Hae
Aino Mäkelä

Lihottaako proteiini?

Ravitseva salaatti
Luin heti aamutuimaan Emma-Liia Sjöholmin uusimman kolumnin Helsingin Sanomista, joka oli otsikoitu ”Älä usko treeniravintopuheetta – itse lihoin aloittaessani proteiinitankkauksen”. Varsin mielenkiintoinen otsikko, jonka vuoksi innostuin tekstiä lukemaan minkä lopputuloksena mut valtas lähinnä suuri harmitus.

Olen toki itsekkin sitä mieltä, että valtavirran proteiinibuumi on käsittämätön. Se on johtanut muun muassa siihen, että ihmiset ostavat omasta mielestään terveellisiä proteiiniruokia, jotka on kyllästetty e-koodeilla ja piilosokerilla. Se ei ole tervettä ja se lihottaa. Proteiinia saa kuitenkin muualtakin ravinnosta kuten palkokasveista, pähkinöistä, siemenistä ja eläinkunnan tuotteista.

Minäkin kiinnostuin kuntosaliharjoittelusta pari vuotta sitten. Strong is the new skinny ja niin edelleen. Sain parilta eri valmentajalta ohjeet lisätä proteiinin saantia.

Jos tavoitteena on kasvattaa lihasmassaa on kyseessä täysin vastakkainen tilanne kuin laihdutuksessa. Laihduttaessa pyritään pääsemään jo olemassa olevasta massasta eroon, kun taas lihasmassaa kasvattaessa massaa halutaan kerätä. Molempien tapahtuminen yhtäaikaa on haastavaa, mutta toki mahdollista! Varsinkin, jos pudotettavia kiloja on paljon. Jos kuitenkin haluaa skinnyn sijaan olla strong on proteiininsaantia lisättävä – järkevissä määrin.

Proteiinia tarvitaan kasvamiseen ja kehittymiseen, hiilihydraatteja polttoaineeksi. Kehitystä haluavalla treenaajalla molempien saanti on tärkeää! 

Pelkästään proteiini ei lihota eikä aiemmin mainitsemani piilosokeri. Ihminen lihoo, kun syö suhteessa enemmän kuin kuluttaa. Kun kasvatatetaan lihasta toden teolla kertyy lähes poikkeuksetta mukaan myös muuta ylimääräistä. Osittain sen vuoksi fitnesskisaajat bulkkaavat ja diettaavat. Jos kuitenkin tavaraa alkaa kertymään kylkiin enemmän on se merkki siitä, että on syöty väärässä suhteessa kulutukseen nähden. Vika voi olla myös oman treenin kulutuksen yliarvioinnissa.

Ruokavaliossa proteiinin sijaan tärkeämpää on kiinnittää huomio kokonaisuuteen oli sitten kyseessä laihdutus tai lihasten kasvatus. Proteiinia tarvitaan, jotta kasvua ja kehitystä tapahtuu – se on selvä –  ja sen määrä tulee aina suhteuttaa treenimääriin sekä intensiteettiin. Ja tavoitteeseen! Mitä ihminen haluaa, millaisesta lähtöpisteestä lähdetään? Tulee myös muistaa, että proteiini syödessä ravinnosta mukana tulee myös kaikkea muuta ja Sjöholmin esimerkikkinäkin käyttämä lohi on hyvin rasvainen kala vaikka laadukasta proteiinia sisältääkin.

Jos tuplaat proteiinin vuoksi lohen määrän tuplaat samalla myös rasvan määrän – et voi valita vain toista.

Kirjoitus varmasti herättää monia ajattelemaan, mutta on loistava esimerkki ylilyönnistä. Siitä kuinka trendin mukana viilettäminen sokaisee todellisuudelta. Tehdään niinkuin muut tekee ja sanoo eikä osata yhtään ajatella asiaa omalta kannalta. Jos kotona odottaa lämmin ruoka on proteiinijuoma treenin jälkeen turha, paitsi jos tavoitteesi siintää kisoihin. Maalaisjärki on tässäkin hyvä apu ja jos se tuntuu haastavalta ei luulisi ammattilaisen tekemän ruokavaliokartoituksen olevan liian iso pala purtavaksi.

Omalla kohdallani voin todeta sen, että hinkuttaessani miinuskaloreilla samalla kovaa treenaten onnistuin kuluttamaan monta kiloa lihasmassaa rasvamassan ohella. Puolestaan kun lisäsin ruokavalion kalorimäärää lähes 1000kcal ja lisäsin niin hiilareiden, rasvojen kuin proteiinin määrää sen saannin ollessa n. 2g/painokiloa kohden kasvoi samalla lihasmassa rasvamassan jatkaessa palamistaan.

Kuinka moni teistä on sitä mieltä, että lihomisesta voi pelkästään syyttää proteiinia? Se voi olla yksi syy, mutta yleensä se on ennemminkin kokonaisuus joka on pielessä. Toki oloa helpottaa, kun saa syyttää ”jotakin”.

<3 Aino

Seuraa blogia: Facebookissa / Bloglovinissa / Blogilistalla / Instagramissa

PS. Jostain syystä blogin linkit näkyy hassusti. Tilannetta korjataan!

 

8 kommenttia

 1. Lili kirjoitti:

  Mä olen itse myös pohtinut tätä proteiinin ylilyöntiä nyky maailmassa. Toi lohi on hyvä esimerkki tai sitten vaikka vielä huonompi esimerkki olisi possu. Sitä kun tietämättömänä alkaa kaksinkäsin syömään voi helposti niitä kiloja sitten tullakkin. Toki niitä protskuja ei pidä unohtaa, mutta kohtuus kaikessa. Tosi hyvä teksti! 🙂
  http://www.do-what-you-really-love.blogspot.com

 2. Elisa kirjoitti:

  Mun mielestä proteiini ei itsessään lihota vaan se on juurikin kaikki se ylimääräinen mikä tulee yleensä näiden proteiiniruokien mukana. Kaikki keinotekoiset makeutusaineet ja säilöntäaineet ja e-koodit pitkälle prosessoidun hiilarin kanssa ja sitten eläintuotteiden kovat rasvat ovat mielestäni ennemminkin se seikka joka lihottaa. Proteiinia ei todellakaan tarvitse mättää kaksin käsin sillä nykymaailmassa puutokset siitä ovat erittäin erittäin harvinaisia.
  http://www.karhusportscience.com

  • Aino Mäkelä kirjoitti:

   Kyllä, just näin! Ihan liiaksi sen mahtavuutta laihduttajana toitotetaan ja sen vuoksi ihmiset unohtaa kokonaisuuden tärkeyden.. mikä on harmi 🙁

 3. sanni kirjoitti:

  Mä oon sitä mieltä, että proteiini itsessään ei lihota. Usein vaan ihmiset unohtavat kokonaiskuvan – keskitytään pelkästään siihen proteiinin saantiin ja millään muulla ei ole mitään väliä.

 4. KaislaS kirjoitti:

  Proteiinin yliannostus on turhaa, ylimäärä muuttuu etenkin hiilihydraattien ja rasvan poissaollessa elimistössä sokeriksi glukoneogeneesin kautta. Kokonaisuus hanskaan, hyviä rasvoja ja hiilareita polttoaineeksi, niin aivan varmaan ei tule ikäviä yllätyksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.