Hae
Aino Mäkelä

Korvike maitorahkalle

Maitorahka. Jokaisen fitness-ruokavalion sydänjalka. Sitä syödään joko aamulla, keskellä päivää välipalaksi tai illalla. Tai vaikkapa jokaisella aterialla, jos niikseen tulee 😉

Älkääkä käsittäkö väärin: en tuomitse rahkansyöjiä vaan ehkä lähinnä sitä ideologiaa sen rahkan syömisen pohjalta – sen tehokkuutta. Vähän rasvaa ja hiilihydraatteja, paljon proteiinia. Niukasti ravinteita. Itsehän oon jättänyt maitotuotteet ruokavaliosta pois jo kauan sitten, mutta muistan aluksi kuinka vaikeaa oli koittaa ”korvata” rahka jollakin sillä myönnettävähän se on: rahka on ihan älyttömän kätevä ja yksinkertainen ruoka.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMyönnän, että mä aikoinani salaa kaipasin rahkaa ja törttöilinkin sen kanssa aina vanhempien luona vieraillessa sillä siellä sitä oli jääkaappi täynnä. Viimeksi salaa rahkaa mussuttaessani mä yhtäkkiä havahduin siihen ette maku eikä koostumus miellyttänyt mua enää yhtään. Se oli kuivaa ja tarttui kurkkuun kiinni. Viimeistään seuraavana päivänä maitofinnien ilmestyessä naamaan mä hyvästelin rahkan lopullisesti.

Viikonloppuna ikäänkuin vahingossa mä välipalan nälkäisenä jääkaappia tyhjennellessä sitten loihdin korvikkeen rahkalle. Tämä toimii siis rahkan korvikkeena teille, jotka rakastatte ruokaa sekä nautitte sen mausta ja haluatte sen olevan sen lisäksi vielä ravitsevaa. Valitettavasti makroiltaan tää ei vastaa yhtä rahkapurkillista, mutta jos otetaan huomioon lisukkeet joita rahkan alas saaminen vaatii huomioon niin ollaan jo aika lähellä.OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERASen lisäksi, että tää on e-koodivapaata tavaraa, ja sisältää paljon sekä ravinteita että hyödyllistä energiaa on myös valmistus yksinkertaisen helppoa. Tarvitset ainoastaan: banaanin, proteiinijauhetta, vettä, jotka sekoitat blenderissä rahkamaiseksi. Proteiinijauheella on merkitystä sillä ne voi sisältää ties mitä aineita – suosittelen siis käytettäväksi mahdollisimman puhdaslaatuista! Pelkästään noilla siis pärjää jo hyvin, mutta mä tykkään vielä vähän ottaa marjoista lisää ravinteita mukaan.

KORVIKE RAHKALLE
banaani
desilitra vettä
desilitra proteiinijauhetta
ruokalusikallinen Berryfect mustaherukka kuitu- & ravintojauhetta

Jos haluaa käyttää tuoreita marjoja niin se onnistuu hyvin myös, mutta silloin kannattaa vähentää veden määrää. Mulla ei valitettavasti tällähetkellä oo yhtään marjoja pakkasessa , mutta onneksi Berryfectin jauheet pelastaa! Kuitu- &ravintojauheista erityisesti mustaherukka sekä puolukka sisältää myös paljon proteiinia ja ne on 100% marjaa itsessään, joten toimii ihan loistavana lisänä rahkaherkkuun.

Onko siellä muita, jotka on luopuneet maitotuotteista? Millaisia korvikkeita te ootte niille keksiny? 

OLYMPUS DIGITAL CAMERAToinen mitä teen paljon välipalaksi ja on hyvinkin ”rahkamainen” välipala on chiapuuro. Näitä molempia välipaloja on helppo muokkailla ja niitä yhdistää yksi mulle tärkeä tekijä: ravinteikkuus. Se on nimittäin sellainen juttu, joka siitä perus maitorahkasta jää yleensä uupumaan. Niin ja siemeniin tehdyistä tuorepuuroista muuten saa paljon myös sitä kalsiumiakin, jos sen puute jotakuta huolestuttaa 😉 Tosin en edes itse henkilökohtaisesti pidä maitotuotteita elintärkeinä kalsiumin lähteinä, mutta se onkin sitten ihan asia erikseen.

Törmäsin muuten eilen ihan loistavaan artikkeliin, joka muistutti mun mieleen yhden mun luonnoksissa lymyävän postauksen ravinnosta. Sitä odotellessa voitte käydä lukemassa sen jutun TÄÄLTÄ ja jakaa ajatuksia vaikka kommenttiboksin puolelle, jos saisin niistä vielä vähän lisää virtaa omaan kirjoitukseen 😀

<3 Aino

18 kommenttia

 1. Rita kirjoitti:

  Moi 🙂 Mitä proteiinia sulla on käytössä? Huomasin just että omassa on sekö gluteenia että laktoosia, ä eli ehdoton no – no jatkoon ajatellen 😀 Ja löytyykö jostain tuon alemman herkun ohje? Ajattelin vihdoin investoida mun ruokavalioon ja ostaa noita marjajauheita ja lisää erilaisia siemeniä 🙂 Gluteenittomuuden lisäksi haluaisin vähentää maitotuotteiden käyttöä koska ne junttaa vatsan aiiiivan jumiin…

  • Aino kirjoitti:

   Mä käytän riisi-, herne- ja hamppuproteiinia pääsääntöisesti ja etenkin just näissä kaikissa kokkailuissa 🙂 Ja iso peukku investoinnille! Oma ruokavalio on paras sijoitus minkä oman hyvinvointinsa eteen voi tehdä. Eikä noi sun fiilikset maitotuotteista kuulosta kuule yhtään vierailta… hahha 😉

 2. Taru kirjoitti:

  Mulla on nyt raskausaikana tökkinyt toi rahkan syöminen jostain kumman syystä ja oon muutenkin miettinyt sen syömisen ekologisuutta ja hyötyjä itselleni. Olen kuitenkin korvannut välipalani ihan taivaallisen ”kermaisella” vaihtoehdolla: kourallinen liotettuja cashew-pähkinöitä blendataan maidoksi hunajan ja vaniljan kanssa. Sekaan heitetään oman maun mukaan suklaista protskujauhetta ja ruokalusikallinen raakakaakaota sekä mustikoita/mansikoita/mustaherukoita.. Blendauksen jälkeen kaadetaan kulhoon ja sekaan laitetaan vielä pari ruokalusikallista Chia-siemeniä. Jääkaappiin hetkeksi hyytymään ja sitten herkúttelemaan! Suosittelen kyllä lämpimästi!
  Ps. Sulla on Aino aina ihan parhaat reseptit!

  • Aino kirjoitti:

   Namnam, kuulostaapa ihanalta! Toi toimii kyllä varmasti ihan loistavasti rahkan korvikkeena ja oon joskus itsekin vastaavanlaisia herkkuja tehnyt – MUTTA ongelmana tulee itellä yleensä vastaan cashewn liotus, koska oon niin harvoin kotona enkä koskaan voi tietää milloin nälkä yllättää, hahha! Ihanan kuulonen resepti joka tapauksessa ja mä ehottomasti kokeilen sitä välipalana heti kun mulla on seuraava ”kotipäivä” edessä 😉 Kiitos!

 3. Eli kirjoitti:

  Olen pakosti vähentänyt maitotuotteita, koska nykyisessä asuinmaassani niitä on vähemmän tarjolla. Tavallista jugurttia tosin tulee jonkin verran syötyä sekä ehkä kerran kuukaudessa maitoa tai juustoa. Rahkaa ei täältä valitettavasti saa ja voisinkin kokeilla tuota ensimmäistä reseptiä, jos se maistuisi mulle 🙂 Mitä proteiinijauhetta itse käytät ja maistuuko tuo Berryfect marjoilta, vai sellaselta mauttomalta jauheelta? Olen kokeillut joitain marjajauheita ja petyin kun ne ei maistuneet marjoilta lainkaan 😀

  • Aino kirjoitti:

   Mä käytän itse riisi-, herne- tai hamppuproteiinia 🙂 Tässä ehdottomasti parhaalle maistuu riisi! Ja Berryfectin jauheita on kahdenlaisia: premium marjajauheita sekä kuitu- ja ravintojauhetta. Jälkimmäinen maistuu vähemmän marjoille, mutta noi premium jauheet on ihan marjan makuisia! Niissä on nimitäin säilytetty kaikki marjasta, myös se mehu, joten oikeasti makukin on tallella. Suosittelen! <3

 4. iina kirjoitti:

  mitä tuossa päällä on? 😀 resepti on ihanan helppo ja yksinkertainen, varmasti tulee tehtyä ja usein! 🙂 hyvistä välipaloista on aina puutetta! kiitos kivasta blogista 🙂

  • Aino kirjoitti:

   Kvinoamuroja! Ihan supersuperhyviä, oon ihan koukussa niihin <3 Kiva että tykkäsit! Ja kiitos itselles:)

 5. Tiina kirjoitti:

  Kiitos linkkivinkistäsi!
  Saanko udella, onko sinulla tietoa kirjoittajan kommenttiin proteiinin saannista. Olen itse ollut huolissani omasta saannista, joka on jo liki 4 grammaa per painokilo, mutta toisaalta, kun vaihtoehtona on kallistua enemmän hiilarien ja rasvojen suuntaan, joista niistäkin tulee protskua…

  • Aino kirjoitti:

   4g/painokilo on aika paljon. Siis sinällään en usko siihen myyttiin, että liiallinen proteiininsaanti olisi vaarallista, mutta mielestäni se on turhaa. Ylimääräinen proteiini nimittäin varastoituu ihan yhtälailla rasvaksi kuin kaikki muukin 😉 Hiilareita ja rasvoja pelätään turhaan, esimerkiksi hiilareita syödään mun mielestä pääsääntöisesti ”terveysruokavaliolla” liian vähän (varsinkin aktiiviset ihmiset), vaikka se on just edullisinta ruokaa elimistölle. Kun taas rasvat puolestaan on muuten tärkeitä kropan optimaaliselle toiminnalle. Mulla on tästä luonnoksissa tulossa yks postaus eli jos maltat odottaa ens viikkoon niin saat kattavamman vastauksen 😛

   Mutta noin 2-2,5g/painokilo on mun mielestä aivan riittävä, jos on aktiivinen. Sun kulutuksesta/harrastaman liikunnan laadusta kun en mitään tiedä niin enempää on hankala sanoa 🙂

   • Tiina kirjoitti:

    Lämmin kiitos vastauksestasi, Aino!

    Kulutus on kova ja tilanteeni ristiriitainen alhaiseen painooni ja massankeruuseen nähden. (kiloja 45 ja energiatarve 3000 luokkaa, eli proteiinienkin määrä nousee pakosta suureksi).
    Odotan mielenkiinnolla postaustasi aiheesta.

    Iloa ja voimia arkeen 🙂

    • Aino kirjoitti:

     Okei, no tottakai suuressa energiantarpeessa myös proteiinintarve korostuu ja varsinkin kun massaa (lihasta?) halutaan lisää 🙂 Silti mä kuitenkin painottaisin enemmän hiilareiden saantiin sillä etenkin hypertrofisessa treenissä sekä muutenkin massan keruussa (jos ihan pelkästä painostakin puhutaan) niin se on se helpoin ja elimistölle edullisin vaihtoehto, hihhi 😛 Toki laatu on aina tärkeintä sen suhteen mitä syö.

     Kiitos tosi paljon ja sitä samaa sulle! 🙂

 6. krekkis kirjoitti:

  Se on jännä miten joihinkin makuihin tottuu. Esim maitorahka ei maistunut mulle mitenkään herkulta aluksi, mutta sitten ”totuin” siihen, kun lisäilin marjoja ym joukkoon. Onhan se vähän ”paperisen” makuista, jos totta puhutaan… tämän eron huomasin, kun ostin pitkästä aikaa Valion kreikkalaista jugurttia. Miten maukasta! Yhtäkkiä sain taas värit tähän ruokaan ;). Tietysti proteiinia on vähemmän ja rasvaa enemmän, mutta koska en syö ns herkkuja ollenkaan, niin haluan nauttia joka suupalasta 🙂

  • Aino kirjoitti:

   Tottumuskysymyksiähän ne on! Siis munkin mielestä aikoinaan, kun rahkaa söin, se oli ihan sikahyvää. Ja nykyään mun mielestä maca on aivan ihanaa herkkua, vaikka monien mielestä se on aivan hirveetä. Näiden kokemuksien perusteella mä uskon siihen, että mä opin pitämään sitä hyvänä minkä ajattelen tekevän hyvää mun kropalle 😉 😀

 7. Elisa kirjoitti:

  Hei,
  itse olen korvannut aina silloin tällöin rahkan proteenilätyllä. Lättyyn tulee puolikas banaani, kanamuna, öljyä ja kanelia. Kaikki noi vaan yheksi massaksi ja pannulle! Päälle sitten voi ripotella omenaa/mustikkaa/pilttiä/mansikoita/banaania yms. On tosi hyvää ja nopea tehdä 🙂 En sit tiiä kuinka toi lätty vastaa makroiltaan maitorahkan arvoja mutta how cares.. 😀

  -Elisa

  • Aino kirjoitti:

   Lätyt on ihan parhaita! Ja sun asenne on mahtava – en mä ainakaan välitä ;D Itsekin teen paljon lättyjä aamu-, väli- tai iltapalaksi 🙂 Namnamnammmmm!

 8. Tytti kirjoitti:

  Help! Hehkutit blogissa jotain tiettyä hyvää riisiproteiinia, mutta nyt en enää löydä sitä postausta! Siinä tais olla joku arvontakin.. Anyway, maidotonta ruokavaliota yritän kokeilla enkä haluais tuhlata rahojani huonoon riisiprotskuun. 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.