Hae
Aino Mäkelä

Viikon paras päivä

Maanantai, pinterest
Maanantait on monelle vaikeita sillä parin päivän levon jälkeen käynnistyminen uuteen viikkoon on yleensä vaikeita. Vai maltetaanko silloin edes levätä? Se miten maanantain kokee riippuu varmaan hyvin pitkälti siitä miten viikonloppunsa viettää ja arkensa koostaa. Jos vetää autopilotilla viisi päivää putkeen ja viikonlopun täyttää jos jonkinmoisella kissanristiäisellä on hyvin todennäköistä, jos maanantaina on vaikeuksia nousta sängystä ylös.

Todennäköisesti niitä vaikeuksia on silloin joka päivä, mutta maanantaina ne onnistuu tuntumaan vaikeimmilta. Omalle kohdalleni oon todennut hyväksi yhden tavan, jonka avulla viikon jokainen päivä voi olla viikon paras päivä. Sitä mä kutsun säännölliseksi rytmiksi sekä riittäväksi levoksi. Ja päättäväisyydeksi.

Hah! Kuulostaa aika yksinkertaiselta, mutta sitähän se on. Jos aina odottaa viikonloppua lepäämiseen (ja varsinkin jos ei sitten viikonloppuna edes malta levätä..) väsyy ajan kanssa. Ihan kaikkeen, jopa siihen arkeenkin jonka aiemmin on kokenut mielekkääksi. Levon määrän ja tarpeen usein huomaa vasta sitten, kun antaa itselleen siihen täyden mahdollisuuden. Monille uraputkessa viilettäville ei edes neljän viikon loma tunnu riittävältä ja onko se edes mikään ihme, jos sitä odotellessa on painettu täysiä edeltävät viisi kuukautta? Tell me about it..

Lepo koetaan ehkä jotenkin palkkioksi, joka ansaitaan. Ei malteta nukkua, vaan silloin nukutaan kun se on ansaittu. Jos hyvin käy. ”Sitten kun oon tehnyt tän koulutehtävän. Sitten kun koti on siivottu. Sitten kun työt on tehty.” Lista voi olla loputon ja yhden tehdyn tilalle voi keksiä aina kolme lisää. Sen takia on hyvä arvottaa lepo työtä tärkeämmäksi ja osata jättää työaika erilleen vapaasta jottei padat ja kattilat mene sekaisin.

Jo päivän mittaan olisi hyvä pitää pieniä taukoja päivien aikana (lounas- ja kahvitauot) puhumattakaan kunnon yöunista. Päiväunet on ihania, mutta usein turhia – varsinkin yli puolenpäivän jälkeen nukuttuina – ja onnistuu usein häiritsemään sitä tärkeintä: normaalia unirytmiä. Sen ollessa kunnossa ja unen riittävää ei aamuisin herääminen edes tunnu niin mahdottomalta hommalta eikä univelkaa keräänny viikonlopulle niin mahdottomasti. Toki viikonloppuina on silti ihanaa ja erittäin ansaittua nukkua niin pitkään kuin sielu sietää!

Kuinka hyvin te pidätte huolta riittävästä levosta?

Eilen illalla nukahdin jo yhdeksän jälkeen ja aamulla heräsin ennen seitsämää. Reilut kahdeksan tuntia, bravo! Tänään mulla on etäpäivä töistä, joten musta tuntuu että omista neuvoista poiketen taidan ottaa pienet päikkärit aamupalaverin jälkeen ellei aurinko pilkahda esiin pilvien takaa. Paasto nimittäin väsyttää ja on helpompi olla ajattelematta ruokaa, kun nukkuu 😉 Hah!

Huomaatteko, olen siis päättänyt laiskotella tänään. Ansaitusti. Huomenna taas aion olla tuottelias. Levon lisäksi tärkeää siis oma mielentila on tärkeä. Jos heti herättyä potkaisee varpaan pöydänkulmaan ja kiroaa maanantain, voi olla että koko loppupäivämenee harmituksessa. Aamusta kuitenkin tahdonvoima on korkeimmillaan, joten silloin on myös helpoin tehdä päätös hyvästä päivästä. Onnellisuus on tahtotila ja voit itse päättää haluatko surkutella asioita vai löytää niistä jotain iloitsemisen arvoista. Ihan kaikesta!

Kokeilkaa itse ja yllättykää: päätä, että tänään on viikon paras päivä. Toista harjoitus joka päivä.

Ihanaa viikkoa ja viikon parasta jokaista päivää,
<3 Aino

Seuraa blogia: Facebookissa / Bloglovinissa / Blogilistalla / Instagramissa

Kuva: Pinterest

6 kommenttia

 1. Sari | Wellness Madness kirjoitti:

  Levolle hurraahuuto! Mä jouduin yksi yö heräämään lennolle aamulla neljän jälkeen ja yöllä olleen ilotulituksen vuoksi unet jäivät johonkin kolmeen tuntiin. Seuraava päivä ei ollut tosiaan viikon paras päivä. Mutta onneksi yhden päivän palauttavalla lepopäivällä selvittiin siitäkin univelasta. Mun on vaikea ymmärtää niitä, ketkä painavat 100-lasissa ja karsivat yöunista. Oon paljon mukavempi tyyppikin hyvin levänneenä 😀

  • Aino Mäkelä kirjoitti:

   Mäkään en ymmärrä sellasia tyyppejä! Vaikka itsekin oon joskus ollu sellainen, hahha 😀 Mä nimittäin ainakin myönnän olevani väsyneenä kiukkuinen, tosi kiukkuinen.. 😀

 2. Melina kirjoitti:

  Hienoja ajatuksia jälleen, Aino! 🙂 Mulla on tällä viikolla todellakin ansaittu hiihtoloma, ja oon tuskaillu, miten käyttäisin tän viikon mahdollisimman hyödyllisesti ja tehokkaasti. Toisaalta…vois ihan vaan olla tekemättä mitään erityisen järkevää, olla vaan ja relata, kyllä sitä arjessa saa mennä tukka putkella ihan tarpeeks (liikaa) 😀 nukkuminen on kyllä uskomattoman voimaannuttavaa, hyvien yöunien jälkeen on yleensä (ainaki mulla) unohtunu kaikki edellisen päivän murheet, ja uuden päivän voi alottaa niinku puhtaalta pöydältä. Väsyneenä taas tuntuu, ettei mistään tuu yhtään mitään. Harmi vaan, ku nykyään ihmiset tuntuu vähättelevän unen tarvetta ja nukkumista, koska pitää aina olla menossa ja tekemässä, olla mahdollisimman tehokas ja tuottelias! Onneks viime aikoina on puhuttu uudesta elämäntavasta, slow livingistä, hidastamisesta ja hetkessä elämisestä. Itekkin entisenä supersuorittajana huomaa nykyään, miten ihania ne arjen pienet hetket yksin ja yhessä läheisten kanssa on just niitä parhaimpia! Ihanaa ja rentoa viikkoa sulle! 🙂

  • Aino Mäkelä kirjoitti:

   Toivottavasti sulla oli ihana loma! Mä oon ite alkanu nukkuun TOSI paljon nyt sairastelun ja toipumisen myötä, siis tänäänkin mun piti herätä kuudelta treenille, mutta.. 😀 Heräsin sit yheksältä! Hah! Oikeesti niin hassua, mut teki kyllä hyvää 🙂 Toivottavasti nukkumistrendi alkaa kasvamaan – ihan samallai kun hidastaminen jne, tekee hyvää varmasti kaikille 🙂

 3. Emma kirjoitti:

  Hei, oon vasta alkanu lukeen sun blogia niin en tiedä ootko kirjoittanu aiheesta jo aikasemmin, mutta ois kiva kuulla sun ajatuksia paastoamisesta. Miksi sen teet, tuntuuko helpolta, miten se etenee ja helpottaako toisen tai kolmannen päivän jälkeen, mitkä sen hyödyt on ja montako kertaa vuodessa teet viikon paaston? Oon itsekin pitkään miettiny sitä joten olisi kiva kuulla kokemuksia ja ajatuksia. Mitä viikon aikana tapahtuu esim. lihaksille? Alkaako keho käyttämään niitä energian lähteenä? 🙂

  • Aino Mäkelä kirjoitti:

   Moi Emma ja tervetuloa mukaan remmiin! 😀 Mä kirjotan loppuviikosta kaikenkattavan kirjoituksen paastosta, aiemmin en oo hirveästi aihetta puinut vaan lähinnä sivulauseessa maininnu juttuja 🙂 Vastaan kaikkiin kysymyksiisi sitten siinä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.