Hae
Aino Mäkelä

Intohimon juurilla

Amazonian sydämessä

Huhheijaa, mistähän sitä taas alottais? Pakko myöntää, että retki Andien yli Amazonian sademetsään veti mut aika sanattomaksi. Oon elänyt ja hengittänyt luonnonmukaista, luomupainotteista ruokakulttuuria jo useamman vuoden ja se onkin yks mun suurimmista intohimoista – ja osittain siitä syystä mä myös halusin matkata tänne Etelä-Amerikkaan kaiken sen synnyinsijoille.

Amazonian sydämessä

Kaakao on nimittäin kaiken tän mun intohimon ja inspiraation alku ja juuri. Mun oma tarina tällä uralla alkoi raakasuklaan parissa ja kaakao tuleekin olemaan aina mulle se ykköslemppari, tapahtuipa mitä tahansa. Ne jotka mut tuntee, niin on varmasti nähneet kuinka mun kasvoille ilmestyy leveä virne ja silmät rupeaa hehkumaan, kun alan puhumaan kaakaosta – yhdestä maailman komplekseimmasta ja arvoikkaimmasta raaka-aineesta – ja oonkin saanut ihan aiheesta lempinimen ”crazy (raw)chocolate lady”  😉

Jo vuosien ajan oonkin unelmoinut, että pääsisin näkemään kaakaopuun ja maistamaan tuoreen kaakaohedelmän lihaa ja nyt oon vihdoin elänyt sen unelman todeksi!

Vaikka se alussa olikin puoliksi vitsi, niin tässä sitä nyt ollaan – koskaan mikään unelma ei oo turha, tai hassu. Parastahan tässä on se, että pääsin maistamaan juuri sitä kaakaota, josta me Foodinilla valmistetaan raakasuklaamme – eli aitoa alkuperäislajikkeen criolloa, joka on maultaan ainutlaatuista kasvuympäristönsä vuoksi. Kaakaostamme voikin maistaa vuoristojen aikaansaaman vivahteikkaan aromikkuuden ja hieman pähkinäisen maun, sekä hennon sitruksisen häivähdyksen. Korkealla kaakao saa myös kasvaa puhtaassa ja raikkaassa ilmassa, suojassa ilmansaasteilta 🙂

Amazonian sydämessä

Siinä missä oon aina arvostanut kaakaota sen ravinteikkuuden ja mielettömien vaikutusten vuoksi – niin psyykkisten kuin fyysistenkin – tän vierailun myötä mun arvostus nousi vielä entisestään, jos vaan mahdollista. Kaakao, ja etenkin tää harvinainen criollo -alkuperäislajike, on itsessään todella herkkä ympäristön tuholaisille ja sen viljeleminen sekä käsittely vaatiikin erityistä huolellisuutta ja tarkkuutta. Etenkin luomuna!

Lisäksi maastot ja olosuhteet joissa kaakaopuut kasvavat on aika hasardit, ja mun on pakko myöntää että retki viidakon uumenissa oli aika extreme-kokemus 😀 Meidän viljelijät tekee arvokasta työtä, enkä voi kuin nostaa hattua heille jokaiselle. Hedelmien kypsyttyä ne kerätään ja erotellaan käsin, minkä jälkeen edessä on papujen fermentointi ja kuivaus. Pilantuneet hedelmät ja hedelmien kuoret kompostoidaan, ja niitä käytetään myöhemmin puiden lannoitteena.

Amazonian sydämessä

Jos joskus ootte miettinyt, että miksi raakasuklaa on niin arvokasta, niin seuraava varmaan avaa vähän silmiä. Criollo on kaakaolajikkeista harvinaisin ja arvostetuin – laadultaan sekä maultaan parhain. Samalla se on myös haastavin kasvattaa, ja muut lajikkeet voikin olla jopa kymmenen kertaa sitä tuottavampia! Noin 300g criollopapuja kohden muut lajikkeet tuottavat vajaat kolme kiloa, eli ero on huima. Koska criollon maku ja laatu on niin omaa luokkaansa on siitä tehty tuottavampia geenimanipuloituja versioita, mutta eron alkuperäislajikkeen ja kloonin välillä huomaa heti jo pelkästään lihan mausta.

Ja jos mietitään sitä kaakaon ravinteikkuutta, niin siinähän on itsessään jo yli 1200 aktiivista ainesosaa ja sen painosta yli 10% on antioksidantteja! Se sisältää tärkeitä polyfenoleita, entsyymeitä, kivennäisaineita, vitamiineja ja kuituja sekä se vaikuttaa huomattavasti aivojemme mielihyvää tuottaviin välittäjäaineisiin mikä saa aikaan afrodisiakkisen keveän, onnellisen hyvänolon tunteen 🙂

On hyvä kuitenkin muistaa, että teollisesti tuotetussa suklaassa näitä ravinteita ei ole enää nimeksikkään asti jäljellä.

Amazonian sydämessä

Musta oli ihana nähdä, kuinka viljelijät elää ja puuhastelee elämäntyönsä parissa. Se on heille tärkeää ja heillä on vankka osaaminen, sekä arvostus kaakaota kohtaan. Musta on hienoa, että me saadaan tehdä yhteistyötä näiden viljelijöiden kanssa enkä mä koe työskenteleväni pelkkien kaakaotuotteiden tai superfoodpussien parissa – nimittäin sillä mitä mä teen on näille ihmisille täällä konkreettinen merkitys ja musta on ihanaa kuinka mä voin omalta osallani, omilla valinnoillani auttaa heitä 🙂

Näillä seuduilla ei esimerkiksi ole mitenkään tavallista, että lapsilla on mahdollista käydä koulussa, mutta meidän viljelijöiden perheissä se on mahdollista.

amazonia-15

Purnukoiden ja pussien sisällön ja puhtauden lisäksi laatu merkitseekin mulle myös tuotteiden alkuperää ja niiden eettisyyttä sekä vastuullisuutta – ja mä oonkin tosi iloinen, kun nyt oon itse omin silmin nähnyt meidän kaakaon alkuperän 🙂 Kun vuosia sitten näin pelkkiä raaka-aineita ja niiden ravintoarvoja mä nykyään tiedostan, kuinka jokaisella mun valinnalla voin vaikuttaa jonkin toisen ihmisen elämään. Ja se on ihan älyttömän hienoa, ja musta onkin ihan mieletöntä saada olla mukana tässä kaikessa!

Meidän lausahdus ”parempaa ruokaa paremmalle huomiselle” Foodinilla ei olekkaan yksiselitteinen, vaan se kiteyttää mielestäni kaikki tärkeimmät asiat yhteen: parempaa ruokaa itselle ja parempia, eettisiä valintoja ympäristölle ja sitä kautta parempi huominen niin sille joka ravitsee kehoaan laadukkailla raaka-aineilla kuin myös viljelijöille joiden kanssa saamme tehdä yhteistyötä.

amazonia-16

Viidakossa siis mun rakkaus kaakaoon syveni entisestään. Sen lisäksi että se tekee hyvää mulle, mun mielialoille ja keholle, mä arvostan entistä enemmän jokaista kallisarvoista kaakaohedelmää ja sen papuja paremmin ymmärtäen nyt paremmin kuinka paljon hellävaraista työtä se vaatii. Ja aina jatkossa meidän suklaata syödessä mä muistan viljelijöiden iloiset kasvot, kun maisteltiin yhdessä meidän tuotoksia heidän kasvattamistaan pavuista – oli tosi hienoa jakaa jotain itselle niin arvokasta heidän kanssa!

Allekirjoitus

Seuraa blogia: Facebookissa / Bloglovinissa / Instagramissa

Yksi kommentti

  1. Marlekiini kirjoitti:

    Wau! Upee kokemus varmasti! 🙂 Ihan mahtava idea toi, että viljelijät saivat maistaa myös valmista tuotosta! Mitä pitivät? Ja millä tavalla/missä muodossa he itse syövät kaakaopapunsa – jos syövät?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.