Hae
Aino Mäkelä

Kuin salama kirkkaalta taivaalta

Stressi – joskus se iskee kuin salama kirkkaalta taivaalta, täysin yllättäen ja odottamatta. Eilen olin vielä intoa ja positiivisuutta täynnä tsempaten ystävää pääsykoestressin suhteen ja tänään sitten hetkellisesti romahdin itsekkin täysin. Koko viikko on ollu pelkkää paikasta toiseen juoksemista, että en oo kerennyt pysähtyä miettimään asioita ollenkaan – ennenkuin tänään.

Haluaisin yhden lisäpäivän viikkoon tai jokaiseen päivään vähintään kaks tehokasta lisätuntia käytettäväksi ja parasta ois jos voisin tehdä aikamatkan menneisyyteen opettelemaan esimerkiksi kärrynpyöriä ja käsilläseisontaa. Hahhhaha! OLYMPUS DIGITAL CAMERAPääsykoestressi siis selkeästi yrittää nostaa päätään eikä se tunnu yhtään kivalta. Sillä on yllättävän lamaannuttava vaikutus ja tänään mulla teki hetkellisesti mieli heittää kirves kaivoon koko elämän suhteen. Aamulla ei huvittanut nousta sängystä, ei lähteä treenaamaan, ruokahalukin oli kadoksissa (ja koulussa oli vielä pahaa ruokaa) ja olokin tuntui lähinnä epäviehättävältä ja lihavalta – kuin peilistä olisi katsonut joku etäisesti mua muistuttava ihminen. Onneksi osaan tunnistaa merkit stressistä jo hyvissä ajoin ja tiedän, että kyvyttömyyden ja haluttomuuden tunteet johtuu puhtaasti siitä.

Jos siis yhtäkkiä tulee sellainen fiilis että on kykenemätön tekemään mitään oikein eikä treeni edes treeni kulje, peilikuva ahdistaa ja ihmissuhteet vastustaa niin silloin on hyvä hengähtää pari kertaa syvään ja miettiä onko asiat oikeasti niin vai kuvitteletko vaan? Stressi on nimittäin kavala kaveri, joka myrkyttää mielen ja saa uskomaan asioihin, jotka on erittäin kaukana todellisuudesta – hyvinkin usein vaan oman pään sisällä kehittyneitä kauhuskenaarioita.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Oikeasti tää on välillä vähän haastavaa, kun ei oo ihan varma mitä elämältään haluaa. Opiskelua? Töitä? Molempia? Vaiko kenties täydellistä irtiottoa ja retkeä maapallon toiselle puolen? Tiedän kaiken olevan mahdollista mutta ensin pitäis tietää että mitä haluaa, jotta voisin keskittyä siihen täysin – tällähetkellä teen vähän kaikkea ja noh, rehellisesti sanottuna, hieman puoliteholla.

Miksi elämässä on niin paljon kivoja asioita joita haluaisi tehdä ja aikaa on käytettävissä niin rajattu määrä? Halutessani osaan kyllä onneksi kieltäytyäkkin, mutta viimeaikoina se ei oo käyny mielessäkään sillä elämässähän on hyvä tehdä niitä asioita joita haluaa ja jotka tuntuu sillä hetkellä oikeilta – ja nyt mä myönnän, että tällä hetkellä mun elämässä on paljon enemmän asioita joita haluan enemmän ja jotka tuntuu enemmän oikealta entä itse pääsykokeet. Mutta miksi mulla on sellanen olo, että luovuttaisin jos jättäisin nyt leikin kesken tältä keväältä? Never regret anything because at one point it was exactly what you wanted – ois vaan hyvä tietää, että haluanko sitä oikeasti vai kuvittelenko vaan.Onnekseni olin kerrankin kaukaa viisas ja aiempien vuosien kokemuksella osasin vähän ennakoida tätä pääsykoestressiä. Kaivoinkin heti käyttööni Puhdistamon Ruusunjuuri -uutetta, jota sain käyttööni juuri tätä tilannetta silmälläpitäen! Kuullessani kotimaisesta ruusunjuuri-uutteesta mä nimenomaan innostuin kuullessani sen positiivisista vaikutuksista stressinsietokykyyn. Macahan on mun mielestä maailman mahtavin superfoodi ja ruusunjuurihan on nimenomaan samankaltainen adaptogeeni elikkäs kasvi, joka auttaa kehoa sekä mieltä selviämään haastavista tilanteista – tässä tapauksessa siis stressistä.

Kuinkahan kovilla ylikierroksilla sitä kävis, jos nauttis samanaikaisesti tehokuurin sekä macaa että ruusunjuurta? Hahhah – taidanpa ottaa selvää! Täytyy muistaa niiden olevan adaptogeenejä, joten pitää myös malttaa välillä pitää käytöstä taukoakin jottei supervaikutukset heikkene.OLYMPUS DIGITAL CAMERANyt voisinkin ottaa viikonlopun vaan iisisti ja miettiä oikeasti mitä haluan mun elämältä. Tai edes seuraavalta kahdelta viikolta. Keskityn kaikkiin hyviin ja ihaniin asioihin kirjoitellen ajatuksia ylös mietiskellen ja pohtien. Uskon, että mielikin kirkastuu helpommin kun annan itselleni nyt hetken aikaa ihan vaan olla – olla ja nautiskella!

Nyt haluankin toivottaa rentouttavaa viikonloppua kaikille. Älkääkä unohtako, että stressi lihottaa ja aikaansaa ryppyjä – mäkin lupaan yrittää muistaa se, hahha. Loppupeleissä pääsykoe on vaan yksi koe ja vaikka se onkin tärkeä juttu niin en kannusta ketään menettämään yöuniaan sen takia – määrätietoisesti sen eteen kyllä kannattaa töitä tehdä, mutta se riittää että tekee parhaansa. Enempää ei voi kukaan itseltään vaatia!

<3 Aino

PS. Viikonloppuna tulee sitten vähän tiukempaa ravintoaiheista juttua, jos maltan istahtaa koneelle sen verran että saan mun ajatukset vihdoin jäsenneltyä järkeviksi sanoiksi – painavaa sanottavaa nimittäin löytyy ja paljon!

 

6 kommenttia

 1. Kaisa kirjoitti:

  Voih, paljon tsemppiä pääsykoeurakkaan! Itse huokaisin helpotuksesta kun oma pääsykoemateriaali rajoittui sataan sivuun. Muistetaan että asioilla on tapana järjestyä 🙂

 2. Iida kirjoitti:

  Heh, itselleni tämä kevät on ollut juuri vähän vaihtelevaa mielialojen suhteen. Arska ja kesäinen ilma piristää, mutta toisaalta pääsykokeet, ylppärijuhlat, työt jnejne aiheuttavat stressiä. Stressi taas vie voimat ja aiheuttaa lisää stressiä kun puolimaratonille harjoittelu kärsii ja inspis puuttuu. Pitää vaan muistaa ettei se elämä lopu vaikka välillä ottaakin vähän rennommin tai jos jokin asia ei mene suunnitelmien mukaan. Ensi viikonloppuna siis vahtimaan siskon lapsia toiselle paikkakunnalle ja rentoutumaan hyvässä seurassa, lapset piristää aina sillä huolettomalla asenteella. 🙂

  Jaksamisia sinnekkin päin ja aurinkoista kevättä! 🙂

  • Aino kirjoitti:

   Hyvin tutulta kyllä kuulostaa:) Ja sit mulla ainakin tulee vähän sitäkin, että ei oikein hyvällä omalla tunnolla pysty nauttimaan auringosta, ulkona oleilusta ja kaikesta muusta kivasta, kun on jatkuvasti sellanen olo et ”pitäis olla lukemassa”.. niin tympeetä! Mut kyllä tää tästä ja mäkin oon onneksi menossa Ouluun äitienpäiväksi niin saan sitten taas vähän lomaa tästä kaikesta 😉 Hihhih.

   Tsemppiä!

 3. elisa kirjoitti:

  Kiitos mieltä rauhoittavasta postauksesta, suoraan kuin omasta elämästäni tällä hetkellä! Minne muuten
  haet opiskelemaan? On mennyt ihan ohi koska olen suht uusi lukija 🙂

  • Aino kirjoitti:

   Ole hyvä, Elisa:) Juuri samaa mielen rauhoitusta mäkin kirjoittamisella hain ja se toimi – heti oli paljon kevyempi ja vapaampi olo! Mä haen Jyväskylään sekä liikuntabiologiaa että terveyskasvatusta lukemaan. Tää liikuntabiologia nyt on tällänen ylimääränen turha stressitekijä tässä, kun mun todennäkösyydet päästä sinne on aika olemattomat.. hahha!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.