Hae
Aino Mäkelä

6 x harrastuskoiran lihashuolto

Kellekkään ei varmaan oo jäänyt epäselväksi, että mulla on kaksi koiraa ja näiden kahden koiran kanssa harrastetaan paljon. Tai siis tosi paljon! 😀 Mun koiratausta yltää lapsuuteen asti, mutta viimeisen vuoden aikana nämä kaks nykyistä on opettaneet mulle koirista paljon enemmän kuin olisin osannut aavistakkaan.

Ja tää oppiminen on vasta alussa!

Kirjoitinkin itseasiassa aiheesta laajemmin jo aiemmin, joten tässä kirjoituksessa ei mennä enää niin syvälle.

Vaikka mä harrastankin mun koirien kanssa aktiivisesti haluan korostaa, että lihashuolto on tärkeää ihan kaikille nelijalkaisille! Jumeja ja revähdyksiä voi tapahtua ihan arkisilla hihnalenkeillä (ainakin näillä liukkailla!), vapaana juostessa (jolloin myös erilaiset törmäykset ja kaatumiset on mahdollisia) – unohtamatta kuinka lihakset voi mennä jumiin myös inaktiivisuudenkin vuoksi.

Tässä kirjoituksessa haluankin antaa pieniä vinkkejä miten koiran lihaksista voi pitää huolta ihan arkisten juttujen ohessa ja mitä pientä extraa sen eteen voi tehdä 🙂

 • Pidä huolta koiran lihaskunnosta! Vapaana liikkuminen ja juokseminen parantaa niin koiran lihaskuntoa kuin motoriikkaakkin, mikä on tärkeää hyvän kunnon ylläpitämiseksi sekä mahdollisten tapaturmien ehkäisemiseksi.
 • Syvien lihaksien treenaaminen on myös tärkeää – aivan kuten meille ihmisillekkin. Koirien kanssa tätä voi tehdä esimerkiksi tasapainotyynyillä jumpaten mikä on koiralle myös loistavaa aivojumppaa. Täältä löytyy myös lisää hyviä vinkkejä.

 • Uiminen. Ja etenkin altaassa uiminen ohjattuna ja kontrolloituna – se on koiralle todella kivaa ja kehittää kuntoa monipuolisesti! Tää on ollut meille ehdottomasti paras tapa parantaa jaksamista sekä lihaskuntoa. Uiminen toimii myös kuntouttavana liikuntamuotona ja omissa koirissa on ollut ihana nähdä, miten liikeradat on muuttuneet ja laajentuneet säännöllisen uimisen myötä.
 • Mäkitreenit. Tää voi tuntua hassulta, mutta kyllä! Me ollaan Tuulan kanssa treenattu myös yhdessä kävellen ylös-alas Harjun pisintä mäkeä 😀 Koiran syvät lihakset treenautuu ja samalla saa itsekin hyvän treenin aikaiseksi. Win-win!
 • Hieronta. Säännöllinen käsittely tekee koiralle hyvää sillä treenaaminen ja ihan arkipäiväisetkin jutut voi saada aikaan erilaisia jumeja. Säännöllisyys on kaiken A ja O, nimittäin jos hoidot aloitetaan vasta kun jumit on selvästi havaittavissa voi niiden auki saamiseen mennä ikuisuus sillä koirat ei osaa varoa rasitusta/liikkeitä samalla tavalla kuin ihmiset. Meidän koirien tyypillisin ”hoitomuoto” on fasciakäsittely 🙂

 • .. ja se tärkein, minkä monet unohtaa: lämmittely ja jäähdyttely. Niin treenien kuin kilpailuidenkin yhteydessä oli kyseessä sitten agility, näyttelyt, mejä tai toko.. mikä vaan! Jokaisessa lajissa on omia kuormittavia tekijöitä koirille ja on tärkeää, että koira on fyysisesti valmis ja omaa parhaan mahdollisen suorituskyvyn.  Missään nimessä koiraa ei kannata ottaa suoraan autosta/häkistä kylmillä lihaksilla suoraan suorittamaan.. Lämmittely ja jäähdyttely voi olla ihan reipasta kävelyä tai sitten erilaisia jumppaliikkeitä ja venytyksiä. Mä tuen mun koirien suorituksia Back on Trackin verkkoloimilla, jotka aktivoi koiran verenkiertoa ja täten valmistaa lihaksia suoritukseen sekä palauttaa niistä tehokkaasti. Nuo loimet onkin todella suosittuja koiraihmisten keskuudessa, eikä ihme!

 

Harrastuskoiran lihashuolto

Koiramaisin terveisin,
<3 Aino

SEURAA MYÖS: IG @makelaino / FB RAWinto

3 kommenttia

 1. Jossu kirjoitti:

  Hei,
  mielenkiintoinen postaus kiitos! Oletko hieronut koiria itse? Haluaisin oppia koirahieronnan perusteet, sillä tällä hetkellä mulla on lyhytk.saksanseisojan pentu ja tulevaisuudessa metsästys, valjakkohiihtoa, juoksua ym.pk/intervallitreeniä on tiedossa. Eli toiveissa postaus (kotona tehtynä) koirahieronnan perusteista?.
  Kiitos jo etukäteen!

  • aino kirjoitti:

   Heippa! Joo, kävin sellaisen kehonhuoltokurssin joka kesti pari päivää eli koirien perushierontaa osaan itse tehdä jotain – mutta silti käydään säännöllisesti ihan ammattilaisilla, jotka tekee myös fasciahierontaa 🙂 Mutta voin kyllä tehdä postauksen myös ”perushieronnasta” tai liikkuvuutta parantavista harjotteista, tosin sellainen olis varmaan kivempi toteuttaa videomuodossa.. Kiitos toiveesta ja kaikkea hyvää teidän tuleviin koitoksiin! 🙂

 2. Jossu kirjoitti:

  Huippua! Paljon kiitoksia! Pielisesdä jo ekat kahlailu/uintikokemukset hankittiin herra 9vkoa?.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.