Hae
Aino Mäkelä

Herkkujen vertailua ja vaihtoehtoisia ideoita:)

Huvikseni tein vähän karkkitutkimuksia.. otin tähän esimerkiksi nyt yhden karkkipussin, jolla aikoinaan herkuttelin useasti. Ja siis koko pussihan meni aina kerralla – 325grammaa alle puoleen tuntiin alas, helposti!
En edes uskaltanut laskea kaloreita mun viime kevään jokaviikkoiselle herkkupussille – 300-600g CandyKingin appelsiinitryffeleitä, kermatoffeesuklaata ja susupaloja. Ajatuskin oksettaa…niiiin makeeta 😀

Kyseinen 325gramman pussukka nameja sisälsi yhteensä 1251 kcal / 3g proteiineja / 252g hiilihydraatteja – 180g sokereita / 12,3g rasvaa. Tajutessani tämän järkytyin nimittäin en oo varmaan koskaan katsonut sen karkkipussin taakse niitä ravintosisältöjä.. 😀

kuva

Nykyään en enää karkkia oikeastaan syö. Syön paljon mielummin enemmän oikeaa, terveellistä ja ravitsevaa ruokaa. Silloin ei edes tule mitään makeahimotuksia, kun verensokeri pysyy tasaisena ja kokoajan on kylläinen olo.
Sitäpaitsi oonko mä ainut, jonka mielestä karkki ei edes maistu millekkään?

Herkuttelu on kyllä jees ja sitä on suositeltavaa harrastaa! Joskus ne herkut voi vaan valita vähän viisaamminkin 🙂

Kokosinpas huvikseni esimerkin miten mielummin nykyään tuon 1251 kcal nautiskelen karkkien sijaan:

*itsetehty guacamole + paprikaa 300g, porkkanaa 300g, kurkkua 300g / itsetehtyjä perunalastuja
*banaaniletut + maapähkinävoita 2rkl
*kreikkalainen jugurtti 150g + omena + 2rkl mantelirouhetta & 20g pähkinöitä + hunajaa + kanelia

YHTEENSÄ NÄMÄ KAIKKI n. 1210 kcal / 37g proteiineja / 96g hiilihydraatteja / 74g rasvaa 

ITSETEHTY GUACAMOLE
avokado
tuore chili
valkosipulinkynsi
tomaatti
½ limen puristettu mehu
mustapippuria/sitruunapippuria

Sekoita kaikki aineet blenderissä/sauvasekoittimella sekaisin. Hyvää ja helppoa!
 
 ITSETEHDYT PERUNALASTUT

250g perunaa
2rkl oliiviöljyä
mausteita (chilimauste, cayennepippuri, paprikamauste)

Viipaloi perunat lastuiksi kuorineen. Sekoita kannellisessa rasiassa mausteet öljyyn ja lisää perunalastut – sekoittele niin että kaikki lastut on öljymausteseoksen peitossa. Paista 225asteisessa uunissa 20minuuttia tai niin kauan, että lastut ovat rapeita.
VAROITUS! Ohuet lastut kärventyy aika herkästi..

BANAANILETUT

banaani
kananmuna
kanelia
 
Laita ainekset blenderiin ja sekoita taikinaksi. / Muussaa banaani sauvasekoittimella ja sekoita kananmuna sekä kaneli joukkoon. Paista kookosöljyssä pannulla, miedolla lämmöllä.
Enkä kyllä edes yhden karkkihetken aikana jaksais syödä noita kaikkia 😀
Kumman puolelle sää kallistut – pussillinen sokeria vai läjäpäin terveellisiä herkkuja, jotka maistuu oikeasti joltain?! 🙂

Ja mä en siis tuomitse karkinsyöntiä millään tavalla, nykyään vaan ei enää tuu ostettua kun ei sitä oikeastaan mieli tee 🙂 Tietty joskus saatan muutaman karkin napsia, jos niitä jossain tarjolla on.
Vähän sama homma kuin tuon lihansyönnin kanssa.. varmasti sitä taas ”oppis” syömään herkkuja, jos vartavasten rupiais opettelemaan.

Syön tämmösen jugu-annoksen monesti iltapalaksi.. helppoa kun saa jokapäivä herkutella ;D

Elämäntapamuutoksen alkuaikoina herkuttelin aina tummalla suklaalla ja briejuustolla – täydellinen kombo! Nykyään tummaakaan suklaata ei tuu oikeastaan syötyä, leivontaan oon kyllä käyttänyt ja ne jämät on sitten jäänyt jääkaappiin, kun en ole edes muistanut sen olemassaoloa.

Tää muutos mikä mussa on tapahtunut herkuttelun suhteen on niin järkyttävä, että sitä on vaikea käsittää. Mä ennen melkeen elin karkin takia, karkkipäivä odotettiin kuin kuuta nousevaa ja se meni aina liioitteluksi. Mutta nykyään mun mielestä karkit on liian makeita ja maitorahka just passelia… pitäsköhän mun mennä hoitoon? 😀

On muuten sairaan raivostuttavaa aina selitellä ihmisille, että miksi en syö karkkia. Mikä siinä on niin epänormaalia että siitä pitää nostaa aina hirveä haloo..

14 kommenttia

 1. Senja kirjoitti:

  ite oon kyllä semmonen karkkihiiri etten voisi ilman elää 😀 en tosin itekkään tykkää jostain kumikarkeista ja muusta mauttomasta, mutta ne tietyt (esim noitapillit ja pätkispalat) on kyllä niin ihania 😀 olisihan se parempi syödä samat kalorit porkkanoita ja muina terveellisinä ( siis noi sun herkut on myös ihanan näkösiä !! ) mutta itellä karkki on vaan semmonen mielihyvänlähde että en luovu ;)mutta myös näitä terveellisiä herkkuja tulee syötyä usein, esim dippivihannekset nam<3mutta hatunnosto sulle, onhan se parempi jos se karkki ei enää houkuttele ja tekee sen tilalla mieli just noita terveellisempi vaihtoehtoja! 😀 ehkä mullakin joskus tulee semmonen kausi, sitä odotellessa :Dmutta toi vika lause, niin totta. mulla on vähän sama dilemma alkoholin kanssa. en tykkää. ja kauhea haloo. ja on ton karkinkin kanssa joskus jos ei ota, niin ihmetellään ja paheksutaann.. huoh..

  • Aino kirjoitti:

   Mä olin kesällä niin hirveä karkkihirmu, että piti oikeasti opetella pois siitä karkinsyönnistä. Sitten siinä vaan jotenkin kävi niin, että herkkupäivinäkään ei tehny enää karkkia mieli? 😀 Tuo on kyllä niin rasittavaa! Nykyään kun en itsekkään enää alkoholia tykkää käyttää (oon paljon hauskempi ja rennompi selvinpäin, miksi pilata ilta epämukavalla kännillä?) niin aika tympeitäkin kommentteja on tullut. ”Koetko sä olevas jotenkin parempi ihminen entä me” – haloo.. se että mä itse en juo ei tarkoita sitä että tuomitsisin ne jotka juo (tai jotka sitä karkkia syö :D).

 2. Anonymous kirjoitti:

  Mä oon kohdannu paljon tota valitusta kautta ihmetystä kun illan istujaisissa en useinkaan juo alkoholia ja jätän herkut välistä tai otan vaan muutaman karkin.En tiedä onko muut kateellisia vai mistä se johtu, mutta ärsyttävää on. Toiceena ruokapäiväkirja. Ihana blogi sulla:)

  • Aino kirjoitti:

   Toi on kyllä niin kurjaa! Oon myös miettinyt tota kateutta, mutta miksi ihmiset jotka haluaa(ja nauttii) juoda ja herkutella olis kateellisia siitä että mä en niin tahdo tehdä?:D vai onko ne kateellisia itsekurista joka niiltä itseltä uupuu? Tää on kyllä mystinen juttu..Kiitti kommentista!<3 Ruokapäiväkirjoja on ollu ja tulee kyllä jatkossaki kerta niistä tykättiin:)

 3. indie by heart kirjoitti:

  Mm Mm Mm! ^^ Kiitos vinkeistä, vaikuttaa tosi hyviltä! Pistän kirjanmerkkeihin tämän ehottomasti.(tänään piti sortua pieneen kuppikakkuun töissä :D)Satu Indie by heart

  • Aino kirjoitti:

   Leivokset on kyllä munkin heikko kohta, varsinkin kun rakastan leipomista! Nykyään kyllä leivon mahdollisimman terveellisesti, mutta joskus irrottelen ja käytän ihan rehellisesti voita ja sokeria! Kuten nyt näin ystävänpäivän kunniaksi… ;D

 4. Anonymous kirjoitti:

  Nautin karkkeja kohtuudella, kerran viikossa pidän herkkupäivän. 🙂

 5. Onski kirjoitti:

  Tiiäkkö Aino mä oon salaa lukenut sun blogia jo hyvän aikaa ja päätin vasta nyt kommentoida. Oon aina niin huono tässä kommentointi hommassa, tai lähinnä saamaton. Ensinnäkin, ihan mieletön blogi ! Ootan aina uusia postauksia ihan innolla ja varsinkin kaikki vinkit ja reseptit on parhautta ! Ei voi muuta sanoa kun vau mikä mimmi susta on tullut ;)Tähän postaukseen oli ihan pakko vielä erikseen mainita, että mistä ton fiiliksen saa ettei sitä karkkia tee mieli ?! Mä oon nyt tässä vähän kaikenlaisten vaiheitten jälkeen koittanut saada ruokavaliota terveellisempään suuntaan ja itseasiassa ei mitään muuta mättöä tee edes mieli lähes koskaan, kun niitä hiivatin karkkeja ! Noh karkkipäivä kerran viikossa on onnistunut pitämään tän homman ees vähän aisoissa, se nyt sitten sallittakoon…Juniori Oona 🙂

  • Aino kirjoitti:

   Voi ihana JR! Kiitos, vähän tästä tuli hyvä mieli<3Tiiätkö mä veikkaan, että se johtuu ihan siitä että vedin kesällä sitä karkkia niin paljon, oikeasti huonoon oloon asti 😀 Se mielleyhtymä mikä mulla tulee karkkista ei enää oo kovin nautinnollinen, siitä se varmaan johtuu. Eli oon pilannu iteltäni karkinsyömisen nautinnon 😀 Mutta karkkipäivän kerran viikkoon voi kyllä pitää hyvällä omallatunnolla, pitää ruokavalion hyvässä balanssissa ja buustaa aineenvaihduntaa!

 6. Jonneli kirjoitti:

  Tein tollasen banaaniletun. Ihan ylihyvää!! En edes kuvitellu että olis ollu noin hyvää. Tuli kyllä mun uus herkku=)

  • Aino kirjoitti:

   Joo ne on oikeasti älyttömän hyviä! Ja vielä niiiiiin helppoja! 😀 Kantsii kokeilla maapähkinävoin kanssa – vielä hitusen parempia ;D

 7. Jonneli kirjoitti:

  Mä oon kans ollu aina melkoinen sokerihiiri. Olen pystynyt syömään makeaa niin paljon ettei mitään järkeä. Koitan opetella myös pois tuosta tavasta ja sen sijaan tehdä terveellisempiä herkkuja kun tekee hyvää mieli. Hankalin paikka on tietenkin aina kaikki juhlat joissa on tarjolla nenän edessä vaikka ja mitä. Mutta sulla on täällä ihania reseptejä kaikkiin herkkuihin, täytyy koittaa niitäkin:)

  • Aino kirjoitti:

   Kokeile ihmeessä, toivottavasti tykkäät! Nuo juhlat on aina aika pahoja tilanteita, jos on tottunut herkuttelemaan – mutta sen kohtuuden opettelun myötä nekin tilanteet helpottaa:) Ja tosiaan jos sinne juhliin menee kylläisenä, niin se makeanhimokin on paljon matalampi 😛 Mä ainakin aina tankkaan ihan kunnolla oikeaa ruokaa aina ennen herkkupöytien eteen menemistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.