Hae
Aino Mäkelä

Sokerittomia herkkuja

Herkuttelu, se jatkuva puheenaihe! Ja varsinkin näin tammikuussa tuntuu, että todella moni viettää ”herkutonta kuukautta” tai suunnittelee ”herkutonta helmikuuta”. Löytyykö teistäkin sellaisia? 😉

Mä itse liputan vahvasti tälläisten herkuttomien puolesta, sillä sokeri on turhake eikä elimistömme kaipaa sitä ruokavaliosta mistään määrin – omaan ruokavalioonihan se ei oikeastaan kuulu ollenkaan. Tosin.. mun mielestä herkuttoman sijaan ois järkevämpää viettää ”sokerittomia” – arjessa säilyy nautinto, kun ei kiellä itseltään mitään vaan korvaa aikaisemman huonomman vaihtoehdon hieman paremmalla – eikö kuulostakkin hyvältä? 😀Useat ovatkin lähteneet mukaan tänä vuonna Vähäsokeriseen tammikuuhun mikä on ihan mahtavaa! Kampanjan pointtina on tehdä ihmisiä tietoisemmaksi omista ruokavalinnoistaan, sillä pääsääntöisesti suomalaiset käyttää aivan liikaa sokeria.. Sokerissahan ei itsessään ole oikeastaan mitään ravintoaineita vaan ainoastaan turhaa ylimääräistä energiaa, joka vaikeuttaa painonhallintaa ja nostattaa nopeasti verensokerin korkeuksiin.

Mä itse pääsin sokerikoukusta lopullisesti eroon viimeistään Kehokuurin aikana – sen jälkeen makeanhimo on kadonnut aika olemattomiin ja se makea, jota on tullut syötyä, on lähinnä tehnyt pahaa… hahha 😀 Ainakin itse oon huomannut, että sokeri saa mut helposti tosi kiukkuiseksi ja väsyneeksi puhumattakaan siitä velttoudesta minkä se saa aikaan.

Tosin ei mun maailma siihen kaadu, jos joskus silloin tällöin sokeria satunkin syömään – saapahan kroppa ainakin lisäenergiaa jotta jaksaa treenata kahta kovempaa, hahha!Onneksi makeutukseen löytyy myös paljon luonnollisiakin vaihtoehtoja 😉 Banaania, taateleita, marjoja ja kookosnektaria. Ja bataatti! Joko ootte kokeilleet? Jos ette, niin tässä teille helppo resepti suklaa-bataattimousseen – älyttömän yksinkertaista, mutta erittäin toimivaa!

SUKLAA-BATAATTIMOUSSE
50g bataattia
2tl raakakaakaojauhetta
1tl kookosnektaria (tai hunajaa)

Kuutioi bataatti, keitä se pehmeäksi ja soseuta samettiseksi teho-/sauvasekoittimella/blenderillä. Sekoita joukkoon raakakaakaojauhe ja kookosnektaria/hunajaa makeutukseksi.

Eaaaaaasy! Mä yritin vielä hifistellä ja taiteilla mun uudella hienolla pursottimella eikä mun taiteellisuus oikeen päässy esille parhaalla mahdollisella tavalla tällä kertaa, mutta yritys oli hyvä.. 😀

Sokeriset ja maustetut herkkujogurtit suosittelen korvaamaan maustamattomalla luonnonjogurtilla tai tekemään jogurtin itse! Mä itse oon tehnyt viimeaikoina maidotonta kookosjogurttia, jota oon käyttänyt niin ruuanlaittoon kuin ihan vaan herkuttelumielessäkin 😉 Ohjeen sen valmistukseen löysin täältä – suosittelen kaikkia kookosfaneja kokeilemaan!

Tsemppiä sokerittoman ja herkuttoman viettoon kaikille! Toivottavasti näistä resepteistä ja ideoista oli helpotusta edes jonkun makeannälkään, hihhi 😉

<3 Aino

12 kommenttia

 1. Kaisa kirjoitti:

  Heh, täällä ollaan vietetty sokeritonta tammikuuta, ja suoraan sanoen ei ole tehnyt tiukkaa kertaakaan! Olen kyllä tottunutkin sokerittomaan ruokavalioon, mutta nyt sokerittomalla ei ole edes odottanut sitä ”karkkipäivää”. Ja kun tarpeeksi kauan on sokerittomalla, ei se sokeri edes maistu hyvältä…

  • Aino kirjoitti:

   Loistavaa! Mä oon huomannu ite saman, että niitä kauan odotettuja herkkupäiviä harvoin edes tekee mieli viettää.. Ainakaan niillä perinteisillä herkuilla;)

 2. Jenni kirjoitti:

  Aloitin tammikuussatuon sokerittoman kuukauden vaikkaitsellä se on enemmänkin mennyt niin että jätin pois karamellit, suklaan, jäätelöt ja limpsat 🙂 eli en kokonaisuudessa ole itseltäni kieltänyt kaikkea. Kummasti silti olen kieltäyynyt makeista herkuista kuten leivonnaisista ym. kun on tttunut tähän 🙂 hyvin helppoa on ollut aikalailla alusta asti paitsi eilen tuli jostain ihan mieletön salmiakin himo!! Näin kuvan koulukirjassani 😀 mutta fiksuna en edes aamuisella kauppareissulla ostanut mitään herkkuja vaan ostoskoriin tuli banaania ja omenaa. Ehkätästä voisi jopa tulla tapa tai ainakin sitten korkeintaan lauantaina voisi pitää akrkkipäivän mutta tietenkin rajansa kaikella eli ei mitään ”jättimässysäkkiä” 😀
  Kyllä kroppa tykkää!

  • Aino kirjoitti:

   Voi vitsit ku kuulostaa hyvältä! Just noin sen pitää mennäkki:) Ja ihan totta, että ei se sokeri-vehnämössö maistu enää samalta kun on oppinut olemaan ilman.. Kyllä mä ainaki tykkän enemmän aidoista mauista <3

 3. Salla kirjoitti:

  Tässä myös mielenkiintoinen fakta sokerista: se imee kehosta vitamiineja. Paljon sokeria syövät ihmiset ovat siten aliravittuja!

 4. Tiia kirjoitti:

  Täysin asiasta poiketen: pitkään blogiasi lukeneena uskaltaudun vihdoin kommentoimaan.. 😉 osallistuin tänään ensimmäiselle sandbell-tunnilleni ja se oli juuri niin kivaa kun odotinkin! Ja kiitoksethan kuuluu sulle Aino kun olet Savate clubista ja sandbellista kovin puhunut täällä 🙂

  • Aino kirjoitti:

   Hihhihiiii ihan mahtavaa! Oltiin ehkä samalla tunnilla, jos olit seiskalta? Se on ihan parasta! 😀

   • Tiia kirjoitti:

    Olin kymmenen treenissä, en oo ihan aamuihminen 😀 mutta eiköhän me joskus samalle tunnille päädytä, tuun nykimään hihasta jos näin käy 🙂 Liityin nimittäin (ainakin näin alkuun) 2,5kk ajaksi sinne!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.