Hae
Aino Mäkelä

Hävikistä illanistujaisten herkuksi

Mä oon tosi huono heittämään mitään ruokaa roskiin, mutta kyllästyn myös helposti syömään samaa ruokaa päivästä toiseen. Varsinkin mitä tulee herkkuihin 😉 Sen vuoksi teenkin mielummin pienemmän annoksen päivittäin sillä niin onnistun saamaan uusia makuelämyksiä halutessani vaikkapa päivittäin, hah!

Joulun herkut oli tapansa mukaan mitä ihanampia ja teinkin muun muassa ihan uskomattoman hyviä paleopipareita, joiden kuori oli ihanan rapsakka ja sisus sopivan pehmeä. Aivan kuten pipareiden kuuluukin – positiivinen yllätys siis!  En tietenkään malttanut olla tuunamatta niitä päivien kuluessa mieleisekseni mielitekojen mukaan sillä eihän pipareitakaan jaksa loputtomiin syödä, eihän?

Onneksi niistä voikin tehdä loistavia minileivoksia valmistamalla niihin herkullisen täytteen ja myös yksi toinen Joulun lemppareistani, kylmäsavulohi, sai oman tuunauksensa. Kokosinkin muun muassa niistä resepteistä teille vinkit Uuden Vuoden tarjoilupöytään, jos haluatte taikoa hävikistä herkkua.
Piparileivos Piparileivos

PIPARILEIVOKSET
valitsemiasi piparkakkuja
1dl liotettuja cashewpähkinöitä
1dl kookoskermaa
1tl psylliumia
1/2tl vaniljaa
1rkl mustikkajauhetta

Liota pähkinöitä vähintään yön yli ja huuhtele ennen käyttöä. Surauta pähkinät ja kookoskerma blenderissä silkkiseksi kermaksi, lisää joukkoon psyllium ja anna hetken aikaa tiivistyä. Makeuta vaniljalla ja mustikkajauheella, joka antaa myös kermaan herkullisen värin. Halutessasi voit vielä lisätä hunajaa/muuta makeutusta, jos maku mielestäsi sitä kaipaa. Laita ruokalusikallinen täytettä piparkakun päälle ja paina toinen piparkakku leivokselle kanneksi. Nosta minileivokset jääkaappiin tiivistymään ennen tarjoilua, vähintään puolen tunnin ajaksi.

KylmäsavulohiKylmäsavulohirullaLOHIRULLAT
kylmäsavulohta
avokado
100g pehmeää tofua
puolikkaan sitruunan mehu
suolaa, mustapippuria

Halkaise avokado ja lusikoi hedelmäliha tehosekoittimeen, lisää joukkoon pehmeä tofu ja puolikkaan sitruunan puristettu mehu. Sekoita niin kauan, että massa on tasainen ja viimeistele mausteilla – voit myös halutessasi käyttää tuoreita yrttejä, kuten korianteria. Lusikoi täytettä kylmäsavulohiviipaleiden päälle, kierrä rullalle ja kiinnitä rulla hammastikulla. Nosta rullat jääkaappiin viilentymään ennen tarjoilua.

Chili-hunajapaahdetut pähkinätChili-hunajapaahdetut pähkinät
CHILI-HUNAJAPAAHDETUT PÄHKINÄT
3dl pähkinöitä ja manteleita oman maun mukaan
ruokalusikallinen savuista chilimaustetta
ruokalusikallinen hunajaa

Kuumenna paistinpannu kuumaksi. Laita pähkinät sekä mantelit pannulle ja kuullota niitä hetki, lisää chilimauste ja sekoita minuutin ajan. Lorauta hunaja paahtuneiden pähkinöiden päälle ja sekoita tasaiseksi, pyöritä hetken aikaa pannulla ja nosta jäähtymään.

Millaisia herkkuja teidän Uuden Vuoden vastaanotossa tarjoillaan? Näiden lisäksi mä tykkäisin itse ainakin vielä kasvistikuista kera terveellisten dippien kuten guacamolen, mangosalsan sekä hummuksen ja jos makeaa kaipaa lisää niin saattaisimpa taikoa vaikkapa gojimarjaisia tryffeleitä!

<3 Aino

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.