Hae
Aino Mäkelä

Treenikuulumisia ja maidotonta mantelimaitoa

Hellurei ja hellät tunteet!

Eilen pääsin taas starttaamaan treenit kunnolla sairastelun jälkeen ja voi että mulla onki ollu ikävä tätä tervettä lihassärkyä! Ahhh, kyllä tuntee taas tehneensä jotain 😉 Innokkaana vedinkin eilen tuplatreenit koulun ja tentin ohella – tuntui, että virtaa riittää niinku pienessä kylässä! Ihanaa olla taas terve ja pirteä oma itsensä, hihhih.

Raakaherkkuja testiin RAW2U:lta, naminam! 🙂

Treenit kyllä sujuu hyvin ja yllätyin siitä, kuinka vähän takapakkia toi sairastelu toi mukanaan. Oon itseasiassa tällähetkellä älyttömän tyytyväinen mun tekemiseen ja kuntoon! Yläkroppa varsinkin on ottanut muotoa hyvin itseensä ja se alkaa mun mielestä näyttämään pikkuhiljaa siltä miltä sen haluankin näyttävän 😉

 

Että sellasta! Tää viikko onneksi tulee muutenkin olemaan sekä koulun että töiden puoleen kevyempi, joten kerkeän keskittyä kunnolla treenaamiseen. Ja leipomiseen – nytkin on itseasiassa raakakeksit pakkasessa tekeytymässä 😉 Eilen tein myös yhteishaun kouluun ja nyt sit vaan ootetaankin, että pääsykoemateriaalit julkaistaan.

Lisäksi repäisin ja uudistin mun treenisuunnitelmat täysin toukokuusta eteenpäin! Hihhih – tilaisuuksiin pitää tarttua silloin kun sellaisia eteen tulee, jos hyvältä tuntuu 😀 Mutta palataan niihin juttuihin myöhemmin sitten kun ne on enemmän ajankohtaisia. 

Treenikuulumisten kautta voidaankin hypätä suoraa aasinsiltaa pitkin mantelimaitoon! Mantelimaito on siis nimestään huolimatta maidoton ja olen itse löytänyt siitä korvaajan normaalille maidolle.

Mites te muut maidottomat, korvaatteko maidon jollain ruokavaliossanne? Löytyykö ruudun takaa muita mantelimaidon ystäviä?

Normaaliin maitoon verrattuna sen mantelimaidossa on vähemmän proteiinia, mutta mielestäni se on seikka johon ei kannata liiaksi kiinnittää huomiota – proteiinia kyllä saadaan ruokavalioon onneksi muistakin lähteistä 😀 Muuten se ei ravintoarvoiltaan hirveästi normaalista maidosta poikkea, paitsi että sen sisältämät rasvat on terveellisiä normaalin maidon tyydyttyneiden rasvojen sijaan! Se puolestaan on mun mielestä seikka, joka oikeasti tekee aika ison plussan mantelimaidon puolelle 😉

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMantelimaitoon tehty macasmoothie <3

Mantelimaidon makean pehmeä maku tulee mun mielestä parhaiten esille samettisissa smoothieissa ja kunnolla haudutetussa puurossa. Mmmmmm. Kahvinkin sekaan sitä on meillä vieraat lourattaneet eikä valituksia ole kuulunut eli joko se sopii siihenkin loistavasti tai sitten vieraat eivät oo uskaltanut valittaa 😉 Hehhehhe.

Mä käytän itse mantelimaitoa suhteellisen harvoin, joten tykkäänkin yleensä valmistaa sen itse. Se on helppoa ja kätevää sekä omasta mielestäni itsetehty maistuu aina kaupan versioita paremmalle! Lisäksi sitä tehdessään voi aina hieman oman mielikuvituksensa mukaan hifistellä, surauttamalla joukkoon esimerkiksi taateleita ja chiliä, ja hellitellä makuhermoja jos jonkinmoisilla makuelämyksillä.

Mantelimaidon valmistus onnistuu helposti liottamalla manteleita ensin vähintään neljän tunnin ajan ja sen jälkeen surauttamalla blenderissä veden kanssa maidoksi. Itse yleensä teen maidon suhteella 1:6 eli desin manteleita ja kuusi vettä – koostumuksesta tulee hyvä ja mausta maittava!mantelimaito2 Muitakin maidonkorvikkeita toki löytyy, mutta oon itse todennut mantelimaidon riisi- ja soijamaitoa terveellisemmäksi ja maukkaammaksi vaihtoehdoksi. Kauramaitoa puolestaan voin kyllä suositella kokeilemaan, joskin se ei mun mielestä maistu yhtä hyvälle kuin mantelimaito 😉

Monet valitsee maitonsa korvikkeeksi yleensä soijamaidon sen proteiinipitoisuuden vuoksi, mutta sitä mä suosittelisin näistä korvikkeista ihan viimeisenä enkä itse kyllä liiemmin soijaa ruokavaliooni sisällytä. Vaikka siinä onkin paljon proteiineja niin tulee muistaa, että se ei ole se ainut autuaaksi tekevä tekijä! Eikä sitä proteiinin osuutta muutenkaan kannata liiaksi vaalia ruokavaliossa vaan tasapaino on kaiken A ja O – se ylimääräinen nimittäin varastoituu kroppaan rasvakudokseksi, hehhe 😉

<3 Aino

16 kommenttia

 1. Tea kirjoitti:

  Mä käytän myös itse tällä hetkellä Alpron mantelimaitoa kahvin seassa, se ei ehkä sekotu niin hyvin kahvin sekaan kuin laktoositon maito ja väriä on tummempi, vaikka laittais saman verran kun tavis maitoa, tosi epäoleellisia huomioita 😀 Maku on hyvä ja tykkään! Kunhan saan purkin loppuun niin aion kokeilla itse mantelimaidon tekemistä! Ainut miinus, on se että mantelimaito ei vaahdotu, joten en voi nautiskella vaahtokahveista enään 😉 ehkä kestän sen 😀

  Soijatuotteita mä en myöskään käytä enkä kyllä vaihtais mantelimaitoa siihen, koska en juo maitoa ja saan tarpeeksi proteiinia muista lähteistä.
  Sekä soija sisältää paljon kasviestrogeenia ja muita haitallisia aineita, joten en halua sitä myöskään sen takia syödä 😀

  • Aino kirjoitti:

   Hahha 😀 Mä en itseasiassa enää edes laita kahviin maitoa (jos siis sellaista juon) vaan kookosöljyä – vitsi kuin hyvältä se maistuukaan! Kantsii testata kyllä mantelimaidon tekemistä itse, siinä pystyy hyvin säätelemään sitä maidon makeutta hihhi 🙂

   Itsellä kans samoja fiiliksiä soijasta! Mielummin oon ilman kerta niinkin pärjää aivan hyvin 🙂

 2. Elisa kirjoitti:

  Ihan alkuun haluan kiittää sua Aino tästä sun ihanasta ja maukkaasta blogista! Noudatan itsekin gluteenitonta ja maidotonta ruokavaliota ja täältä löytyy aina uusia vinkkejä ja ideoita:)
  Käytän myös mantelimaitoa kahvissa ja mun ehdoton lemppari on mantelimaitoon tehty tattaripuuro! Lisään puuroon myös kananmunaa, tulee niin hyvää et taju lähtee, nam! 😉

  • Aino kirjoitti:

   Voi kiitos Elisa ihanasta kommentista ja ihana kuulla, että mun jutuista on ollu hyötyä!:) Joo nam! Se on ihan superhyvää – kuuluu myös omiin viikonloppuherkkuihin. Tosin tattarin lisäksi käytän myös kvinoaa! Nam vielä kerran, hehhe.

 3. mariannep kirjoitti:

  Itse tykkään käyttää kauramaitoa erityisesti ruoanlaitossa ja smoothiessa sen täyteläisemmän maun takia. Mantelimaitoa käytän enemmänkin herkutteluhetkiin. Ehkä omaan päivittäiseen käyttöön se on liian makea 🙂 Mutta erinomaisesti toimii viikonloppuisin puuroon, pannariin tai lettuihin. Kaiken kaikkiaan on mukavaa, että maidottomia vaihtoehtoja löytyy kaupoista yhä enemmän! Muistan, että lapsena oli vain paria kaura -ja soijatuotetta, joihin äkkiä kyllästyi. Ihmekös, että kahvinkin olen tottunut juomaan mustana 🙂

  • Aino kirjoitti:

   Joo eikö vaan! Jokaiselle varmasti löytyy se omaan makuun sopiva korvike – ihan huippua 🙂 Itsekin tosiaan juon kahvin yleensä ilman maitoa, jos siis juon, kookosöljyn kera..nam! Kyllä kahvi maistuu parhaalta ihan kahvina, hihhi.

 4. Vippe kirjoitti:

  Pitääpä kokeilla mantelimaitoa, kuullut olen toki mutten kokeillut. Mielenkiintoni heräsi myös kun kerroit ettet käytä paljoa soijatuotteita, onko syynä juuri edellä oleva kommentti kasviestrogeenistä? Kiitoksia blogistasi, se on ihanan freesi ja tuore jos näin voi sanoa. Täältä saan paljon oppia ja vinkkejä toisenlaisesta ruokavaliosta, itse olen vielä ruokavalioltani perus mattimeikäläinen mutta opiskelen ja etsiskelen siihen uutta terveellisempää suuntaa.

  • Aino kirjoitti:

   Kannattaa ehdottomasti kokeilla! 🙂 Muun muassa juurikin noista syistä en halua soijatuotteita sisällyttää ruokavaliooni. Voisin kyllä joskus kirjoittaa vaikka kokonaisen postauksen aiheesta, hihhi – jos siis kiinnostaa?

   Kiitos Vippe kommentista, piristi päivää kuulla että mun jutuista on ollu apua!

 5. Salla kirjoitti:

  Tutun näköisiä purnukoita 😉 Olen noita kaupassa tutkaillut ja huomannut että suurimmassa osassa on valitettavasti myös sokeria, joten vaikka valikoimaa on, niin aika pieneksi se lopulta kutistuu. Mantelimaitoa voisin kyllä kokeilla tehdä itse 😀

  • Aino kirjoitti:

   Joo, just sen takia teenkin mantelimaitoa itse niin saan sokerittomana:) Ja jos pieniä määriä käyttää, niin eipä sitä sokeria onneksi ihan tajuttomia määriä noissa ole! 🙂

 6. Amy kirjoitti:

  Höh, Jussi Riekki kirjoitti taannoin blogissaan ”soijafobiasta”, mutta hänen sivustonsa ei taida enää olla toiminnassa. Kuitenkin, tuo soijamyytti on aika lailla ylimitoitettu, eikä haittoja ole lopulta pätevästi todistettu.
  Tässä yksi teksti aiheesta, jonka lopusta löytää myös lisälukemista:
  http://ruohikolla.blogspot.fi/2010/07/soijamyytit-tyrmataan.html

  • Aino kirjoitti:

   Joo noita juttujahan kyllä on, mutta soija on ehkä yks eniten teollisesti käsitellyistä ruuista niin vaikka sillä onkin paljon terveyshyötyjä niin se käsittely tekee kyllä tuhonsa. Harmillinen mutta huomioitava seikka:/

 7. Pipa S kirjoitti:

  Aivan ihana tuo sinun hauis 🙂 Itsellä myös tavoitteena.

  • Aino kirjoitti:

   Hihhihi kiitos! 😀 Kyllä se sieltä varmasti kasvaa – malttia vaan ja kovasti duunia 😉 Tsemppiä!

 8. rosa kirjoitti:

  Kiitos ihanasta blogista! 🙂 Minuakin jäi vähän kaivelemaan tuo jyrkähkö loppukommenttisi soijamaidosta. Mikäli tosiaan tekee mieli avata sitä postauksen muodossa enemmän, täällä olisi ainakin yksi kiinnostunut lukija! 🙂

  • Aino kirjoitti:

   Hihhih ei nyt ollu tarkotus olla mitenkään jyrkähkö enkä mä oo mitenkään edoton ”soijattomuuden” suhteen, mutta pärjään loistavasti ilmankin 😀 Kirjoittelen aiheesta enemmän kyllä sillä haluan myös kuulla lisää mielipiteitä teiltä lukijoilta, jos se vaikka vähän avartais myös omia näkemyksiänikin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.