Hae
Aino Mäkelä

Elämysmatka Bilbaoon

bilbao1 Bilbao Bilbao BilbaoBilbaoBilbao   Bilbao  Bilbao

Tässä kotimatkalla, bussissa istuskellessa on aika haasteellista alkaa miettimään mistä sitä alottais teille kertomaan. Meidän reissu Bilbaoon kun oli todella elämyksellinen ja sytytti palavan halun palata Baskimaahan uudelleen, pintaraapaisua pidemmäksi aikaa.

Voisin siis aloittaa toteamalla vau. Siis VAU! Mulla ei ollut mitään odotuksia ja hetki toisensa jälkeen Bilbao onnistui ihastuttamaan mitä yllätyksemmisillä tavoilla.

Bilbao BilbaoBilbao Bilbao Tunnelma oli leppoisa – ei lainkaan kiireinen tai millään tapaa ”espanjalainen”, ruoka herkullisen yksinkertaista ja laadukasta ja sää virkistävän vaihteleva. Kaupunki oli simppeli ja kompakti, arkkitehtuuri oli kaunista ja katukuvassa oli sulassa sovussa keskenään niin uudempia kuin vanhempiakin rakennuksia ja paljon pieniä, kiehtovia yksityiskohtia. Sain myös loistavasti tyydytettyä mun shoppailuhimoja sillä joka nurkan takaa löytyi toinen toistaan viehättävämpiä pikkukauppoja, tunnetumpien isojen ketjujen lisäksi.

Eniten mun sydämen sai kuitenkin pamppailemaan ympäröivä vehreä luonto sekä kumpuileva maasto ja niiden takaamat upeat maisemat. Jo eilen rupesinkin suunnitelemaan kesäreissua takaisin näille kulmille sillä aivan kivenheiton päässä Bilbaosta löytyy mielettömiä surffirantoja, upeita vaellus- ja pyöräilyreittejä, viinitiloja, pieniä kyliä omine nähtävyyksineen ja tietysti upeita rantoja. Itseasiassa Baskeilta löytyy yhteensä 150 kilometriä rantaviivaa ja 28 upeaa rantaa.

Arvaattekin varmaan, että haluan nähdä ja kokea niistä jokaisen?

BilbaoBilbaoBilbaoBilbaoBilbaoBilbaoBilbaoYksi ehdottomasti kauneimmista paikoista oli Unescon suojelema biosfäärialue Urdaibai, jonka maisemat onnistuin taltioimaan näihin kuviin. Sieltä löytyy myös upea Bosque de Oma, jonne tehtiin unohtumaton kävelyretki nousten ensin metsätietä pitkin ylös minkä jälkeen laskeuduttiin alas metsään. Ja valehtelematta olisin voinut viettää siellä aikaa vaikka ikuisuuden!

BilbaoBilbaoBilbaoBosque de OmaBosque de OmaBilbaoBilbaoBilbaoBilbaoBilbaoMetsästä nimittäin löytyy toinen toistaan ovelampia taideteoksia, jotka muodostuivat eri puihin maalatuista kuvioista. Ensimmäinen maalaus oli selkeästi suudelma, joka toivottu tervetulleeksi metsään, mutta sen jälkeen teokset muuttui entistä kiehtovimmiksi ja niiden katseluun jäi koukkuun! Oli niin hauskaa yrittää löytää juuri oikea kulma teoksen hahmottamiseksi ja sen jälkeen vielä etsiä teoksesta uusia puolia asentoa ja kuvakulmaa vaihdellen.

Kaikki metsän on taideteokset on taitelija Agustín Ibarrolan siveltimestä ja maalaukseen oli kestänyt lähes 20 vuotta.
BilbaoBilbaoBilbaoBilbaoBilbaoBilbaoReitti takaisin kulkee vielä idyllisen baskikylän läpi jossa itse taitelijankin koti sijaitsee ja sen varrella voi poiketa ihastelemaan  Bolunzulon vesiputousta, jonka vierestä löytyy kaksi vanhaa kivimyllyä. Siitä joki jatkaa itseasiassa vuoren sisälle ja päätyy luolaan, jonka suulle myös kiivettiin! Luola on nykyään Unescon suojelema ja sieltä on tehty huikeita argeologisia löydöksiä ja sen upeat maalaukset ovat useiden vuosikymmenten takaa.

Vaikka luolaan ei enää pääse ensimmäistä 25 metriä pidemmälle voi sinne tehdä virtuaalisen 3D-kierroksen, joka veti meikäläisen sanattomaksi. On ihan uskomattoman mielenkiintoista huomata, kuinka haastavissa ja jopa vaarallisissa olosuhteissa ihmiset on ennen asuneet. BilbaoBilbaoBilbaoBilbaoUrdaibain luonto on ainutlaatuinen, maasto kiehtova ja sääolosuhteet ihanteelliset vihreänä kukoistavalle vehreydelle. Vettäkin siis välillä sataa – uskokaa tai älkää. Juuri sen takia varmaan linnutkin viihtyvät hyvin niillä seuduilla ja sieltä löytyykin lintukeskus, jossa tutkitaan mm. lintujen liikkeitä. Alue on siis mielenkiintoinen matkakohde myös lintubongareille, unohtamatta delfiinejä ja valaita jotka viihtyvät rannikolla.

Näitä kuvia katsellessa matkakuume takaisin nousi vähintään potenssiin sata enkä malta odottaa, että pääsen suunnittelemaan tulevan kesän reissua. Kiitos huippujengille matkaseurasta ja Elämysmatkoille ihan mielettömästä elämyksestä! Palaan vielä uudestaan fiilistelemään reissua ruokajuttujen merkeissä – siitä nimittäin löytyy vähintään yhtä paljon kerrottavaa, kuin henkeänsalpaavan kauniista luonnosta.

<3 Aino

Seuraa blogia: Facebookissa / Bloglovinissa / Instagramissa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *