Hae
Aino Mäkelä

Onnenrusina

Mä olen Onnekas. Nimittäin mulla on yksi aivan mahtava ystävä, jonka haluan teille esitellä. Kyseessä on Tiia, jonka kanssa ollaan tunnettu jo useamman vuoden ajan ja jonka kauniisiin ja herkullisiin, kuvankauniisiin Onnenrusina -raakakakkuihin moni teistä varmasti onkin törmännyt niin Helsingin kahviloissa kuin instagramissakin.

Kyseessä ei oo todellakaan mikään ihan tavallinen tyyppi, vaan mielettömän avoin ja rohkea nainen. Yksi omista esikuvistani. En tunne toista yhtä sisukasta ja sydämmellistä ihmistä, ja sanakirjassa kohdassa ”selviytyjä” vois hyvinkin olla Tiian kuva, sillä siitä tää supernainen on todellinen ilmentymä.

OnnenrusinaKuva: Teemu Nyyssönen

Mä arvostan Tiiaa, ja kaikkea mitä hän tekee ja edustaa, ihan hurjan paljon ja juuri sen takia halusinkin haastatella tätä ihanan inspiroivaa kaunokaista myös tänne blogin puolelle – jotta tekin voisitte päästä vähän kärryille minkälainen tyyppi noiden herkullisten raakaluomusten takaa löytyy, sekä mikä taika niihin kätkeytyy.

Oot yks mun rakkaimmista ihmisistä, mutta kaikki ruudun toisella puolen ei vielä tunne sua. Haluaisitko aloittaa esittelemällä itsesi?

Olen Tiia, 31v ja pienen erityispojan, Ludan 5v, äiti ja Ludan ollessa eskarissa mä leivon kakkuja. Olen siis raakakakkuyrittäjä ja teen niitä nimellä Onnenrusina. Asun Helsingissä ja rakastan värejä, tuoksuja, raaka-aineita, ihmisiä, vuodenaikoja, aurinkoa sekä rakkaiden kanssa vietettyä aikaa. Olen kyltymätön herkuttelija ja rakastan hyvää ruokaa, värikästä – puhdasta ruokaa!

Onnenrusina
Kuva: Tiia Räsänen

Mikä on Onnenrusina?

Onnenrusina -nimi sai alkunsa kotiäitinä ollessani, kun seurasin Ludan touhuja. Luda on aina rakastanut rusinoita ja aina pienenä niitä löytyikin ihan joka paikasta! Yhden kerran todistin tilannetta Ludan ollessa noin vuoden ikäinen, kun sohvan jalan juuressa oli yksi pölyttynyt rusina. Ludan nähdessään sen rusinan hän nappasi sen pienillä sormillaan ja katsoi ensin sitä rusinaa, sitten mua ja sitten hänen maailma jotenkin sulkeutui sen rusinan ympärille. Luda oli niin onnellinen katsoessaan sitä rusinaa ja nakatessaan sen suuhunsa mä mietin, että tuo ei voinut olla muu kuin Onnenrusina.

Onnenrusina kuvastaa mulle onnenhetkiä/kauniita hetkiä arjessa, joista koostuu sellainen yleinen arkionni, jaksaminen ja kauniit asiat. Niitä mä haluan myös kakuissani välittää – kaunista, hyvää ja rakkaudella tehtyä – ja ilostuttaa ihmisiä sekä antaa muille samanlaisia Onnenrusina -kokemuksia.

Tiivistettynä Onnenrusina on mun arkionneni filosofia.

Onnenrusina
Kuva: Markus Karjalainen

Avaa vähän sun ruoka(ja herkku)filosofiaa – mikä ruoassa on parasta, mikä määrää sun ostoskorin sisällön?

Monta vuotta takaperin tein ruokaremontin, koska halusin poistaa luontaisesti mun kasvoilta aikuisiän aknen. Googlettamalla sain vinkkiä, että poistamalla viljatuotteet, maitotuotteet ja valkoisen sokerin voi saada hyviäkin tuloksia aikaan ja saada tulehduksen pois niin suolistosta kuin kasvoiltakin. Ja siitä se lähti!

Ennen olin sokerileipuri ja herkuttelin paljon mm. irtokarkeilla ja perusherkuilla, mutta nykyään ruokaremonttien myötä oon jo vuosia sitten harjoittanut terveellisempää herkuttelua. Ja intohimosta niitä kohtaan myös yritykseni on saanut alkunsa.

Herkuttelen hedelmillä ja ihanilla marjoilla, myös kuivatuilla sellaisilla, ja raakaherkuilla. Nykyään olen tehnyt myös paljon vegaanisia herkkuja, ja pistän niitä välillä myös uuniinkin! Haluan kokoajan kehittyä herkkujen tekijänä ja laajentaa herkutteluskaalaani. Vaikka työni onkin tehdä makeita herkkuja niin nautin suuresti myös suolaisesta ja myös ne ovat minulle herkkua: kuten ihanat laadukkaat sipsit ja juureslastut sekä oikein hyvä herkullinen guacamole nachojen kera.

Puhtaus, laatu ja alkuperä on minulle tärkeää ruoassa. En ole mitenkään superehdoton enkä mikään keittiönatsi, ja mielestäni kaikki saavat syödä niinkuin syövät. En halua myöskään lokeroida itseänikään liian vakavasti ja vahvasti tietynlaiseksi syöjäksi – enkä tietysti toisiakaan.

Onnenrusina
Kuva: Tiia Räsänen

Valmistat mun mielestä maailman parhaita raakakakkuja. Missä niiden salaisuus piilee?

Salaisuus piilee siinä, että minä oikeasti haluan kakkujeni tekevän hyvää niin henkisesti kuin fyysisestikkin. Ja että jokaisella niitä syödessään voisi olla juhlat omassa suussaan! Oon käyttänyt hirveästi aikaa oikeanlaisen koostumuksen ja monivivahteisen tasapainoisen maun saamiseksi sekä ulkonäön hiomiseen.

Yksi suuri, tärkeä raaka-aine on se, että mä teen sitä mitä mä rakastan ja lataan aina mun kakkuihin omaa läsnäoloani ja lämpöisiä ajatuksia.

Onnenrusina
Kuva: Tiia Räsänen

Mikä inspiroi sua eniten JUST nyt?

Värit, tuoksut, raaka-aineet,, ihmiset, vuodenajat, sesonkiruoka, luova hulluus, oikeastaan kaikki mitä ympärillään näkee. Jamie Oliverin sekopäisyys ja rakkaus ruokaa on ihana, inspiroiva esikuva.

Onnenrusina
Kuva: Aleksi Hornborg

Kuulin huhua, että sun avulla pystyy oppimaan raakakakkujen valmistuksen salat asuipa missäpäin tahansa. Pitääkö tää paikkaansa?

Onnenrusinalta löytyy raakakakkujen verkkopaja, jonka voit ostaa ihan mihinpäin Suomea tai maailmaa tahansa ja sen avulla voi tosiaan opetella tekemään kakkuja kotioloissa! Ja itseasiassa mulla on Helsingissä lauantaina 12.11paljon toivottu live kakkupaja ja sinne voit ilmoittautua mukaan tämän linkin kautta 🙂

Olisin todella onnellinen saadessani täyden pajan opettelemaan raakakakkujen saloja! Siellä jokainen tulee oppimaan raakaleivonnan perusteet, niksejä, vinkkejä ja keinoja millä onnistuu (ja vieläpä hyvin!) ja myös mitä voi tehdä epäonnistuessaan. Raakakakkupajasta saa myös mukaansa reseptejä ja raakakakkupaketin Foodinin laadukkaista raaka-aineista.

Onnenrusina
Kuva: Tiia Räsänen

Kiitos Tiia haastattelusta ja ennenkaikkea ystävyydestä, mikä merkitsee mulle ihan älyttömän paljon. Kiitos, kiitos, kiitos! Suosittelen kaikille myös lämpimästi Tiian blogia, joka on harvinaisen rehellinen ja aito, sekä pitää sisällään todella syvällisiä ja ajatuksia herätteleviä kirjoituksia. Ja koska Tiia ei itse sitä sanonut niin mä sanon: jos joskus haluat tilata raakakakkuja niin nyt tiiät kelle kannattaa laittaa viestiä!

Allekirjoitus

Seuraa blogia: Facebookissa / Bloglovinissa / Instagramissa

6 kommenttia

 1. Tiia kirjoitti:

  Aino…!!❤️❤️ mä oon ihan sanaton sun kauniista ja niiiin paljon mun sydäntä lämmittävistä sanoista/ajatuksista.. ennen kaikkea kaikki mitä introssa kirjoitit….hmmmh..Kiitos niin paljon jokaisesta sanasta. Kiitos ystävyydestä.❤️ Olet rakas!❤️

 2. Sara kirjoitti:

  Tarina siitä, mistä ”Onnenrusina” on saanut alkunsa teki aamustani mitä parhaimman <3

 3. enine kirjoitti:

  Ihana ihana Tiia.

  Tilasin alkukesästä kakun juhliini ja se oli täydellinen.

  Lisäksi Tiia osaa olla ihmisten kanssa aivan kuin tuntisi entuudeestaan – tapaaminen ja juttelu on helppoa ja vaivatonta – se läsnäolo on mahtavaa.

  Tiian kaltaisia ihmisiä saisi olla maailma pullollaan.

  Ja mulla on kuitenkin vain 5 minuutin livekokemus hänestä, mutta pystyn kutakuinkin allekirjoittamaan kaiken mitä kirjoitit.

  • Aino kirjoitti:

   Oi, ihana kuulla! Ja oot ihan oikeassa – Tiian kans oleminen on jotenkin todella luontevaa ja välitöntä, vaikkei häntä tuntiskaan. Jotenkin todella helppoa ja mutkatonta <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.