Hae
Aino Mäkelä

4x mukavampi juoksu

Kuten eilen lupasin, niin tänään on juttuvuorossa on yks mun lemppareista: juoksu!

Niin, ehkä tän kirjottamisen sijaan niitä juoksulenkkejäkin pitäis alkaa taas harrastamaan, kun omaan ekaan puolikkaaseen on enää aikaa se vajaa kolmisen viikkoa.. Mutta mun on ihan pakko tunnustaa, että crossfit on vieny mut taas ihan mennessään ja mut löytää nykyään varmemmin boxilta hikoilemasta entä lenkkipoluilta hölkkäämästä 😛

Tavoite

Lupaan kuitenkin kunnostautua ja käydä huomenna aamusta juoksemassa viikon ensimmäisen lenkin. Ainakin tätä juttua kirjottaessa mulle nousi elävästi mieleen, kuinka siistiä se juoksukin on! Kuinka hyvältä tuntuu, kun keuhkot on täynnä raitista ilmaa ja naama hohkaa punaisena edorfiinien ryöpytessä tehokkaan juoksuspurtin jälkeen.

Vaikka juoksu mielletään helpoksi liikuntamuodoksi juuri sen vuoksi, että ”ei tarvi muuta kuin vetää lenkkarit jalkaan” niin mä oon huomannut, että se jos jokin on varsinaista välineurheilua. Siis mitä tulee siihen, kuinka paljon juoksunautintoa voi lisätä pienillä, yksittäisillä tekijöillä. Ja ne tekijät esittelenkin teille nyt:

On-running cloudsufer

 • Kengillä on väliä. Mulla oli vielä alkukeväästä paljon ongelmia juoksussa, etenkin pohkeiden kipeytymisen suhteen, ja löysinkin suurimman syyn niiden vihoitteluun mun kengistä. Asian kanssa tuskaillessa mulle suositeltiin juoksukengiksi On-Running Cloudsurfereita ja meidän tarina olikin sitten rakkautta heti ensiaskelilla.

  Cloudsurfereissa on iskuvaimennus sekä poikki- että pystysuunnassa, mikä on tosi hyvä mun jalalle. Mun jalkojen kuormitus on helpottanu tosi paljon, kun askel rullaa kevyesti jalkojen alla – ihan parhaat kengät ikinä! Mulla on itsellä lievä pronaatio, mutta nää neutraalit kengät on sopinu mulle tosi hyvin ja pitäny mun juoksutekniikan tosi siistinä.

ShockAbsorber, juoksu

 • Maksimoi mukavuus tukevilla urheiluliiveillä. Mä tutustuin vajaa vuosi sitten ShockAbsorbereihin, kun sain ensimmäiset liivit testattavaksi, enkä oo sen jälkeen voinut edes harkita enää muiden urheiluliivien käyttöä.. Vaikka en oo mitenkään isorintainen, niin silti pienikin hölskyminen tuntuu epämukavalta. Shockit pitää kuitenkin paikat varmasti tuettuna 🙂

  En oo itse mikään liiviekspertti, mutta rintojen tukeminen estää mm. liiallista venymistä ja kudosvauroita sillä herkässä rintarauhaskudoksessa ei oo ollenkaan lihaksia. Shock Absorberin urheiluliivit vaimentaa tärähdyksiä tutkitusti jopa 78%:sti minkä takia ne on varma ja turvallinen valinta.

kompressio, juoksu

 • Kompressio. Käytän kompressiosäärystimiä/sukkia sekä a) juoksun aikana että b) satunnaisesti iltaisin palautumisen tukena. Kompression idea on sen kyvyssä lisätä painetta kudoksessa mikä saa kuona-aineet liikkumaan nopeampaa verenkierron tehostuessa mikä antaa raajoille enemmän energiaa. Samalla se parantaa lihasten toimintaa ja kuona-aineita poistaen vähentää sekä turvotusta että ehkäisee kramppeja suorituksen aikana!

  Aikoinaan käytin myös kompressiotrikoita – ne oli mulla niin kovassa käytössä, että onnistuin kuluttamaan ne puhki.. Ja nyt oon miettinyt ostavani puolikkaalle uudet – jospa edes sen tehokkuutta lisäävä mielikuva sais mut juoksemaan vähän nopeampaa? 😉

Juoksu, magnesium, wildnutrition

 • Magnesium. Pohjeongelmista kärsiessä te lukijat muistutitte mua magnesiumin riittävästä saannista – kiitos siitä. Ja aikalaila heti sen jälkeen sainkin testiin WildNutritionin uusia vallankumouksellisia ravintolisiä, mm. magnesiumia.

  WildNutritionit ei oo mitään tavallisia ravintolisiä, vaan itseasiassa niinkuin ruokaa: ne on 100% ravintoa sillä niiden sisältämät ravinteet on saatu aikaan ravinnossa rikastuttamalla. Elimistö siis tunnistaa ne ravintona ja näin ollen osaa käyttää ne paremmin hyväksi jolloin ne imeytyy kehoon jopa 98%sti ja juuri sinne, missä keholla on niille tarvetta.

  Itse magnesium on tosi tärkeää urheilijoille ja etenkin kestävyyslajeja harrastaville, sillä sen puute voi aiheuttaa kramppeja ja aineenvaihdunnallisia häiriöitä. Itseasiassa magnesiumin puute on ilmeisen yleistä suomalaisilla, joten itse suosittelen sitä ravintolisänä lähes jokaiselle joka multa erehtyy asiasta kysymään – se on niin tärkeää, että sen saannista kannattaa oikeasti pitää hyvää huolta 🙂 Se myös nopeuttaa palautumista, myös hermoston tasolla, ja voi parantaa unenlaatua.

Onko teillä mulle mitään hyviä juoksuvinkkejä näiden lisäksi, mitä kannattais huomioida ja mistä ois hyvä pitää erityisesti huolta? 

Allekirjoitus

Seuraa blogia: Facebookissa / Bloglovinissa / Instagramissa

8 kommenttia

 1. Jenspa kirjoitti:

  Kiva postaus! Jännät nuo vinkkaamasi kengät. Olisi varmasti kokeilun arvoiset! Täällä jänskätään myös parin viikon päästä häämöttävää puolikasta. Olen sen juossut kahdesti aiemmin mutta nyt en ole ennättänyt treenata kovin tavoitteellisesti. Juoksupäivän fiilis on kuitenkin jotain niin hienoa että päätin joka tapauksessa osallistua ja lähteä katsomaan mitä tästä naisesta saa taas irti 😉 Aiemmin olen saanut musiikista voimaa ja tempoa juoksemiseen. Nyt ajattelin että olisinko sittenkin ilman musiikkia -imisin energiaa kannustuksista, maisemista, askelien äänistä…voisi olla kokemus sekin! 🙂

  • Aino kirjoitti:

   Oi huippua, tsemppiä puolikkaalle! Ja kiva kuulla, että joku muukin suuntaa juoksemaan vähän ”vajaimmilla” valmisteluilla.. 😛 Mä en oo koskaan aiemmin juossut, mutta just oikeestaan sen fiiliksen ja ns. näyttämisenhalun vuoksi mä alkuperää tähän lähdin – mulle kun reilu vuos sitten sanottiin etten pystyis enää koskaan juoksemaan niin pitäähän se näyttää, että mä kyllä selviän puolikkaasta vaikka pää kainalossa 😉

 2. Limppu kirjoitti:

  Tsemppii puolikkaalle! Muista sopiva nesteytys ja suosittelen, ettet laita uusia trikoita ekaa kertaa jalkaan sinne puolikkaalle, jos semmoiset aiot ostaa. Vaatteiden kannattaa olla tutut ja turvalliset ja sisäänajetut. Mulla ei oo ikinä vaatteet hiertänyt juostessa, mutta niin vaan yhdellä puolikkaalla oli iho rikki topin hankauksesta. Ei tunnu hirveen mukavalta 😀

  • Aino kirjoitti:

   Hei isosti kiitos vinkistä ja tsempeistä! Eipä käyny tää ees mielessä, kenkien suhteen toki oon aina tajunnu et niiden tulee olla ”sisäänajetut”, mutta että vaatteetki..! 😀 Haha, aina oppii uutta 😉

 3. Jenna kirjoitti:

  Itse oon huomannut että kehonhuolto ja varsinkin lonkankoukistajien venyttely on tärkeää. Jos on kovin kireät niin itsellä ainakin menee joka paikka niin jumiin että kestää reilu viikko että alkaa taas kroppa toimimaan.
  Myös itselle sopiva hengitystahti on tärkeä löytää. Jaksaa hölkötellä pitempään.

  • Aino kirjoitti:

   Joo, kehonhuolto on iso osa mun ”treeniohjelmaa” kun viikot kuluu kuitenki tosi kuluttavien treenien parissa 🙂 Mulla just loukkaantumisen jälkeen jumiutui lonkankoukistajat kans tosi pahasti, kun onnuin niin pitkään ja sen aikana niiden venyttelystä+huoltamisesta tuliki rutiini mikä on helpottanu mun elämää – ja musta tuntuu, että myös parantanu tosi paljon mun suorituksiakin 🙂 Ja toi hengitysjuttu on ihan totta! Kun aikoinaan opettelin sukeltamaan niin silloin hengitys oli kaiken A ja O, minkä jälkeen se on onneks siirtyny myös kaikkeen muuhun tekemiseen.. Silti välillä jos innostuu liikaa meinaa se fiksu tahti unohtua, hah 😉

 4. Onsku kirjoitti:

  Hyviä vinkkejä! Itse juoksen tosi paljon ja erityisesti tuo magnesium on sellanen mikä itselläni meinaa helposti unohtua. Kiitos siis muistutuksesta! 😀 Vauhdikkaampien lenkkien ja intervalli- tai vetotreenien alle teen yleensä erilaisia nilkan/pohkeen alueen hermotusta herätteleviä päkiähyppelyitä; tasajalkaa, vuorojaloin, eri rytmityksillä, ym. Näin saan huomattavasti paremman tuntuman juoksuun ja meno on rullaavampaa ja kimmoisampaa. Lisäks jalkapohjien hieronta ja rullailu iltasin rentouttaa juoksussa koville joutuvia jalkapohjan lihaksia ja sidekudosta. Tsemppiä hurjasti puolikkaalle! 😀

  • Aino kirjoitti:

   Joo, noi hyppelyt on kyllä tosi hyviä! Käytiin niitä läpi paljon juoksukoulussa 🙂 Mun pohje ei vaan oo oikeen kestänyt niitä, joten ne on jäänyt vähemmälle.. Mutta nyt kun se on taas kunnossa niin pitää ottaa ne mukaan lämmittelyrituaaleihin 😛 Kiitos muistutuksesta siis sinnekkin! 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.