Hae
Aino Mäkelä

Intia: Clousure

Nyt, kun ulkona leijailee hämmentävä usva ja pimeys, on oiva hetki palata vielä kerran takaisin ihanaan Intian lämpöön ja sen ihmeisiin. Kyllä – lupaan, että kyseessä on viimeinen postaus reissusta! Tää viimeinen kirjoitus olkoon ”kaikenkattava” sepostus, kattaen mun mielestä kaiken olennaisen vinkin ja tiedonjyvän jotka jokaisen Intiaan aikovan on hyvä tietää. Pienimuotoinen matkaopas, ellen sanois.

Varkala, Kerala, IntiaKULTTUURISHOKKI

Musta tuntuu, että lähes jokainen kenen kanssa juttelin Intiasta ennen reissua varoitteli mua jos mistäkin. Joukkoraiskauksista, vatsataudeista, kulttuurista, malariasta, ahdistelijoista, kaupustelijoista, kerjäläisistä ja mistä vielä. On hyvä muistaa, että Intia on valtava maa joka kätkee sisälleen paljon kaikenlaista. Meidän matka sijoittui Etelä-Intiaan ja tiedän hyvinkin, että Pohjois-Intiassa reissaaminen voi olla aivan erilainen kokemus – eihän intialaiset eri puolilla maata edes puhu samaa kieltä.

Mun mielestä Etelä-Intian Kerala oli erittäin helppo startti Intian valloitukselle, vaikka myönnän ettei kaikkien pää kestäis sitäkään. Intia vaatii hyviä hermoja ja tyyntä mieltä – ihmisiä on kaikkialla paljon enemmän mitä me ollaan totuttu, liikenne hidasta ja kaoottista, puhumattakaan roskasta. En kuitenkaan kokenut missään vaiheessa kulttuurishokkia, vaan oikeastaan jo heti ensimmäisinä päivinä tajusin kaiken pelottelun olleen aika turhaa. Mun oli helppo rentoutua ja ottaa lomasta kaikki ilo irti, suhtautuen rennosti kulttuurin erilaisuuteen niin hyvässä kuin pahassakin.

 Matkustaessa on hyvä muistaa, että kaikkia mukavuuksia Intiasta ei löydy. Laturi ja muut sähkövermeet ei aina välttämättä toimi, sillä pistoke on erilainen ja saattaa vaatia adapterin toimiakseen. Sähkökatkokset on yleisiä, mutta eivät onneksi kestä kovin kauaa ja internetkin toimii yllättävän hyvin, mutta on ajoittain aika hidas.

Intiassa on kuuma, joten majoitusta etsiessä kannattaa pitää huolta että huoneesta löytyy joko ilmastointi tai tuuletin. Jälkimmäinen on mun mielestä riittävä, sillä öisin on tarpeeksi viileää ja huoneessa harvemmin tulee hengailtua päivisin. Ellei sitten oo onnistunut polttamaan nahkaansa pahasti tai saamaan auringonpistosta 😉 Paikalliset eivät käytä vessapaperia, vaan sen asian ajaa käsisuihku. Niin ja hanasta ei ole fiksua juoda, ellei halua vatsatautia. Juomavettä saakin näppärästi joko litran tai kahden pulloista ja hinta vaihelee 30-50snt välillä.

Intia, Kerala, Alleppey, Houseboat HINTATASO

Intia on todella edullinen ja veikkaisin, että halvimmillaan kuukauden budjetiksi riittää 500€. Me tosin ei eletty mitenkään kituuttaen, vaan tuhlailtiin armottomasti kaikkeen edulliseen, kuten hoitoihin, ja ajeltiin taksilla mikä oli 10 kertaa muita vaihtoehtoja kalliimpaa, mutta tietyissä tilanteissa kaikista mukavin vaihtoehto. Esimerkiksi yli tunnin mittainen taksimatka maksoi alle 20€, yö tasokkaassa uima-altaalla varustetussa hotellissa 30€ ja tunnin ayurvedahoito 15€. Tietysti hinnat vaihtelee alueittan ja turisteja vilisevässä kylässä hinnat on liuonnollisesti korkeammat.

PUHTAUS

Hygieniasta on hyvä pitää huolta, sillä kuten sanoin, Intiassa on paljon likaisempaa kuin mihin me ollaan totuttu. Juomaveden lisäksi kannattaa olla tarkka ettei juomiin laiteta hanavedestä tehtyjä jäitä. Käsidesin kanssa ei kannata säästellä ja ainakin ennen ruokailua on hyvä muistaa desinfioida kädet huolella. Käsidesin lisäksi probiootit on ehdoton must, jos haluaa välttää vatsataudin. Roskaa oli suomalaisen silmiin aika paljon ympäriinsä, mutta loppupeleissä ei niin paljoa ettei siihen olisi päivässä tottunut – omia roskia sai tosin aina kantaa hyvän tovin mukana, sillä roskiksia ei hirveän usein näkynyt.

Intia, Kerala, Alleppey, HouseboatIntia, RuokaRUOKA

Reissun aikana mun instagramseuraajille ei ainakaan jäänyt epäselväksi, kuinka paljon mä fiilistelin intialaista ruokaa! Paljon riisiä ja paljon kasviksia, sekä ihania mausteita. Kolmasosa intialaisista on kasvissyöjiä, joten paikalliset kasvisruoat on varmasti maailman parhaita.. Ja niitä voisin syödä valehtelematta vaikka joka päivä. Mmmmm! Kasvikset tosin on aavistuksen ylikypsennettyjä, mutta mä mielummin otan ne niin kuin raakoina jolloin ei tiedä mitä bakteereja suustaan alas pistäis. Raakoja kasviksia siis en liiemmin uskaltanut syödä ja oikeastaan ainut asia mitä kotoa alkoi ikävöimään, oli raikkaat salaatit. Kanaa, kalaa ja lammasta ruokalistoilta löytyi, mutta possua ja nautaa ei.

Ruokalistoja katsoessa harvemmin ymmärtää mitään, mitä niissä lukee. Suosittelen kuitenkin ennakkoluulottomasti kokeilemaan erilaisia annoksia, mutta aina kannattaa muistaa tarkistaa ruoan tulisuus ja pyytää ”less spices”. Siitä huolimatta ruoka saattaa olla tulista, mutta aina on hyvä yrittää! Intialaiset nimittäin tykkäävät todella, todella vahvasti maustetusta ruoasta, joka voi olla monelle aivan liikaa. Mä tosin tykkään tulisesta, joten kertaakaan ei jääny ruoat syömättä – ois ehkä tosin pitänyt, sillä mun pitta ei ihan hirveästi niistä nauttinut 😉

Oman kokemuksen mukaan gluteenittomuus on helppoa. Oikeastaan mitään vehnäperäisiä lisukkeita ei tarjota, vaan pääruoan kanssa tarjoillaan lähes poikkeuksetta riisiä. Leivistä papadam on gluteeniton, mutta muuten niitä on hyvä välttää. Yleensä vehnää ei hirveästi käytetä, mitä nyt länkkärityylistä ruokaa tarjoavissa paikoissa joissa aamupalalla on toasteja ja pannareita. Samoista paikoista tosin sai aina kaurapuuroa, joten pelkkään hedelmäsalaattiin ei tarvinut koskaan tyytyä 🙂 Tuoreista hedelmistä sai myös joka paikassa ihania mehuja ja sheikkejä, jotka maistu niiiin hyvälle kuten hedelmät ylipäätään: paljon kypsempiä mitä kotona.

Etelä-Intialaisista speisaaleista kannattaa kokeilla ehdottomasti puttua, joka on riisistä ja kookoksesta tehty ”steamed cake”. Ja niiiin hyvää! Toinen oma suosikki on masala dosa, jossa linssijauhosta tehdyn letun välissä on mausteisia perunoita ja se tarjoillaan parin eri kastikkeen kera. Erittäin vahva suositus molemmille 🙂 Jos Keralassa ruokalistalla vastaan tulee veg. moly niin sitä kannattaa ehdottomasti kokeilla – oli  nimittäin meikäläisen ehdoton lemppari koko reissun aikana!

Kuten kaikki muukin Intiassa, on ruokakin edullista. Ulkona syödessä lasku oli aina n. 2-3 euroa/naama ja se sisälsi useamman ruokalajin juomineen. Lihasta tietysti sai maksaa enemmän 🙂

Intia, Kerala, Alleppey, Houseboat IHMISET

Intia on tosi hengellinen maa ja se näkyy myös ihmisistä. Keralassa olikin kauttaaltaan hyvin rento, lämmin ilmapiiri ja tosi helppo olla. Ihmiset oli tosi ystävällisiä ja auttavaisia, enkä kokenut oloani kertaakaan uhatuksi tai ahdistuneeksi. Toki me valkoihoisina herätettiin uteliaisuutta ja mielenkiintoa, minkä seurauksena saatiin vastata usein mitä hassuimpiin kysymyksiin. On kuitenkin hyvä muistaa, että naisten asema on todella erilainen minkä vuoksi kannattaa välttää turhaa provosoimista, vaikka turistien paljaisiin olkapäihin ja polviin onkin jo totuttu 🙂

Kaupustelijat oli aikamoisia tyrkyttelijöitä Varkalassa, mutta eivät kuitenkaan pahimmasta päästä. Kerjäläisiä onnistuin näkemään vain muutaman, kerjääviä lapsia en yhtään. Rahan tarpeessa olevat on kuitenkin ovelia, joten kannattaa olla varuillaan jos joku tarjoaa apuaan tai palvelujaan – yleensä lopuksi joutuukin raottamaan lomakkoaan 😉

ILMASTO

Ilmasto vaihtelee kolmen vuodenajan mukaisesti ja me oltiin reissussa just parhaaseen aikaan: ei ollu liian kuuma, eikä satanut ollenkaan. Päivisin asteet oli +35 tienoilla ja aurinko todella, todella polttava. Aurinkorasvaa siis ei kannata unohtaa! Päivisin onkin ihana viilentyä merivedessä 🙂 Iltaisin aurinko laski kuuden jälkeen ja sen jälkeen ilmakin viileni huomattavasti.

Intia, Kerala, VarkalaJOOGA

Joogan juuret ovat Intiassa ja siellä on helppo ymmärtää sen kokonaisvaltaisuus. Jokainen, joka on vähääkään utelias omasta kehostaan ja sen monimuotoisuudesta, oppii Intiassa varmasti paljon lisää itsestään antaessaan siihen mahdollisuuden. Suosittelenkin lämpimästi etsimään todellisen joogin ja viettämään vähintään muutaman päivän intensiivisemmin harjoitellen – akut latautuvat ja niin kroppa kuin mielikin nauttivat.

JULKINEN LIIKENNE

Kahden viikon aikana koettiin oikeastaan kaikki: lentokone, juna, bussi, taksi, tuktuk ja tietty mopoajelu. Käytti mitä tahansa kulkuvälinettä on edelleen hyvä muistaa, että liikenteessä on aina paljon ihmisiä ja sen vuoksi matkat taittuu hitaasti, puhumattakaan liikenteen kaaoksesta. Esimerkiksi 40km taksimatkaan menee yli tunti, mutta onneksi hinnoittelu tapahtuu kilometrien eikä käytetyn ajan perusteella.

Junalla kuljettiin sekä ilmastoidussa ”ykkösluokassa” että kakkosluokassa ja voin suositella kyllä kumpaakin! Ensimmäinen tosin oli pelastus, kun kolmen tunnin matka venyi viideksi tunniksi 🙂 Hintaeroa näillä on muutama euro, matkan pituudesta riippuen. Junassa ihmiset ei osaa istua omilla paikoillaan, mutta onneksi konduktöörit on täpäköitä ja osaa asiansa ja jokainen paikastaan maksanut saa kyllä penkin allensa – sitä ei tarvi huolia. Junamatkat on edullisia, matka Varkalasta Alleppeyhin kakkosluokassa maksoi n. 2€ ja Kochilta Varkalaan ykkösluokassa 5€.

Paikallisbussi ilman ilmastointia oli hellepäivänä aikamoinen elämys! Reilu 80km matka taittui vajaassa kahdessa tunnissa ja kustansi n. 75 senttiä. Bussit on lähes poikkeuksetta aivan täysiä, joten kannattaa varautua seisomaan. Kokemus tosin käy hyvästä kokovartalotreenistä 😉 Nykyaikaisempi, ilmastoitu bussi on hieman kalliimpi (40km 1,30€), vastaa aika pitkälti meidän vastaavia – niitä tosin on lähinnä isoissa kaupungeissa.

Tuktuk on meikäläisen suosikki! Pieni kärry, jossa istuskellessa saa nauttia raikkaasta ilmasta ja paikallisesta meiningistä. Hinta kannattaa aina kysyä etukäteen (niinkuin takseissakin) ja luonnollisesti turistialueilla taksat on hieman korkeampia. Matkustaminen on kuitenkin edullista, 8km matkan kustantaessa n. 1,50€ ja kyytiin mahtuu useampi henkilö.

Mopolla kulkeminen on Intiassa yleensä näppärin vaihtoehto eikä päivävuokra päätä huimaa. Ainut ongelma on kaoottinen liikenne, jonka sekaan en itse uskaltais lähteä. Hyvällä tuurilla kuskin voi kuitenkin onnistua löytämään, mutta kannattaa olla varuillaan ettei loppupeleissä tuu yllättäviä kustannuksia tai muita väärinkäsityksiä..

Intia, Kerala, Alleppey, HouseboatHuh! Siinäpä ne, mun ajatukset ja kootut jutut Intiasta. Heräskö kysyttävää? Omia kokemuksia, ajatuksia? Niitä saa jakaa vapaasti kommenttiboksin puolelle ja kaikki Intiafiilistely on enemmän kuin sallittua 🙂 Kannattaa myös kurkata mun muut Intia -postaukset!

Intia jätti mun sydämeen aukon, lämpimän fiiliksen joka kutsuu mua voimakkaasti takaisin – ja mä todellakin aion mennä, niin paljon jäi koettavaa ja nähtävää, että mun uteliaisuus ei tuu jättämään mua rauhaan 😛

<3 Aino

Seuraa blogia: Facebookissa / Bloglovinissa  / Instagramissa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.