Hae
Aino Mäkelä

Herkkusuun tunnustus

Oon salannut teiltä koko Marraskuun yhtä juttua. En uskaltanut sanoa sitä ääneen sillä en tiennyt pystyisinkö seisomaan sanojeni takana. Ensimmäinen viikko ja ensimmäiset päivät teki tiukkaa, mutta päivä päivältä homma muuttui helpommaksi ja mieliteot jätti mut rauhaan niin pitkäksi aikaa, että vasta eilen muistin koko homma: vietin kakuttoman Marraskuun!

Vau! Mulle se oli saavutus vaikka moni siellä nyt naureskelee, että eihän se oo homma eikä mikään. Mutta mulle on: mun työnkuvaan kun kuuluu niin raakakakkujen tekeminen, niiden tekemisen opettaminen, reseptiikan kehittely ja kaiken lisäksi myös vietän päivät kaupassa jossa sitä on lasivitriinissä tarjolla joka päivä. Herkullista raakakakkua.

Banaanikakku Banaanikakku
Herkullista ja terveellistä! Kyllä vaan, mutta silti liika on liikaa. Huomasin, että kakkuhimot alkai viemään mua enkä minä niitä joten halusin testata itseäni hetken aikaa: pystyisinkö olemaan ilman kakkua kuukauden ajan? Kaverit nauroi, toiset yllytti, osa epäröi – minä kauhistelin. En tykkää kieltää itseltäni asioita, mutta toisaalta haluan välillä testata omaa itsekuriani ja nyt voin olla iloinen sillä huomasin sen olevan vielä tallella.

Nyt voidaankin sitten hyvillä mielin aloittaa Joulun odottelu kakuttoman kuukauden jälkeen. Kuun vaihtumisen kunniaksi leivoin myös kakun, kuinkas muutenkaan! Perinteistä poiketen kyseessä ei ole raakakakku vaan ainoastaan puoliksi sellainen sillä toinen osa valmistui näppärästi uunissa. Kakku on gluteeniton ja maidoton eikä sisällä valkoista sokeria vaan on makeutettu luonnon omilla hyvää tekevillä raaka-aineilla – todellinen hyvän omantunnon herkku siis! Ja tietysti teemaan sopivasti tällä kertaa myös Joulun makuinen sellainen.BanaanikakkuBanaanikakku

JOULUKAKKU
3 hyvin kypsää banaania
5 kananmunaa
2,5dl gluteenittomia jauhoja*
1dl kuivattuja luumuja
1tl leivinjauhetta
0,5tl ruokasoodaa
1rkl kanelia
2tl vaniljaa

Soseuta banaanit sauvasekoittimella. Lisää sen jälkeen luumut ja taikinan ollesta tasaista lisää kananmunat joukkoon. Sen jälkeen lisää kuivat aineet. Kaada taikina (kookosöljyllä) voideltuun vuokaan* ja nosta 180asteiseen uuniin. Paista kakkua 30minuuttia jonka jälkeen sen voi tarvittaessa peittää foliolla – kokonaisuudessaan paistoajan on hyvä olla 40-60minuuttia uunin tehosta riippuen.

*Itse tein oman sekoituksen siemenistä, manteleista ja kaurahiutaleista jauhamalla ne tehosekoittimessa hienoksi. Kakkuvuokana käytin suorakaiteen muotoista leipävuokaa, mutta kakun voi yhtälailla tehdä pyöreään tai vaikkapa sydämen muotoiseen vuokaan.

1,5dl liotettuja cashewpähkinöitä
yhden sitruunan mehu
2rkl kookosöljyä
1tl vaniljaa
mantelirouhetta

Ennen kuorrutteen valmistusta liota cashewpähkinöitä vähintään neljän tunnin ajan reilussa vedessä ja huuhtele ne ennen käyttöä. Aloita valmistus laittamalla liotetut cashewpähkinät ja tuorepuristettu sitruunan mehu blenderiin. Aja kärsivällisesti tasaiseksi, samettiseksi kermaksi – älä jätä pähkinänpaloja! Koostumuksen ollessa silkkistä sekoita joukkoon myös kookosöljy ja vanilja. Levitä kuorrute jäähtyneen kakun päälle ja koristele mantelirouheella. Halutessasi voit vielä nostaa jääkaappiin hetkeksi, jolloin kuorrute tiivistyy ja (ainakin allekirjoittaneen mielestä) maku paranee entisestään.

Näihin herkkutunnelmiin on hyvä päättää joulukuun ja koko tulevan viikon ensimmäinen päivä sekä blogin ensimmäinen päivä uudessa osoitteessaan. Mitä muuten tykkäätte sivustosta? Kommentit, kehitysehdotukset, risut ja ruusut – kaikki on tervetulleita kommenttiboksiin!

<3 Aino

16 kommenttia

 1. sarianna kirjoitti:

  Kiitos ihanan kuuloisesta reseptistä! Menee heti itsenäisyyspäivänä testiin 🙂 millä suhteella laitoit siemeniä, manteleita ja kaurahiutaleita, noin niinkuin suunnilleen? Entä tuleeko kuorrutteeseen siis kookosöljyä vai kookoskermaa?

 2. Rita kirjoitti:

  Kiitos ohjeesta! Tätä voisin tehdä jouluksi 😉 Sivusto on mielestäni paljon aiempaa parempi. Puhelimella helppo selata ja kaikki löytyy helposti. Ei takkua yhtään mobiililla kuten aiempi. Ihan mahtavaa Aino! 🙂

  • Aino Mäkelä kirjoitti:

   Jeee hyvähyvä! 🙂 Ja kiitos palautteesta, mustakin on huippua että mobiilikäytettävyys on nykyään paljon selkeämpi ja parempi 🙂

 3. Tytti kirjoitti:

  Uusi sivusto on tosi kiva! 🙂 Mukavaa vaihtelua lukea ihan erinäköistä sivua verrattuna näihin ainaisiin indiedays, fitfashion yms. pohjiin. Tosi kiva, että aloit tekemään ihan puhtaasti sun omaa juttua! Tästä blogista on tullu mulle ihan n:o 1 lemppari. Tykkään aitoudesta ja positiivisuudesta, ja ihan rehellisesti voin todeta, että tuun paremmalle mielelle sun postauksia lukiessa. 🙂

 4. Cayisamaria kirjoitti:

  Ihana resepti! Taidankin tehdä tätä ohjetta mukaillen joulun maustekakun 🙂

 5. jannii kirjoitti:

  Moi Aino! Sun blogia on ollut ilo seurata pitkään. Sun aurinkoisuus, innostuneisuus ja vilpittömyys välittyvät vahvasti lukijalle. Olen testannut useita sun reseptejä ja olen aina ollut tyytyväinen!

  Toiveena heitän sulle joulupöytään sopivan kakun reseptin (tai ehkä tälläinen löytyykin jo jostain…?) jossa ei ole käytetty ollenkaan pähkinöitä.

  Ihanaa joulun odotusta!

  • Aino Mäkelä kirjoitti:

   Kiitos Janni – sun kommentti nosti kyllä meikäläisen hymyn ihan korviin! Ja ihana kuulla, että myös reseptit on onnistunu 🙂

   Pähkinättömiä kakkuja oon jonkin verran tehny joo! Tässäkin kun käytät jauhoina vaikkapa kaura/manteli/kookosjauhoja pähkinöiden sijaan niin saat tehtyä pähkinättömänä 🙂 Mutta laitetaan korvan taakse myös pähkinätön jouluinen kakkuresepti – nyt sairaslomalla kun keittiössä tulee viihdyttyä suhteellisen paljon, hihhi.

   Ihanaa joulun odotusta myös sulle!

   • jannii kirjoitti:

    Jos sulla tulee mieleen joku pähkinätön, niin voisitko vielä laittaa linkin siihen postaukseen? Ja kakussahan tuo pohja ei aiheuta ongelmaa vaan kuinka tehdä kakkuun kuorrute ilman cashewpähkinöitä tai maitotuotteita? 😀

    • Aino Mäkelä kirjoitti:

     Aaaaa hahhaha voi apua! 😀 Ihan ajatuksissani sulle vastailin ja nyt naurattaa. Kuorrutteessa voi käyttää tietty cashewkerman sijasta kookoskermaa, mutta sillon siihen pitäis lisätä muutakin että koostumus pysyis hyvänä.. Mä kaivan arkistoista ja linkkaan!

 6. Mona kirjoitti:

  Ihanan näköinen kakku! Mietin myös tuota siemenien ja pähkinöiden määrää. Lisäksi kysyisin, kuinka iso vuoan pitää olla? Minulla ei ole tuollaista leipävuokaa…

  • Aino Mäkelä kirjoitti:

   Eli mulla oli 1dl manteleita, 1dl siemeniä ja 0,5dl pellavansiemenrouhetta 🙂 Oikeastaan kakkuvuoan koolla ei oo väliä muuhun kuin paistoaikaan ja tietty kakun muotoon – mitä leveämpi halkaisija niin sitä littanampi kakku sekä lyhempi paistoaika!

 7. Laura kirjoitti:

  Nam! Onko parempaa tapaa aloittaa päivä kuin kakulla. Olipa herkullista 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.