yleensä mä itse hoidan ostokseni siellä HeVi-osastolla, mistä suuntaan suoraan kassalle joten en oo ihan täysin pysynyt perillä näiden vegaanisten tuotteiden suhteen. Nyt oon kuitenkin ihan mielenkiinnosta tutustunut vegaanisiin uutuuksiin, joista Facebookissa hehkutetaan taukoamatta ja jotka loppuu hyllystä kesken ennen kuin keretään edes kissaa sanomaan.

Mulle ajatus terveellisestä ruoasta liittyy puhtauteen ja mahdollisimman minimaaliseen ja hellävaraiseen käsittelyyn sekä laatuun. Sellaisia on myös reseptit, joita kehittelen ja teidänkin iloksi kirjoittelen. Näen, että terveellinen ruoka on aitoa ja luonnonmukaista, jota syömällä tulee sellainen olo kuin se kuuluis vatsaan. Mulle tälläisiä on etenkin hedelmät, bataatti ja kvinoa. Mä haluaisin jotenkin nähdä, että tää vegaanitrendi veis ihmisiä lähemmäs meidän ruokavalion alkuperäisiä juuria.

Paahdetut uunibataatitTietysti markkinamiehethän on nyt haistanut tän trendin ja kauppoihin ilmestyykin jatkuvalla syötöllä uusia vegaanisia tuotteita aina maidoista juustoihin ja rahkoihin. On hyvä, että on valinnanvaraa ja vaihtoehtoja – mä itsekin mielelläni tuen jotain muuta kuin maito- tai lihateollisuutta. Mutta harvassa on ne purkit, jotka mun ostoskoriin kuitenkaan loppupeleissä päätyisi. Miksi? Vegaanisten, etenkin maitotuotteiden korvikkeiden, ainesosaluettelo on yleensä aika tympeää luettavaa. Satunnaisena nautintona ne toimii, mutta jokapäiväisellä käytöllä niistä tulee elimistölle enemmänkin lisäaine(jäte)kuorma joka ei vaikuta kenenkään terveyteen positiivisesti.

Itse oon hyvästellyt maitotuotteet onneksi jo niin kauan aikaa sitten ettei moisille korvikkeille ole  liiemmin tarvetta – poikkeuksethan tosin tekee aina varmistuksen sääntöön. Jos teitä kiinnostaa, niin voin mielellään tehdä teille ruokapäiväkirjapostausta, josta käy hyvin ilmi miten helposti ja hauskasti ruokavalionsa voi koota pelkästään kasviperäisten antimien varaan 🙂

BirchermysliMun omassa arkikulutuksessa on oikeastaan vain kaksi eläinperäistä tuotetta, joita nautiskelen säännöllisen satunnaisesti. Ne on kirkastettu voi ja kotimainen heraproteiini. Ulkona syödessä en kuitenkaan tee asioista liian haastavaa, jos vegaanista vaihtoehtoa ei oo saatavilla vaan valitsen sen itselleni parhaan mahdollisen vaihtoehdon.

Ehkä joku päivä mäkin voin sanoa olevani täysin vegaani, mutta ainakaan vielä en jätä tilaamaani viinilasia juomatta sen epävegaanisuuden vuoksi tai kieltäydy hunajalla makeutetusta raakasuklaasta. En usko, että kaiken itseltäni kieltämällä saan mitään hyvää pitkällä tähtäimellä aikaiseksi – niinpä olen päättänyt opetella ja omaksua uusia asioita askel askeleelta.

Balanssia, puhtaus edellä. Mites siellä?

<3 Aino

Seuraa blogia: Facebookissa / Bloglovinissa  / Instagramissa

6 kommenttia

 1. Maija kirjoitti:

  Ihanaa vegaanina on ollut huomata, kuinka trendi on lähtenyt nousuun 🙂 eläimillehän on aivan sama, syötkö vegaanina terveellisesti vai et, ja joillekkin kun juuri esim roskaruoka (kuten pizza tai hampparit) on se kompastuskivi, on hyvä että myös niille on nykyään helppoja, eläinystävällisiä vaihtoehtoja 🙂 vegaanina olen myös selkeästi kokenut, ettei siitä proteiinista onneksi tarvitse huolehtia, kunhan syö tarpeeksi 🙂 ihanan vapauttavaa, itsekkin maitorahka-kananmuna-ruokavaliolla eläneenä. Ihana Aino että sulta on tullut useampi vegaaninen resepti! Aurinkoista kesän alkua sinne 🙂

  • Aino Mäkelä kirjoitti:

   Joo, täähän on kyllä pelkästään positiivista – oli ne omat motiivit sitten mitkä tahansa! 🙂 Ja mustakin on tosi hienoa, että kynnys vegaanisiin valintoihin on tehty tosi matalaksi ja on ollu ihan huippua huomata miten avoimesti ja innokkaasti mm. ravintolat on suhtautunut. Mä oon huomannu ihan saman tuon proteiinipuputuksen suhteen! En oikeastaan mieti sitä mitenkään sen kummemmin enää, syön vaan sitä mikä hyvältä tuntuu ja mistä saan energiaa 🙂 Aurinkoista kesää sinnekkin <3

 2. Teea kirjoitti:

  Hyvä kirjoitus, Aino ❤️
  Paljon omia ajatuksiani, taas kerran ? Tosiaan hienoa, että kaikenlaisia vegaanisia tuotteita on tullut markkinoille, mutta siltikin kaikkein parasta on puhdas ruoka, kasvikset (ja hedelmät!) ennen kaikkea! Itsekin aloin aikanaan syödä vegaanipainotteisesti juurikin terveys ja hyvä olo edellä, mutta tieto kai lisäsi tuskaa ja nykyään on tosi poikkeavaa (tai tapahtuu vahingossa), jos syön eläinperäistä. Hyvän olon valinnoista on tullut yhtä lailla arvovalintoja.

  • Aino Mäkelä kirjoitti:

   Kyllä, just niin – komppailen sun ajatuksia täysin <3 Munkin arvomaailma ja tietoisuus on lisääntynyt hyvin paljon tän kaiken, näiden oman terveyden kannalta parempien valintojen myötä. Jotenkin tuntuu, että joka päivä oppii jotain uutta 🙂

 3. Titta kirjoitti:

  Voisin nimittää itseni myös osa-aikavegaaniksi. 😀 Mutta oon aina ollu surkee ruuanlaittaja ja mulla on välillä vaikeeta löytää mahdollisimman vähän teollisia ja ravitsemuksellisesti (ja maullisesti) terveellisiä vaihtoehtoja. Etenkin välipaloille! Ruokapäiväkirja ois tosi kivaa luettavaa, sais varmasti hyviä vinkkejä. 🙂 Kaikki vegaanireseptit on myös tervetulleita!

  • Aino Mäkelä kirjoitti:

   Joo, mä pyrin antamaan mahollisimman paljon vinkkejä vegaanisiin ja vähän proressoituihin välipoloihin ja ruokiin ylipäätään! 🙂 Mun on vaan pakko myöntää, että oon viimeaikoina itse menny hyvin paljon sieltä mistä ”aita on matalin” eli suosinut hyvin simppeliä kasvisruokaa. Ja oikeastaan mun kroppa on kyllä tykänny siitä ihan tosi paljon 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.