Hae
Aino Mäkelä

Syömällä hyvä olo

Ruokataivas: BudapestMusta tuntuu, että viime päivinä mulla on ollu jotenkin poikkeuksellisen hyvä olo. Energinen, kevyt, hyvinvoiva. Jos totta puhutaan niin tää olo ei oo mulle mitenkään vieras, vaan onnistuin ainoastaan kadottamaan sen alkuvuoden kiireiden ja lomailujen keskellä. Elin kyllä terveellisesti, mutten itselleni optimaalisella tavalla ja sen kyllä sitten huomaa omassa olossaan.. Se on hassua, miten sitä hyvää oloa osaa arvostaakkaan vasta sitten kun sen hetkeksi onnistuu hukkaamaan 🙂

Nyt oon parin viikon ajan panostanut täysillä itseeni ja syömisiini ja tää ihana olo on muistutus siitä, miksi se on niin äärettömän tärkeää! Sillä mitä me syödään on suurin vaikutus siihen, miten me voidaan. Ruoka vaikuttaa meidän sisäelimiin ja suolistoon, ja sitä kautta edelleen meidän mieleen, tunteisiin ja niitä johtaviin tekoihin. Fiksun syömisen laiminlyönti on yksi huonoimmista jutuista, joita omalle hyvinvoinnilleen voi tehdä sillä kun kroppa oireilee niin mielikin mustuu.

Siksipä kirjoitinkin ylös muistilistan, jota noudattamalla on helppo pitää syöminen oikeilla raiteilla:

  1. Syö säännöllisesti. Aterioiden väliin jättäminen on hölmöä ja sen tuloksena on yleensä kiljuva nälkä (jota usein seuraa ylensyöminen), hevosen hännän lailla laskevat energiatasot, väsymys ja kiukuttelu. Kun muistaa syödä aamulla täyttävän aamiaisen ja päivällä runsaan lounaan on illalla hyvä mieli kun pääsee kotiin illallispöydän ääreen. Aktiivisten on hyvä nautiskella myös välipaloja tarpeen tullen 🙂 Jos on nälkä niin SYÖ – se on kropan keino kertoa, että pieni lisäenergia ois tarpeen.
  2. Syö monipuolisesti. Täytä kaupassa ostoskorisi satenkaaren eri väreillä ja suosi paljon kasvikunnan tuotteita. Kannattaa myös ottaa selvää, mitkä hedelmät ja vihannekset ovat kaudessa ja hyödyntää niitä mahdollisimman paljon – ne ovat sekä ekologinen että myös ravinteikas ja maukas vaihtoehto 🙂
  3. Panosta laatuun. Suosi puhdasta ja laadukasta ruokaa, äläkä haksahda mikroaterioihin tai pakastepitsoihin. Syömällä laadukasta ruokaa voit nauttia aidoista makuelämyksistä, saat keholle ravinteita ja syödä määrällisesti paaaaaljon enemmän kuin ravintoköydää, prosessoitua pikaruokaa 😉
  4. Älä unohda hiilareita! Tasapainoinen ruokavalio sisältää proteiineja, rasvoja sekä hiilihydraatteja, joista jälkimmäinen on elimistömme tärkein energianlähde. Hiilihydraatin lähteet on tosin hyvä valita fiksusti ja välttää äkillistä verensokerin liiallista kohoamista sekä valkoista sokeria, vehnämössöhiilareita sekä prosessoituja elintarvikkeita.
  5. Nautiskele kohtuudella. Loputon nälkä on yleensä merkki joko elimistön tai ruokavalion epätasapainosta. Normaalissa tilanteessa, rauhallisesti ruoasta nauttimalla on helppo tunnistaa kylläinen olo ja lopettaa syöminen vielä, kun olo on hyvä 🙂 Optimaalisessa tilanteessa 1/3 vatsalaukusta on nestettä, 1/3 ruokaa ja 1/3 ilmaa – silloin ruoansulatus toimii parhaiten mikä näkyy myös omassa olossa: et väsähdä heti syömisen jälkeen, et kiukkuunnu eikä nälkä yllätä liian nopeasti. Syö mielummin useammin, kuin liikaa kerralla.

Edellisten lisäksi on tietysti erittäin tärkeää myös pitää huolta riittävästä nesteytyksestä. Nestehukka nimittäin saattaa aiheuttaa näläntunnetta ja myös päänsärkyä, voimattomutta ja väsymystä. Itse en henkilökohtaisesti suosittele juomaan ruokailun yhteydessä, mutta muuten kannan aina mukana vesipulloa 🙂 Päivästä ja kulutuksesta riippuen vettä tuleekin juotua 3-5 litraa päivässä.

<3 Aino

Seuraa blogia: Facebookissa / Bloglovinissa  / Instagramissa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.