Hae
Aino Mäkelä

Ruokapäiväkirja – ”Onko sulla koskaan enää nälkä?”

Kertoessani elämäntapamuutoksesta multa kerran kysyttiin, että ”Onko mulla enää koskaan nälkä?” 😀 Kysymys oli musta hauska sillä mähän syön niinku hevonen. Oikeesti. Siis paljon ja jatkuvasti. Kyllähän mulla olis nälkä, jos se kerkeäis joskus tulla… hahha!

Monesti terveelliseen elämäntapaan ja urheilulliseen elämäntyyliin (tai niiden ihannointiin…?) liitettyy tietynlainen kuva pupunruuasta, diettaamisesta ja nälässä kärvistelystä. Tietyllä tapaa mä ymmärrän sen, sillä kyllähän esimerkiksi tällähetkellä valloillaan oleva fitness-buumi käsittää paljon hifistelyä ruuan kanssa ja jopa sitä diettaamista ja kyllähän aktiivisen ihmisen ylipäätään on hyvä kiinnittää huomiota ruokavalioonsa.

Mutta voiko ihminen olla täysivaltaisesti terve, jos ei saa ruuasta riittävästi ravinteita? Hehkua hyvinvointia, jos kärvistelee jatkuvasti nälässä? Tai kehittyä urheilussa ja saavuttaa uusia huippuja, jos elimistöllä ei ole tarpeeksi energiaa? Tuskinpa vaan 😉 Multa kysellään paljon ohjeita ja neuvoja terveellisen ja tasapainoisen, usein painonpudostusta edistävään, ruokavalioon. Nyt kun mä itse oon ”massakaudella” (hahha, rakastan tota sanaa!) niin ruoan pyhä kolminaisuus keskittyy laadukkuuteen ja rittävyyteen. En oo ehdoton minkään suhteen enkä halua kieltää itseltäni mitään (paitsi sen gluteenin, tietysti) – tietysti jos painoa haluaa pudottaa, on oleellista pysyä erossa turhista höttöhiilareista, sokerista ja huonoista rasvoista.

Tässä mun ruokapäiväkirjaa eiliseltä – kyseessä oli lepopäivä sisältäen ainoastaan aamukävelyn ja lihashuolto&tasapaino -treenin illalla, joten palkkareita sun muita lisäravinteita siellä ei näy 😉 

7:45 – Kaurapuuroa & 2x kananmuna + kurkkua, paprikaa, kinkkuleikkelette & puolikas appelsiini
11:00 – Jalopeno-punajuurisalaattia, nauranlihakastiketta ja kasvisrotatouillea & puolikas appelsiini
13:30 – 6x raakaherkku + 6x raakasuklaapala (arvioilta…hihhi 😉 )
15:30 – 2rkl liotettuja siemeniä + 1rkl Udo’s Choice -öljyä + maca- & marjajauhetta
18:30 – Jalopeno-punajuurisalaattia, nauranlihakastiketta ja kasvisrotatouillea & puolikas appelsiini
21:45 – kookosjugurttia + riisiprotskua + 1rkl Udo’s Choice -öljyä + hampunsiemeniä + pellavansiemenrouhetta + puolukoita Että sellasta 🙂 Kuten huomaatte niin ihan perus ruokaa ilman mitään turhia hifistelyjä! Ateriarytmi ja annoskoot on se kultainen linja, mikä pitää mun ruokavalion aisoissa. Ja paljon saa syödä, kunhan syö hyvin! Aamulla ja lounaalla enemmän, vähentyen iltaa kohden. Tietysti treenipäivinä ruokapäiväkirja näyttää hieman erilaiselta ja ajattelin tehdä teille postauksen myös treenipäivän syömisistäkin.

Ruokapäiväkirja on loistava tapa kartoittaa vähän omia syömisiään – esimerkiksi viime perjantaina mulla oli koko päivän ihan kamala nälkä, joka paheni vain iltaa kohden. Vähän ehkä kiukutti ja olin hajamielinen, mutta mikä hassuinta… mulla teki mieli karkkia! Niin tapahtuu tooooosi harvoin 😀 Ja ruokapäiväkirjaan vilkaisemallahan se syykin selvisi – liian kevyt aamupala. 

Pidättekö te ruokapäiväkirjaa? Moniko on kokenut sen hyödylliseksi? 🙂 Jos on vaikeuksia motivoida itseään syömään terveellisesti ja ongelmia esimerkiksi ateriarytmityksen kanssa, niin ruokapäiväkirjan pitäminen ja syömisten etukäteen suunnittelu on yleensä toimivia kikkoja, joita suosittelen kokeilemaan!

Iloa keskiviikkopäivään,
<3 Aino

16 kommenttia

 1. Salla kirjoitti:

  Mulla on ruokapäiväkirja Kiloklubissa. Se on tosi kätevä kun saa suoraan palautetta ravinnon laadusta, ja motivoi kyllä pitämään ruokailut järkevinä.

  • Aino kirjoitti:

   Joo totta! Mäkin pidin siellä ennen, mutta nyt sen pitäminen ois vähän hankalaa kun kouluruuasta ei tarkalleen tiiä et mitä se sisältää:P Varmasti heti kesällä otan sen käyttöön taas, on se niin kätevä!

 2. anna kirjoitti:

  Ihan näköisiä raakasuklaa pallot.Oisko niihin ohjetta?

  • Aino kirjoitti:

   Ne ei oo mun tekemiä vaan herkuttelin niitä eilen Karita Tykän ”Raakaa ja makeaa” -kirjan lehdistötilaisuudessa 😀 Reseptit löytyy kyllä kirjasta ja ne oli niin hyviä, että ajattelin tehdä niitä yksiin illanistujaisiin, joten sitten lupaan laittaa jakoon! Hih 🙂

 3. siiri kirjoitti:

  hahah joo mulla on ruokapäiväkirja nimenltään ruokavalio :p on niin ihanaa kun tietää tarkalleen mitä suuhunsa päivittäin pistää ja vaikkei tällänen ehdottomuus mitä ite noudatan sovi kaikille niin mä nautin ! ja sehän on tärkeintä se. multa kysytään niin usein, että enkö kyllästy samoihin ruokiin päivä toisensa jälkeen ? no miten voisin kun niistä niin tykkään ! sen takia onkin tärkeetä rakentaa se oma pohja just niistä itelleen mielusista jutuista, sillä joo eihän siitä kanasta ja riisistä varmasti mitään irti saakkaan jos niitä inhoo ja joutuu oksennusrefleksin kanssa niitä päivästä toiseen suustaan alas tunkemaan. onneksi maailmassa on niiiiin paljon hyviä ruoka-aineita, eiköhän jokaselle jotain löydy tosiaankin ! 🙂

  musta ruokapäiväkirja on älyttömän hyvä väline, sen avulla saa realistisen kuvan siitä mitä oikeesti päivän aikana syö. tiedän monia jotka kuvittelevat syövänsä sopivasti/hirmu terveellisesti vaikka todellisuudessa joo ne pari päivän pääateriaa saattaa olla kohdillaan, mutta sitten päivän aikana napsitaan vähän sitä sun tätä ja juodaan pari kuppia tota ja pullo tätä ja niitä ei oikeesti tajuta laskea siihen kokonaisuuteen…jolloin oikeesti sieltä suusta menee alas niin paljon enemmän kuin tajutaankaan.etenkin täällä britessä tää ruokakulttuuri on niin käsittämätön kaaos..töissä meillä on esimerkiksi yksi tyttö joka kailottaa kovaan ääneen ku on niin terveellinen koska syö vihanneksia…joo tosiaan lounas joka koostuu pelkästää pakastevihanneksista ja hyvällä tuurilla tölkkikeitosta (lisäaineet morjens) onkin se terveellisin vaihtoehto…ja se prosentti ihmisistä jotka JOKA PÄIVÄ hakee lounaan jostain pikaruokapaikasta tms…se prosentti on suuuri.aaah voisin paasaa tästä ikuisuuksia.tekis tosiaan mieli sanoo näille ihmisille että kirjotappa oikeesti ylös mitä viikon aikana syöt niin tajuat mitä teet itelles…mutta kukin tyylillään toki 😉 mua vaan kauhistuttaa ajatus mäkkärin aamupalahampparista sunnuntai aamuna kello 9…..:—D

  • Aino kirjoitti:

   Oiii toi on kyllä niin siistiä! Mäkin niin ootan kesää, että pääsen enemmän kontrolliin oman ruokavalioni kanssa 😀 Ja just niinhän se menee, että jokaselle meistä löytyy kyllä se itselleen sopiva tapa miten syödä, jotta voi hyvin:)

   Joo älä..! Siis monilla just perusta on kunnossa, mutta se ”huomaamaton” napostelu on sitten se ongelma 😀 Tai se epärealistisuus oman ruokavalion terveellisyydestä. Itseään on aika helppo huijata… 😉

   Hahha apua! Mäkkäriä aamupalaksi. En ees halua ajatella että joku oikeasti tekee niin (okei, varmaan aika monikin). Yäk 😀

 4. Kettu kirjoitti:

  Nämä sinun rarvinto aiheiset postaukset ovat todella mielenkiintoisia! Olisiko mahdollista saada lisää reseptejä terveellisistä herkuista ja välipaloista? 🙂

 5. Rita kirjoitti:

  Pidän ruokapäiväkirjaa niin että kuvaan puhelimella kaikki päivän ruuat 😀 Harvemmin grammantarkasti tulee syötyä niin en tarvii paperia johon kirjoitella että juu 300g sitäjatätä ja 20g tuota syöty tänään. Ihan jo se tieto siitä että se ruoka pitää tallettaa jonnekin niin laittaa jättämään epäterveellistä ruokaa pois, ei tee mieli kuvata roskaa 😉

  Aloititko gluteenittoma ruokavalion vatsavaivojen takia? Mulla on viimeiset pari kuukautta ollut ihan hervotonta turvotusta aina välillä (ei mee treenihousutkaan jalkaan vaikka ne venyy ja paukkuu) ja ihan kamalia vatsakipuja ja huonoa oloa 😀 Mietin että koettaisin sitä keittiössä korjailla ennen kuin menen lääkäriin, tulee tota terveystaloa käytettyä muutenki aika paljon…

  • Kaisu kirjoitti:

   Mulla oli kesällä pahaa turvotusta ja ilmavaivoja välillä julmetut mahakivut. Päätin testata gluteenitonta ruokavaliota sen jälkeen kun lääkäri vain totesi että tällaista elämä välillä on. Kaksi päivää ilman gluteenia ja olin kuin eri ihminen!!! Nyt reilu puolivuotta myöhemmin niin ilmavaivoja on vain naisten viikon yhteydessä vähäsen muuten en piereskele melkein ollenkaan, turvotus on kokonaan poissa ja kipuja ei ole yhtään. Halusin vaan kertoa oman kokemukseni 🙂

   • Aino kirjoitti:

    Nonii! Joo kyllä niillä pienillä asioilla on joskus aika isokin merkitys 🙂 Joskus suolisto kaipaa pikkasen vaan lepoa, se näköjään toimi sulle aivan loistavasti!

  • Aino kirjoitti:

   Hahha ihan totta! En mäkään tosiaankaan mitenkään punnitse mitään, ihan vaan maalaisjärjellä ateriani koostan 🙂 Ja joo siis mullahan on erittäin todennäköisesti keliakia. Valitettavasti sitä nyt vaan ei voi enää todeta, kun oon ollu niin pitkään gluteenittomalla mutta mun suvussa on sitä paljon (sehän on autoimmuunisairaus) ja kaikki mun oireet sopii just siihen. Jos syön vähänkään gluteiinia niin oireet huomaa heti, ei tarvi olla lääkäri tajutakseen että se ei vaan sovi..! Suosittelen kokeilemaan gluteenitonta, edes kuukauden ajan, ja jos helpottaa niin aika selvä juttuhan se sitten on 🙂

   • Rita kirjoitti:

    Joo mä taidan kokeilla tota gluteenitonta.. 😀 alan olla toivoton. Uskallan sis omin päin diagnosoida, oireet on itellä kans kaikki ja vanhemmilla on molemmilla keliakia. Eikun vaan kauppaan.. 😀

    • Aino kirjoitti:

     Tai siis jos varmuuden haluaa niin lääkärissä kannattaa käydä ennen gluteenittoman aloitusta! Sillä gluteenittomalla ruoksvaliolla keliakia ei testeissä näy..:/ Tosin ei se kyllä aina välttämättä näy muutenkaan.

     Tsemppiä!! Mulla ainakin paleoruokavalio rauhoitti vatsan täysin:)

 6. Daniela kirjoitti:

  Moi! Oletko tehnyt ton kookosjogurtin itse vai ostanut sitä jostain?
  Eli onko sulla joku hyvä ohje tai kauppa 😀

  • Aino kirjoitti:

   Moikka! Ite oon tehny ihan kookosmaidosta ja maitohappobakteereista:) Vinkkaan ohjeen myöhenmin, en nyt puhelimella saa sitä tehtyä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.