Hae
Aino Mäkelä

Superfoodit – silmänlumetta ja suuria puheita?

Välipalat - Virtaa SuperfoodeistaHealth Force Vitamineral GreenBerryfect marjajauheetVälipalat - Virtaa Superfoodeista, julkkarit
Kirjan tiimoilta oon päässyt moneen otteeseen, aikalailla päivittäin, juttelemaan aiheesta nimeltä superfood. Mitä se on, kenelle se sopii ja miten sitä käyttää? Useimmat ihmiset ovat uteliaita, mutta suomalaiseen tapaan joukkoon mahtuu myös paljon skeptikkoja, jotka tyrmäävät superfoodit täysin ja vieläpä ilman omaa kokemusta tai asiaan sen enempää tutustumatta.

Viimeisimmän radiohaastattelun podcastit on nähtävillä Radio Groove FMn sivuilla. Ja jos kirja on vielä ostamatta voit hankkia sen Adlibriksestä huikeaan hintaan!

Jokaisellahan on tietysti oikeus olla asiasta haluamaansa mieltä. Monilla tuntuu olevan ehdoton joko-tai -ajatusmaailma, mutta eikai kukaan tosissaan kuvittele kenenkään ruokavalion perustuvan pelkkiin superfoodeihin? Kaikki syömämme ravintohan vaikuttaa meihin niin sisältämänsä energian laadun kuin ravintosisällön puolesta joko hyvässä tai pahassa. Itsekin oon täysin tietämättäni syönyt erinäisiä superfoodeja jo aivan lapsesta asti.

Superfood on terminä vähän hassu, mutta kuvastaa silti kantajaansa hyvin sillä ne pitävät pienessä määrässä sisällään hyvin paljon elimistölle tärkeitä ravinteita. Ne sopiikin kuin nappi takkiin etenkin niille, joiden ruokavaliossa on täydentämisen varaa, vaikka toki perusruokavalion on oltava kunnossa.

Siinä kohdataankin sitten taas ehkä yksi juttu: malttamattomuus. Jollain tapaa me ei malteta odottaa kärsivällisesti miten asiat alkaa vaikuttamaan. Superfoodien kohdalla asia on sama ja välttämättä heti ensimmäisten käyttökertojen jälkeen ei ole odotettavissa mitään upeaa ”ahaa-elämystä” sillä varsinkin jos kroppa on vähäänkään jumissa tai turmeltunut kestää sillä hetkisen aikaa ennenkuin se osaa alkaa käyttää itselleen uusia aineita hyväksi.

Itse taisin esimerkiksi huomata ensimmäistä kertaa macan todellisen tehon, kun pidin sen käytöstä viikon taukoa ensimmäisen kolmen viikon käytön jälkeen. Tai oikeastaan sinä ensimmäisenä päivänä sen tauon jälkeen, kun macalla taas aamusmoothieni terästin.. huh! 😀

On hyvä myös muistaa, että superfoodit eivät oo mikään uusi juttu vaan niitä on käytetty vuosisatojen ajan ympäri maailmaa. Miksi? Koska niiden teho on huomattu! Ne on koettu tärkeiksi ja arvokkaiksi! Alkuaikoina ei ole suinkaan ollut mitään hienoja tutkimuksia, vaan ihmiset ovat luottaneet siihen kaikista tärkeimpään: omaan tuntemukseensa. Tutkimuksiakin toki on tehty ja niitä tehdään jatkuvasti lisää mikä on tietysti hyvä juttu!

Tutkimuksia toki kannattaa opetella myös tulkitsemaan hieman kriittisesti. Vai kannattaisiko teidän mielestä ihmisten lopettaa arkiliikunta, kun liikenneonnettomuuksissa suurin osa loukkaantuneista on jalankulkijoita?

Vielä kun otetaan huomioon se fakta, että meidän nykyinen ravinto ei oo enää kovinkaan ravitsevaa. Se on aika ravintotyhjää vaikka tosin energiarikasta. Ravinteet on kuitenkin ne, jotka pitää meidät elinvoimaisina ja niin suorituskyvyn kuin immuniteetinkin koholla mitkä taas on niitä tekijöitä, jotka pitää meidät hyvässä kunnossa päivästä toiseen.

Mun mielestä ihmisten pitäis rohkeammin luopua ennakkoluuloistaan ja kokeilla uusia juttuja enkä tässä puhu nyt pelkästään näistä superfoodeista. Omiin tuntemuksiin ja kokemuksiin tulis luottaa enemmän kuin paperiin, jossa on mustaa valkoisella. Me ollaan kuitenkin ihmisiä, yksilöitä, eikä kenenkään meidän kroppa toimi identtisesti samalla tavalla. Jokainen on omalla tavallaan ainutlaatuinen.

Tietysti nyt markkinoiden kasvaessa myös joillain ihmisillä varmasti nousee dollarinkuvat silmiin, ja sen kyllä huomaa laadusta. Laadun taas huomaa mausta: asiat voi maistua hassulta tai vieraalta, mutta pahalta ne ei saa maistua – näiden asioiden välillä on vissi ero! Onnekseni voin kuitenkin todeta, että sen verran mitä oon itse päässyt pintaa syvemmälle kurkistamaan, ohjaa tällä alalla rahan sijaan intohimo terveelliseen elämään sekä halu vaikuttaa, levittää hyvinvoinnin ilosanomaa.

Kuulostaa ehkä kliseiseltä, mutta itse tunnustan kuuluvani kyseiseen sakkiin. 

Joten vastauksena useimmiten esitettyyn vastalauseeseen ”Superfoodit on vain lyhytaikainen ilmiö” haluan todeta, että toivottavasti ei. Haluaisin nähdä ennakkoluulojen murtuvan ja ihmisten oppivan kiinnittämään enemmän huomiota siihen miltä itsestä tuntuu sen sijaan, että skeptisesti vaadittaisiin todisteita asialle. Eikö oma hyvä olo ole se kaikista paras todiste?

<3 Aino

Seuraa blogia: Facebookissa / Bloglovinissa / Blogilistalla / Instagramissa

8 kommenttia

 1. jennuli kirjoitti:

  Mistä johtuu että macasta tulee oksennuskohtauksia ja saa voimaan pahoin? jo pienikin määrä 0,5tl. Muuten kyllä hyvä tuote!

  • Aino Mäkelä kirjoitti:

   Faktahan on, että kaikki ei kaikille sovi vaikka kuinka yrittäis ja varmasti macallekkin voi olla allerginen… :/ Tässäkin tosin voi olla kyse lajikkeesta, laadusta tai siitä onko sen tärkkelys esipilkottu 🙂

 2. Nanna kirjoitti:

  Eipä oo kyllä mulla vaikuttanu superfoodit oloon yhtään millään tavalla… 🙂

  • Aino Mäkelä kirjoitti:

   Hmmmm mä toiveikkaana ajattelen, ettet oo vaan osannu kiinnittää oikeisiin asioihini huomiota 😉 Hah! Eihän tietty kaikille mitään supervaikutuksia varmasti tulekaan, mutta ainakin omalla kohdalla mm. macan ja kaakaon, viherjauheiden sekä chiansiementen vaikutus on hyvin selkeä. Ja maagisten ämmien: MCT:n ja MSM:n! 😀

 3. Oulu kirjoitti:

  Itse suosin maagista J:tä, eli THC:tä. Vaikutus on hyvin selkeä!

  • Aino Mäkelä kirjoitti:

   Hahhahhaha kiitos päivän nauruista! Joissain superfoodeissa on muuten samoja vaikuttavia aineita, saattaisit tykätä niistäkin.

 4. siiri kirjoitti:

  ihana postaus ainosein ! jotenkin just semmonen että nyökyttelin täällä vaan että NIIH!!! siis just toi että ei ne superfooditkaan mitään ihmeaineita oo – päinvastoin, just aika tavallisia juttuja joita on saattanut syödä jo ihan lapsesta asti! nyt niistä on vaan tehty semmonen isompi ”juttu”, ikävä kyllä osittain juurikin markkinoinnin & rahan takia :s niin tuppaa tänä päivänä käyvän monella hyvälle jutulle. kaikkea kohtuudella, ja jotakin jokaiselle – pätee varmasti myös tässä asiassa 🙂 oon kyllä sun kautta oppinu näistä asioista tosi paljon, ja tän kisadieetin jälkeen haluun perehtyy näihin superfoodeihin paremmin ja katsoa & kokeilla mikä mahtais sopia mun elämään ja mun kropalle jotta saisin siitä kaiken parhaan irti 🙂

  PUS xx

  • Aino Mäkelä kirjoitti:

   Just näin! Ihanaa, kun oot niin fiksu ja tajuat kaiken just niinko yritänkin sanoa – mahtavaa! Sit vaan kerrot jos tarviit apua ja jeesiä superfoodien maailmaan niin täällä mä oon sua varten. Puspus <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.