Hae
Aino Mäkelä

Opettele tämä, ja syöt automaattisesti terveellisemmin

Nykypäivän ruokaviidakko on melkoinen ja välillä tuntuu, että on hirveän vaikea löytää mitään järkevää ja terveellistä syötävää hevi-osaston ulkopuolelta. Monesti oon ollut aivan innoissani jostain uudesta löydöstä ja hetken kuluttua mun innostus on laskenut kuin lehmän häntä huomatessani, että kyse on aivan jostain muusta mitä ensinäkemältä ajattelin.

Ja musta tuntuu, etten oo yksin tän asian kanssa.

Uskon, ettei moni edes tajua mitä päivittäin pistävät suuhunsa. Ja kun sitten halutaan tehdä ryhtiliike ja muokata ruokavaliosta terveellisempi saa kiusakseen epätietoisuuden ja ahdistuksen taakan: mitä nyt sitten olikaan hyvä syödä, ja mikä kannattaa kiertää kaukaa?

Monelle on päivän selvää, että kaikki normaalisti epäterveelliseksi määritellyt ostokset on hyvä jättää tekemättä. Näihin kuuluu karkit, keksit, pullat, sipsit, limonadit ja einekset.. Mutta usein tulee yllätyksenä, että ihan tavallisissa tuotteissa on ainesosia joita kenenkään ei kannata nauttia päivittäin. Kuten jogurteissa, leivissä ja jopa kaupan salaateissa, ja monien terveelliseksi mieltämissä gluteenittomissa tuotteissa, vegaanisissa ja maidottomissa juomissa, jäätelöissä ja lihan sekä juustojen korvikkeissa.

Mistä sitten tietää, mitä kannattaa kaupasta kantaa kotiinsa ja mitä ei?

Lyhyesti: mahdollisimman paljon luonnollisia aineksia ja mahdollisimman vähän prosessoitua, sokerilla ja lisä- ja säilöntäaineilla sekä muulla epämääräisellä kyllästettyjä tuotteita.

Loppupeleissä se on hyvin simppeliä ja onnistuu varmasti ihan jokaiselta, nimittäin lukemalla ainesosaluettelon. Mitä lyhyempi, sitä parempi – ja parasta jos sisällysluetteloa ei ole ollenkaan. Tiivistettynä voisin sanoa, että ei kannata ostaa mitään sellaista missä on jotain sellaista mitä ei tunnista tai tiedä mistä se tulee.

Natsiksi ei näissä asioissa tietenkään kannata alkaa, mutta on hyvä opetella tekemään parempia valintoja. Mitä vähemmän (mieluiten ei ollenkaan) säilöntä- ja lisäaineita, sitä parempi. Sokerin määrä on hyvä minimoida ja etenkin keinomakeuttajien, kuten aspartaamin. Valkaistu vehnäjauho on verensokerille pahinta myrkkyä, joten senkään nautiskelu ei ole pidemmän päälle viisasta.

Onneksi nykypäivänä on paljon hyviäkin vaihtoehtoja ja elääkseen terveellisesti ei tarvitse tehdä kaikkea alusta alkaen itse. Esimerkiksi Lidlistä löytyy ihania 100% luomu kauraleipiä ja ruokosokerilla makeutettua luomuketsuppia, ja Prismasta puolestaan erittäin edullista paseerattua tomaattia luomuna sisältäen vain tomaattia, suolaa ja vettä – ne on sellaisia, joiden sisällysluetteloa lukiessa tulee ihan onnelliseksi! Vain muutamia, hyvin valittuja raaka-aineita.

Ootteko tehneet ruokakaupoista jotain vastaavanlaisia löytöjä?! Nyt saa laittaa kaikki parhaat vinkit jakoon! 😀

Ajan kanssa ainesosaluetteloita oppii lukemaan yhä paremmin ja ymmärtämään myös, miksi jossain tuotteissa on sokeria. Esimerkiksi useissa kasviperäisissä jogurteissa sokeri on aineosissa käymisprosessin vuoksi, mutta lopputuotteessa sitä ei ole jäljellä lähes ollenkaan – ja tälläisissä tuotteissa niillä onkin mielestäni paikkansa.

On kuitenkin hyvä muistaa, että mitä enemmän tuotetta mainostetaan terveelliseksi sitä todennäköisemmin se ei ole sitä. Tästä hyvänä esimerkkinä vähärasvaiset ja rasvattomat tuotteet, proteiinipitoisina mainostetut purkit ja purnukat sekä gluteenittomat tuotteet – niiden ainesosaluettelo kun yleensä on täynnä lisä- ja säilöntäaineita, keinomakeuttajia, heikkolaatuisia kasvirasvoja ja muunneltuja tärkkelyksiä.

Suosittelen muuten myös kaikkia tutustumaan Leeni Viion tekemään ilmaiseen Sokerittomaan oppaaseen, jonka avulla voi oppia lukemaan tuoteselosteita ja hahmottamaan sokerin määrää eri tuotteissa! Se jos mikä on jo ihan älyttömän hyvä alku 🙂

Xoxo,
Aino


Päivittäistä inspiraatiota ja oivalluksia mun muissa kanavissa:
IG @makelaino
FB RAWinto

4 kommenttia

 1. Janna kirjoitti:

  Hei,

  ihan pakko kysyä, että millä perusteella sinun mielestäsi ketsuppi, joka on makeutettu ruokosokerilla olisi jotenkin terveellinen (tai parempi) vaihtoehto? En halua kuulostaa töykeältä, mutta sokeri kun on aina sokeria.
  Toinen tärkeä asia mielestäni kaupassa olisi katsoa ruokien suolapitoisuutta ja kovan rasvan määrää. Suomalaisilla geeneillä, kun on taipumusta sydän- ja verisuonisairauksiin.

  • Aino kirjoitti:

   Juu tottakai sokeri on aina sokeri – ja tottakai aina saa myös kysyä 😀 Mutta sokereitakin on kuitenkin erilaisia, ja mielestäni valkoinen eli valkaistu sokeri menee siinä kaikista huonoimpien kohtaan. Ruokosokeria kun ei ole puhdistettu ja vaikka se on kemiallisesti samaa, on siinä valkoisen sokerin sijaan tallella myös sille ominaiset ravintoaineet minkä itse koen positiivisena asiana.

   Pointtina tässä kuitenkin oli lähinnä hehkuttaa sitä, että kauppojen valikoimissa löytyy yhä enemmän parempia vaihtoehtoja ja tässä Lidlin ketsupissa on ehkä kivointa se, että se on kaikenlisäksi luomua eli se on oikeasti mietitty ajatuksen kanssa – eli selkeästi ruokakulttuurissa on tapahtumassa positiivista muutosta 🙂 Ja se, että se on vielä lasipulloon pakattu! Ei siihen ruokosokerilla makeutetun ketsupin varaan koko ruokavaliotaan kannata kasata, mutta itse ajattelen että niillä pienillä asioilla on iso merkitys (varsinkin alkuvaiheessa, kun ruokavaliota aletaan ruotimaan). Ehkä sen hehkutus oli vähän ulkona tekstin kontekstista, mutta kaiken piilosokerilla ja heikkolaatuisilla

   Toki myös suolamääriä ja etenkin transrasvoja on hyvä tarkkailla, se on ihan totta. Laadukasta, puhdistamantonta suolaa ja luonnollisia kovia rasvoja puolestaan on mun mielestä turha pelätä – eli tässäkin on hyvä olla silmää katsoa mistä ne kovat rasvat ja suolan määrä tulee 🙂 Monissa raaka-aineissa kun on jo itsessään suolaa mikä tietysti lasketaan myös tuotteiden suolamäärään, vaikkei lisättyä suolaa olisikaan.

 2. Ronja kirjoitti:

  Hei, kiitos mielenkiintoisesta tekstistä, samoja aiheita olen itsekin pyöritellyt päässäni viime aikoina! Tuo kyseinen paseerattu tomaatti on munkin suosikkejani! Toinen suosikkini on useimmista ruokakaupoista löytyvä Urtekramin luomu omenamangosose, jossa ei ole lisättyä sokeria, hintakin on vain parin euron luokkaa! Löytyy myös muita makuja 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.