Hae
Aino Mäkelä

Puoli kiloa päivässä?

Ruokatrendit on yksi jatkuvasti vaihtuvista muoti-ilmiöistä, joista aina joku joskus onnistuu löytämään itselleen hyvän tavan syödä ja ylläpitää omaa terveyttään – siinä niiden hienous piileekin! Tosin kaikki ei kaikille sovi ja useimmat palaakin lyhyen ajan kokeilujen jälkeen omiin vanhoihin tapoihinsa.

Yhteneväisyyksiä näissä dieeteissä tosin monesti on ja yksi yleisimmistä on ääripäät. Usein luovutaankin jostain, kuten vaikkapa maitotuotteiden käytöstä tai vähennetään hiilihydraatit minimiin. Ääripäästä ääripäähän – joko kituutetaan täysin ilman tai sitten vedetään aivan överiksi, se tuntuu olevan hyvin tyypillinen taktiikka! Se ei taas puolestaan oo yhtään hyvä sillä se saattaa herkästi johtaa hyvinkin yksipuoliseen ruokavalioon, joka voi puolestaan saada aikaan monenlaisia puutoksia tärkeistä ravintoaineista.

Olenko se vain minä vai tuntuuko teistäkin, että ihmiset kuvittelee että saadakseen hyviä tuloksia aikaiseksi / tehdäkseen onnistuneen elämäntapamuutoksen on tehtävä jotain radikaalia? Että muutoksen pitäisi ”tuntua jossain”, että tuloksia voi saada ainoastaan hikeä ja verta vuodattaen? Laihtuminenhan ei sinällään ole minkään ihmeteon tuotos, vaan normaali reaktio joka tapahtuu kropan päästessä luonnolliseen tasapainoonsa.

Guacamole ja porkkanatikut
Avokado ja tomaatti
Otsikon puoli kiloa ei viittaa vihanneksiin ja hedelmiin, kuten normaalisti on tapana, vaan poikkeuksellisesti lihan syömiseen. Kukaan ei varmaan oo voinut olla huomaamatta nykyajan trendidieettiä, paleota? Paleo on perusidealtaan mun mielestä aivan loistavan oivallinen ja syön itsekin hyvin pitkälti paleotyyppisesti – tosin monien mielestä varmasti aivan liikaa hedelmiä, hah!

Oon paljon seuraillut paleoruokavalioita ja jatkuvasti pysähdyn miettimään, että voiko niin suuri määrä lihaa tehdä kenellekkään hyvää? Haluaisin todella kovasti ymmärtää logiikan sen järjettömän lihan mättämisen taustalla, joten olisin kiitollinen jos joku osaisi mua hieman valoittaa tän asian suhteen sillä mun oma ymmärrys ei riitä.

Nimittäin kaiken sen perusteella mitä mä olen asioista lukenut, tutkinut ja ottanut selvää sekä udellut itseäni viisaammilta ei jatkuva lihan syöminen ole kovinkaan terveellistä. Liha on ruoansulatuselimistölle hyvin rankka pala purtavaksi ja sen sulaminen kestää useita päiviä. Jos lihaa syödään päivän aikana useita kertoja ei ruoansulatuselimistö saa yhtään lepoa ja todennäköisesti myös lihan sulatusprosessikin jää kesken.

Siinä tapauksessa on myös vaarana sulamattoman lihan jämähtäminen suolistoon, jolloin se rupeaa mätänemään ja tuottamaan myrkkyjä elimistöön. Lihansyömisellähän on todettu olevan yhteys esimerkiksi suolistosyöpien syntyyn – lue lisää vaikkapa TÄSTÄ tai TÄSTÄSyön toki itsekin lihaa, mutta viikkotasolla ehkä noin yhden annoksen – kuulutankin tässä lähinnä kohtuuden perään.

Voiko suolisto voida hyvin, jos sekä aamupalalla, lounaalla että illallisella syö lihaa?

Iltapalaherkku ja CocoVin SuperMix
Toki voi olla, että mulla jää nyt jokin seikka huomioimatta tän asian suhteen. Muutenhan paleossa syödään aikalailla helposti sulavaa ruokaa (varsinkin jos tekee paljon smoothieita ja mehuja), mutta silti mua hämmästyttää se lihan määrä. Erityisesti mua huolettaa paleon trendikkyys, jolloin asiaa ei osata ajatella muuten kuin rasvanpolton ja painonpudotuksen kannalta.

Yleensä näihin villityksiin hurahtaa ihmiset, jotka kokeilevat toinen toisensa jälkeen erilaisia dieettejä. Elämäntapalaihduttajat. Pahimmassa tapauksessa henkilön suolisto on vielä huonossa kunnossa, jolloin liha sulaa vielä huonommin. Ruoansulatus ei pelaa eikä kroppa saa lähes mitään irti siitä hartaasti haudutetusta vasikankyljestä.

Terveellä ihmisellä lähtökohdat on tosin erilaiset ja elimistö pystyy käsittelemään enemmän lihaa – mutta epäilen silti (huom, epäilen – en sano varmaksi), että puoli kiloa päivässä on liikaa. Vaikka kyseessä olis kuinka puhdasta tai luomua tahansa.

Paleohan on niin sanottu luolamiesdieetti. Sitä mä vaan mietin, että saikohan luolamiehet syödäkseen tuollaisia määriä lihaa mitä nykypäivänä paleoon mielletään? Toki ihmiset aina hakee erilaisia asioita ruokavaliomuutoksillaan, mutta mä nykyään peräänkuulutan tosi paljon terveyden ylläpitoa pidemmällä tähtäimellä puhumattakaan siitä suoliston kunnosta – siitä näkökannasta myös nämäkin ihmetyksen aiheeni on saanut alkunsa.

Ravitseva salaatti
Mitä todennäköisimmin tähän kaikkeen yhdistyy myös proteiinin seksikkyys sillä ihmisillä on valtava halu syödä sitä niin paljon kuin onnistutaan käsiin vain saamaan. Ja liha, onko perinteisempää proteiininlähdettä! Koska paleossa on toinen meidän tunnetuimmista proteiininlähteistä, maitotuotteet, pois pelistä niin luonnollisesti lihankulutus nousee.

Fiksusti paleossa kuitenkin syödään palon kaikkea hyvää – vihanneksia, marjoja, siemeniä, pähkinöitä ja rasvoja. Rasvoja! Varmaan ensimmäinen muotidieetti aikoihin, joka huomioi niiden tärkeyden mikä on ihan mahtavaa.

Pohjimmiltaan haluaisin siis selvennystä ihmetykseeni – en todellakaan tuomiota paleotyyppejä sillä kuten sanoin: fiksusti koostettuna kyseessä on erittäin loistava ruokavalio, joka varmasti sopii monelle erittäin hyvin.

<3 Aino

Seuraa blogia: Facebookissa / Bloglovinissa / Blogilistalla / Instagramissa

10 kommenttia

 1. Jonna1983 kirjoitti:

  Ihan samoja pointteja olen miettinyt itsekin! Tuntuu jotenkin hazardilta että suolisto pystyis sulattamaan noin suuren määrän lihaa, nimenomaan punaista lihaa, päivässä. Itse näkisin asian niin että just ja just kerran päivässä, mielellään harvemmin, syötäisiin punaista lihaa. Yritän itsekin suosia paljon myös kanaa, kalaa ja kasvikunnan tuotteita kuten papuja sekä linssejä. Pavut tosin eivät taida olla sallittuja paleossa!

  • Aino Mäkelä kirjoitti:

   Niinpä! Jos miettii niin viikossa ois yks päivä, jolloin syötäs punasta lihaa. Sitten kahtena päivänä kanaruokia, kahtena kalaruokia ja kahtena kasvisruokia.. Silloin balanssi pysyis mun mielestä aika kohdillaan! Pavut joo ei sovellu paleoon, mutta itse kyllä syön kans niitä – ainakin mun vatsa tykkää niistä kuin lihasta 😛

 2. Piya kirjoitti:

  Mielenkiintoinen aihe jälleen kerran, kiitos Aino

  • Piya kirjoitti:

   Kirjoitin pidemmän viestin, joka katosi jonnekin, outoa

  • Piya kirjoitti:

   Kirjoitin pidemmän viestin, joka katosi jonnekin, outoa

   • Aino Mäkelä kirjoitti:

    Voi ei, tosi kurja 🙁 Pitää selvittää onko kommentoinnissa ollut jotain ongelmaa..

    • Piya kirjoitti:

     ..kerroin, että mielelläni kuulisin lisää vinkkejä, kuinka herkkävatsainen saisi suolistonsa lääkkeettömin konstein terveemmäksi. Kärsin itse ummetuksesta, turvotuksista ja vatsakivuista jatkuvaan.

     • Aino Mäkelä kirjoitti:

      Ahhh aivan! Suosittelen kääntymään ravintoterapeutin puoleen – keinoja on nimittäin monia ja aina tapauskohtaista, että miten tilannetta lähdetään tervehdyttämään 🙂 Pääsääntöisesti kuitenkin hyvin kasvis/hedelemä/marjapitoinen ruokavalio on eheyttävä – sellainen, josta on karsittu valkoinen sokeri ja höttöjauhot sekä teollisesti tuotetut elintarvikkeet ja tietysti alkoholi, kahvi sekä muut suolisto-ongelmia aiheuttavat tekijät!

 3. Nanna kirjoitti:

  Mua hiukan epäilyttää se, jos dieettiä mainostetaan sillä, että näin luolamiehet söivät – kun eivätpä ne esim. kovin pitkäikäisiä olleet 😀

  • Aino Mäkelä kirjoitti:

   Hahhahha ihan totta! Vaikken mä kyllä usko, että se lyhytikäisyys johtu ruokavaliosta 😀 Mut silti, ymmärsin pointin, joka oli hyvin osuva 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.