Hae
Aino Mäkelä

Kaunis, kauniimpi, Budapest

Budapest, nähtävyydet
Kuten jo heti kotiinpalattuani huokailin, oli Budapest matkakohteena valloittava ja voisin palata takaisin ihan milloin tahansa tai vaikkapa lähteä viihtymään pidemmäksikin aikaa. Kaupungin fiilis oli mun makuuni just kohdillaan, rennon huoleton ja kiiretöön, mutta silti samalla tosi turvallinen. Vaikka autot kaahailivatkin kaduilla mun mielestä vähän turhan lujaa. Myös ilmat suosi meitä ja saatiin nauttia auringosta päivittäin, mikä tietysti paransi reissufiilistä entisestään 🙂

Viiden päivän aikana kerettiin tehdä ja nähdä vähän kaikenlaista! Ja silti paljon jäi näkemättä. Tähän väliin haluan myös antaa kunnian mun matkakumppaneille, joita ilman olisin tuskin näitä kaikia huikeita paikkoja nähnytkään – mä kun harvemmin reissussa edes jaksan kierrellä nähtävyyksiä, mutta jos jossain niitä kannattaa katsella niin ehdottomasti Budapestissä.

Ihan ensimmäisenä haluan kuitenkin sanoa, että jos joskus on mahdollisuus lähteä Budapestiin niin älkää epäröikö! Upea kaupunki ja matkakohteena vailla vertaa. Meidän asunto Airbnbn kautta kustansi kymmenen euroa per naama yöltä ja lennot maksoi vähemmän entä matka Helsingistä Ouluun. Myös ruoka oli erinomaista ja hintataso edullinen, mutta näihin kahteen palataan sitten vielä myöhemmin oikein kunnon suositusten ja vinkkien kera. Hehhe 😉

Budapest, nähtävyydet

Instagram @makelaino

Aloitetaan synkimmistä, mutta siltikin erittäin suosittelemisen arvoisista ja ajatuksia herättävistä kohteista. Holocaust museo ja Kauhujen talo. Molempia kierrellessä tuli henkisesti paha olo ja tunsin samanaikaisesti surua ja vihaa siitä, millaisten julmuuksien uhreiksi syyttömät ihmiset ovat joutuneet. Ihmismielen pahuus järkytti, uhrien kohtalot kosketti. Kaikki se sai myös ymmärtämään kuinka hyvin meidän asiat nyt onkaan. Tottakai tuo aikakausi oli ennestään tuttu, mutta nyt se konkretisoitui omaan mieleeni entisestään – kyseessä ei ole pelkästä legendast ja tarinoista, vaan oikeista ihmiskohtaloita.

Budapest, nähtävyydet

Instagram @makelaino

Tonava -joki jakaa kaupungin kahteen osaan – Budaan ja Pestiin. Joki onkin kaunis ja se luo aivan omanlaistaan tunnelmaa, puhumattakaan sen kauniista silloista! Kuuluisimmat ja myös omasta mielestäni kauneimmat olivat Széchenyin ketjusilta ja Vapaudensilta, jotka ihastuttivat erityisesti pimeän aikaan väriloistollaan 🙂

Budapest, nähtävyydet

Instagram @makelaino

Molemmat sillat onkin helppo katsastaa kaupungilla kiertelyn lomassa. Vapaudensillan vieressä Pestin puolella onkin omasta mielestäni yksi itse kaupungin ihanimmista paikoista: kauppahalli! Ovien sisään oli kätkeytynyt toinen toistaan ihanampia kojuja myyden tuoreita hedelmiä ja vihanneksia, lihaa, juustoja, matkamuistoja sekä tietysti paprikaa, jota myytiin lähes joka kojulla eri vahvuuksina ja mitä kekseliäimmissä muodoissa.

Budapest, nähtävyydet

Instagram @makelaino

Jos kaupunkiin saapuu vain yhdeksi päiväksi, kannattaa se viettää ehdottomasti Budapestin upeimmassa paikkassa: Budan Linnavuorella ja Kalastajanlinnaketta ihaillen! Rakennukset oli aivan uskomattoman kauniita ja upeita, suorastaan henkeäsalpaavia, ja kaiken kruunasi maisemat koko kaupungin yli. Aivan uskomatonta. Vietettiin vuorella useita tunteja sillä jokaisen askeleen jälkeen maisema näytti aina uudesta kulmasta erilaiselta ja omalla tavallaan entistä valloittavammalta. Linnavuorelle pääsee halutessaan bussilla, joten sen valloittaminen käy tosi vaivattomasti 🙂

Budapest, nähtävyydet

Instagram @makelaino

Muita upeita nähtävyyksiä oli tietysti Sankarien aukio, Parlamenttitalo ja Gellértinvuori. Parlamenttitalolle päädytitin ihan vahingossa, kun oltiin menossa syömään yhteen upeaan ravintolaan ja siinä ehkä piileekin iso osa Budapestin viehätysvoimaa – kaikki nähtävyydet ja upeudet ovat luonnollinen osa kaupunkia. Vaikka me kierreltiin aika paljon kaikkialla niin siltikään musta ei tuntunut yhtään siltä, sillä suurin osa paikoista oli just Parlamenttitalon lailla ”matkan varrella” 🙂 Heh!

Budapest, nähtävyydet

Instagram @makelaino

Yöelämästä sen verran, että jos haluaa kokea jotain täysin erilaista ja poikkeavaa niin kannattaa vierailla rauniopubeissa! Niistä tunnetuin Szimbla oli ihan huikea kokonaisuus, joka onnistuikin tekemään allekirjoittaneeseen vaikutuksen hurmaavalla tunnelmallaan ja kaikkilla pienillä yksityiskohdillaan. Myös viini oli hyvää! Suosittelen kyllä pubiin tutustumista vaikka alkoholia ei joiskaan sillä tunnelma ei ollut yhtään räkäinen eikä ihmiset örvellyskunnossa, vaan kuten jo sanoinkin – ennenkaikkea hurmaava!

Budapest, nähtävyydet

Instagram @makelaino

Hoksasitteko, mikä oleellinen Budapestin nähtävyys puuttuu? Kylpylät! Jotenkin me ei vaan maltettu mennä hoitoihin lököttelemään vaan mielummin kierreltiin ympäri kaupunkia, joten kuuluisat terveyskylpylät jäi nyt kokematta. Vaikka myönnetään, että kyllä ne venytyshoidot ja ayurvediset hieronnat kuulosti todella ihanilta.. Mutta ainahan on hyvä jättää jotain nähtävää ja koettavaa ens kertaankin! Onpahan ainakin hyvä syy palata takaisin, jos ei muuta 🙂

Ootteko te käyny Budapestissä? Mistä paikoista te tykkäsitte ja ennenkaikkea, oliko kylpylät hehkuttamisen arvoisia? 😉

<3 Aino

Seuraa blogia: Facebookissa / Bloglovinissa / Blogilistalla / Instagramissa

3 kommenttia

 1. Elina kirjoitti:

  Tää postaus tuli kun tilauksesta, koska 24 päivä lokakuuta lähen budapestiin neljäks päiväks! Nämä vinkit laitan ylös karttaan, että muistan käydä! 🙂

  Kiitos vinkeistä! 🙂

 2. titti kirjoitti:

  Käytiin syyskuun alkupuolella viikko ja jäi ihan hirvee kaipuu Budapestiin. Säästän kaiken rahan mitä vaan voin et päästään takas 🙂 aivan ihana paikka ja ruokakaupoissa edullinen hintataso. Se kai se sai tälläsen elintasopakolaisen ihastumaan 😀

 3. Judit Pap kirjoitti:

  Kannattaa maistella maan parhaimpia viinejä CultiVini Wine Galleriassa Budapestin keskustassa, samalla saada paljon lisätietoja alueista, valmistajista, Erinomainen valikoima ja fantastinen palvelu. Ja voi ostaa viinit tietäen myös miltä ne maistuvat ja jopa kotiin kuljetettuina. Heidän web osoitteensa on http://www.cultivini.com

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.