Hae
Aino Mäkelä

Super-manuka

OLYMPUS DIGITAL CAMERAJoko oot kuullut manuka-hunajasta aka superhunajasta, jonka uskomattomilla ominaisuuksilla on valtavat mahdollisuudet vaikuttaa meidän jokaisen terveyteen?

Jos et niin älä huoli vaan lue innolla teksti loppuun saakka – mäkin oon nimittäin itse löytänyt sen hienouden vasta viimeaikoina ja halusin nyt jakaa sen ilosanomaa teillekkin! Ihan vaan siksikin, koska tänään ”ihan oikea lääkäri” oli neuvonut mun kaveria hommaamaan sitä pitkittyneet flunssan hoitoon… vau! 😀 Manuka on siis Uudesta-Seelannista kotoisin oleva puu ja itseasiassa sukua tunnetusti terveyttä edistäviä vaikutuksia omaavalle tea tree -nimiselle puulle, joka on varmasti monelle teistä vähän tutumpi.

Ja nyt te varmaan mietitte, että mitäs se sellainen superhunaja sitten oikein tekee…?

Ensinnäkin manuka buustaa vastustuskyvyn pilviin. Manukan lääkinnällisiä vaikutuksia testataan ja hunaja luokitellaankin sen mukaan erilaisin NPA -vahvuuksin tai active -luokituksin. Manuka suojelee siis erilaisilta bakteereilta, joten sitä on hyvä syödä myös esimerkiksi ennen ulkomaanreissua, jos haluaa välttää kiusalliset mahataudit ja sen puhutaan toimivan myös antibioottien tapaan lievittäen kipua sekä tulehdustiloja.

Toiseksi manukalla on myös positiivisia vaikutuksia ihon kuntoon. Manukalla voi hoitaa ihoa niin ulkoisesti käytettynä kuin sisäisestikkin nautittuna. Sen käytöllä onkin ollut tutkitusti hyötyä myös vakavienkin ihosairauksien, kuten psoriaksen, hoidossa 🙂 Joten kaikki te iho-ongelmista kärsivät, jotka ette oo vielä manuka-hunajaa kokeilleet – manukasta voi löytyä teilel pelastus!

Manuka hellii myös meidän ruoansulatusta. Sen antibakteriset vaikutukset pitää ruoansulatuselmistömme bakteerikannan tasapainossa mikä luonnollisesti on oleellisesti oltava kunnossa, jotta ruoansulatus toimii ihanteellisesti 😉 Ja kun ruoansulatus toimii niin luonnollisesti myös ravinteet ja vitamiinit imeytyy paremmin sekä olo on muutenkin kauttaaltaan hyvinvoivampi.

Muiden hunajien tapaan manuka on myös loistava energianlähde. Tosin manukan GI on normaalia alempi, joten se on tavallista hunajaa suositeltavampaa makeutuksen korvikkeena sillä se ei nostata verensokeria muiden tapaan yhtä korkealle 😀 Kun aamulla lorauttaa hieman jäähtyneen aamuteen sekaan lusikallisen hunajaa niin potkaisee se sopivasti unihiekat silmistä ja antaa näppärästi virtaa tulevaan päivään.

Ja jos ette halua uskoa mua niin käykää lukemassa lisää vaikkapa TÄÄLTÄ 😉

Manuka on siis yksi loistavista keinoista flunssan ennaltaehkäisyyn kuten myös omat aiemmat perinteiset lempparini inkivääri, chili, sitruuna ja pakuri. Huhujen mukaan myös kotimaiset väinönputki ja nokkonen toimis hyvin siihen tarkoitukseen, mutta koska oon vielä toistaiseksi välttynyt flunssalta niin en oo vielä ite päässy kokeilemaan.. 😉

Miten sä suojaudut syysflunssaa vastaan?

Kallistahan manuka on enkä aluksi itsekään raaskinut satsata omaan purnukkaan, mutta sen jälkeen kun oon kuullut mitä uskomattomampia tarinoita sen vaikutuksista oli mun pakko itsekin antaa sille mahdollisuus! Mulla on itsellä käytössä aktiivista vastustuskykyä ja peruskuntoa ylläpitävää manukaa eikä muhun ainakaan oo ykskään flunssapöpö iskenyt, vaikka oonkin käynyt monta nuhanenää parantamassa taikadropeillani.. Liekköhän manukan taikaa? 😉

Hunajaisin terkuin,
<3 Aino

12 kommenttia

 1. Cele kirjoitti:

  Maistuuko Manuka ’normaali’hunajalle? Olen miettinyt tämän hankkimista jo pitkään, mutta ostaminen on jäänyt koska sain kuvan, että maku on erikoinen ja sen takia se ei ehkä soveltuisi ihan kaikkeen. Hintaakin on tosiaan aika paljon enemmän kuin perus Pirkassa joten kokeilumielessä ei viitsisi purkkia ostaa 🙂

  • Aino kirjoitti:

   Mun mielestä ei 🙂 Se ei oo yhtä imelän makeaa ja koostumukseltaan vähän juioksemvampaa! Mä en normaalisti ite edes käytä kovin paljoa makeutusta/hunajaa missään, mutta manuka sujahtaa helposti aamulla mun mitä omituisempienkin sekoituksien ja smoothieiden joukkoon 😀 !

 2. elisa kirjoitti:

  Oon kyllä kuullut siitä mutta tähän asti hinta ja se etten välttämättä ole mikään hirveä hunajaihminen (onko sellaisia edes olemassa…heh) on estänyt sen oston. Ehkä kuitenkin olisi hyvä investointi ennenkuin flunssakausi pyörähtää käyntiin toden teolla…
  http://www.karhusportscience.com

  • Aino kirjoitti:

   Hahha! Mäkään en normisti oo edes aiemmin kovin hunajaa käyttänyt, mutta manuka on sen verran hauskan makuista että sitä syö ihan mielellään 😛 Kannattaa testata jos yhtään innostuit! Mä ainakin oon tykänny kovasti 🙂

 3. Eepi kirjoitti:

  Manuka-hunajaa on käytetty jo vuosia haavojen hoidossa ihan perusterveydenhoidossa. Itsekin sillä olen potilailta saanut muutamat haavat parannettua. On siis tosiaan todella monipuolinen ja tehokas aine!
  Syysflunssalta suojaudun vitamiinien, liikunnan, unen ja myös hunajan avulla. Ihan tavallinen hunajakin saa pöpöt tapettua. 🙂

  • Aino kirjoitti:

   Jep, ei oo mikään uus juttu mutta Suomessa vielä aika pimennossa! Ite en ainakaan ollu törmänny siihen ennen viime kevättä 🙂 Kotimaisellakin hunajalla on tosiaan antibioottisia vaikutuksia, mutta ainakin tutkimusten valossa se ei vedä vertoja manukalle lääkinnällisyytensä vuoksi – yleiskunnon ylläpidossa tosin varmaan ajaa saman asian!

 4. anteeksimielipiteeni kirjoitti:

  Uskotko todella kaikkeen mahdolliseen hömpänpömppään milloin mistäkin uudesta ”superfoodista”?
  Auta armias.

  • Aino kirjoitti:

   En usko 🙂 Olin itsekin aluksi manukan suhteen tosi skeptinen, mutta sen jälkeen kun oon kuullut asiakkailta käyttökokemuksia (muutamia aika koskettaviakin tarinoita) sekä kuullut ”oikeiden lääkäreiden” suosittelevan sitä niin otin sen itsekin käyttöön eikä mulla mitään valitettavaa ole.

   Manuka on kuitenkin laboratorioissa testattu ja todettu lääkinnälliseksi minkä mukaan sen vahvuudet myös luokitellaan, joten tässä ei mun mielestä oo kyllä mistään hömpänpömpästä kyse – mielipiteitä voi toki olla monia.

   Mielipiteitä toki saa olla eikä niitä tarvi anteeksi pyydellä!

 5. Lenny kirjoitti:

  Kàytin Manuka-hunajaa viime talvena tammikuusta làhtien, jolloin pitkàllisen nuhan seurauksena minulle oli tulossa poskiontelon tulehdus. Pààtin kokeilla Manuka-hunajaa ja se toimi! Pòpò talttui tàmàn luonnon lààkkeen voimin. Teelusikallinen aamuisin ehkàisee flunssat ainakin omalla kohdallani! Aion tehdà samoin myòs tànà talvena!

  • Aino kirjoitti:

   Ihana kuulla! Oon kyllä kuullu siitä niin paljon hyvää, että se kyllä varmasti toimii ja siksi uskallan suositella sitä muillekkin:) Huippua!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.