Hae
Aino Mäkelä

Super-vastustuskyky

Kun viikko sitten saavuin Ouluun totes isi matkalla lentokentältä kotiin äidin olevan sairaana – pahassa flunssassa, vuoteen omana. Sen sijaan, että äidin flunssa olis ollut harmittoman ohimenevä ei olo tuntunut kohenevan lainkaan, vaan oikeastaan päinvastoin. Torstaina myös isi rupesi yskimään ja köhimään, ja kuulin myös mun veljentyttären harrastavan samaa.

O-ouuuu, olin siis saapunut flunssamyrskyn keskelle.

Onneksi viikonlopun aikana äidin olo koheni, mutta vuorostaan isin paheni. Kuitenkin viikon tässä seurassa vietettyäni, mm. veljentytön ollessa lähes liimautunut muhun kahden vuorokauden ajan, mä oon onnistunut välttymään taudilta. Oikeastaan päivä päivältä, mitä parempia yöunia oon saanut nukuttua, on mun olo vaan kohentunut entisestään. Hah! Ja tiiättekö, mulla ei oo mitään tarkotustakaan sairastua 🙂

Super-vastustuskykyToimiva vastustuskyky onkin yks parhaimmista kavereista, joita voi itselleen hankkia ja siitä kannattaa myös pitää tosi hyvää huolta. Ainakaan mä en tiedä mitään kurjempaa kuin makoilla kipeänä kotona tai varsinkaan tuskaisen flunssakierteen uhrina. Ja kyllähän me se tiedetään, että pitkässä juoksussa huono vastustuskyky voi johtaa paljon ikävimpiinkin juttuihin kuin pelkkään pikkuflunssaan.. Joten, nyt onkin aika laittaa jakoon vinkit vastustuskyvyn tehostamiseksi!

Kaiken pohja: ruokavalio. Suosin itse mahdollisimman emäksistä, kasvipainotteista ruokavaliota. Hapan ympäristö on nimittäin pöpöille ja bakteereille mieluisa paikka rellestää, ja mm. elimistön erittämät kuona-aineet tekee olosuhteista jo valmiiksi happamat. Tiesittekö muuten, että kuivatut viikunat ja taatelit on yksi emäksisimmistä raaka-aineista? Nam! 😛

Vitamiinit! Pyrin koostamaan ruokavalion mahdollisimman monipuoliseksi, jotta saisin mahdollisimman paljon ravinteita kaikesta siitä mitä suuhuni pistän. Siitä huolimatta tehostan vastustuskykyä nauttimalla mm. C- ja D-vitamiinia aamuin illoin! Myös iho ja luusto sekä muut kudokset tykkää, hehkuen elinvoimaa 🙂

Super-vastustuskykyAntioksidantit. C-vitamiini on vahva antioksidantti ja vastustuskyvylle erityisen tärkeä sinkki, mutta erityismaininnan ansaitsee ehdottomasti paljon eri antioksidantteja sisältävä ja mausteena tunnettu kurkuma 🙂 Makunsa puolesta se ei oo mikään kaikista herkuin, mutta siitäkin huolimatta käytän sitä päivän jokaisella aterialla 😀 Kurkuman sanotaan mm. puhdistavan maksaa, lievittävän tulehdusta ja parantavan elimistön omaa vastustuskykyä.

Päivittäinen ”detox”. Pyrin tukemaan mun maksan – elimistön puhdistuslaitoksen – toimintaa monin eri tavoin, mm. juurikin kurkumaa käyttämällä, joka aamuisella viherjuomalla, vihreää teetä ja välillä shiitake-sieniteetä siemaillen. Valitsen myös lautaselle paljon sellaisia raaka-aineita, joiden entsyymit tukee toksiinien poistumista kehosta kuten lehti-, ruusu-, kukka- ja parsakaalia sekä pinaattia 🙂 Samalla detoxoivat raaka-aineet pitää huolen myös veren uusiutumisesta ja aineenvaihdunnan pitämisestä vilkkaana!

Virtaa viikkoonKaikenkaikkiaan tiivistetysti voisin todeta, että jos vastustuskyvyn haluaa pitää parhaalla mahdollisella tasolla on hyvä pitää keho mahdollisimman puhtaana kaikista toksiineista, joita voi kertyä elimistöön ihan yllättävistäkin paikoista. Tukemalla maksan toimintaa ja antamalla elimistölle mahdollisimman hyvät olosuhteet optimaaliseen toimintaan, mm. antioksidanttien avulla, pääsee jo hyvin pitkälle ja voi onnistua välttymään sängynpohjalel selättäviltä taudeilta 🙂

Arvatkaa muuten mitä? Jos se flunssapöpö on jo iskenyt päälle niin suosittelen näitä samoja keinoja myös sen selättämiseen! Tosin ekstra-annostuksen ja vuodelevon kera 🙂 Myös manuka-hunajaa kannattaa kokeilla!

Energistä viikkoa ihanaiset ja pysykää terveenä! Mä pyrin siihen samaan,
<3 Aino

Seuraa blogia: Facebookissa / Bloglovinissa / Instagramissa

2 kommenttia

 1. Tiina kirjoitti:

  Hyviä keinoja, toudellakin! Itse olen flunssassa, niinhän siinä aina käypi näin äitinä, että ekana valvot sen viikon jälkikasvusta huolehtien ja kun ne terveeksi saat niin itse sairastut kun stressi laukeaa. Aina ennen olen ollut sairaan huonotuulinen tästä, mutta tällä kertaa ajattelin toivottaa flunssan tervetulleeksi ajatuksella: kroppani ilmoittaa että minunkin täytyy levätä ja hoitaa ITSENI kuntoon. Mutta kurkuma, vihreä tee, hunaja ja inkivääri kera c:n, D:n ja sinkin ovat kovassa käytössä 🙂 Iloa päivääsi!

  • Aino Mäkelä kirjoitti:

   Joo – varmasti tuttu kaava! Muta ihana, että osaat suhtautua siihen noin lempeästi 🙂 Lepo ja pieni aika itselle, vaikka se kipeänä meneekin, tekee aina hyvää.

   Pikaista paranemista – noilla dropeilla tuskin oot kipeänä kauaa 😉 – ja iloa myös sun viikkoon! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.