Hae
Aino Mäkelä

Ei valtaa, ei mammonaa

Parempi muita
Huomenta ihanat!

Pääsiäisen hiljaiselo ei nyt taida onnistua multa sillä kuten mä arvelinkin niin pelkkä oleminen tuo mukanaan paljon uutta ajateltavaa. Heti ekaksi haluaisin laittaa myös teidät vähän pohtimaan:

Mikä tekee susta tärkeän?

Kysymys tuntuu ehkä hassulta, mutta siihen syventyminen kannattaa. Vastauksia voi pallotella mielessään tai kirjoitella vaikka ylös paperille. Ajatuksen sisimmässä kuitenkin piilee ajatus omasta arvosta ja siihen vaikuttavista tekijöistä, asioista joiden kanssa mä aina välillä huomaan edelleen kamppailevani.

Yleensä elämässä on helpointa ensin löytää fyysinen tasapaino ja tyytyväisyys itseensä. Kaikki vuosien aikana opitut vääristyneet ajatusmallit ja niitä muokanneet tapahtumat on selätettävissä, kunhan vain uskalletaan katsoa pintaa syvemmälle. Muutos vaatii rohkeutta tutustua itse itseensä ja unohtaa kaiken ulkopuolisen.

Rohkeus.

On vapauttavaa osata vastata kysymykseen ”kuka minä olen” miettimättä mitä muut mahtaa ajatella. Oman arvon tunnistaminen pysyväksi ja riippumattomaksi voimavaraksi on äärimmäisen voimauttavaa. Ympäristön paineen alla voi herkästi sortua ajattelemaan olevansa merkittävä, jos on hyvä opiskelupaikka, vaikutusvaltainen työ, paljon rahaa ja onnellinen parisuhde. Tai edes jotain edellisistä. 

Huojentavaa on myös se, että ihminen joka tajuaa oman arvonsa ei koe enää tarvetta vertailla itseään muihin. Ollaan tyytyväisiä omiin valintoihin sillä ne on omia: ei muiden määrittelemiä. Silloin tietää, että raha ei tee onnelliseksi. Eikä viikonloppuna sänkyyn aamupalaa kantava kreikkalaista veistosta muistuttava komistus. Irralliset, itsestä riippumattomat tekijät onnellisuuden lähteenä on häilyviä, vaikka toki arkea ilostuttaakin ja lisää onnellisuutta. Mutta jos onni perustuu ainoastaan niihin, miten käy silloin kun ne katoaa? Tunne omasta tärkeydestä katoaa samalla ja elämältä saattaa tippua pohja.

Vertailun sijaan toisilta voi oppia uutta ja omaa ajatusmaailma voi avartaa, missä piileekin yksi elämän hienouksista. Oman tasapainon löydyttyä on mahdollisuus myös vaikuttaa ympärilleen sillä jokaisella meistä on omat vahvuutemme ja heikkoutemme, jotka tasapainottavat toinen toisiaan – niin ihmissuhteissa, työelämässä kuin elämässä ylipäätään.

Oman arvon löytämisen mukana tulee myös rohkeus. Rohkeus tehdä hullultakin tuntuvia valintoja, joiden seurauksena voi menettää jotain tärkeäksi koettua kuten rahaa, ihanan asunnon tai turvallisen työpaikan. Yleensä juuri ne valinnat on niitä, jotka kannattaa tehdä sillä ne kumpuaa juuri sieltä mistä parhaiden ideoiden kuuluukin: sydämestä.

<3 Aino

PS. Ja parastahan tässä on se, että kun oman arvonsa onnistuu löytämään niin muutkin sen huomaa. Silloin myös huomaa, että ne asiat jotka ei tapahdu ei oo tarkoitettu tapahtuvaksi ja joskus saamatta jäänyt työpaikkakin voi olla onnenpotku.

Seuraa blogia: Facebookissa / Bloglovinissa / Blogilistalla / Instagramissa

Yksi kommentti

  1. Melina kirjoitti:

    Ihana kirjoitus Aino! Heti tuli mahtava fiilis 🙂 <3 Hyvää pääsiäistä sulle!!! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.