Hae
Aino Mäkelä

Veggischili !

Vaikka oonkin ruennut taas piiiiitkän tauon jälkeen syömään lihaa, rakastan silti kasvisruokaa yli kaiken. Kaikki kunnolla haudutetut padat, pehmeät sosekeitot ja mehevät pihvit… mmmm! 
 
Chili sopii mun mielestä kasvisruokiin erityisen hyvin ja onkin mun lempparimausteita. Käytän tosi paljon tuoretta chiliä, sillä siitä se varsinainen potku siihen makuun tulee – ainakin mun mielestä 🙂 Sitruunalla tai limellä on hyvä antaa vielä lisäsäväystä ja makuelämys on taattu. Chilihän myös buustaa aineenvaihduntaa, joten se on painonhallintaan oivallinen kaveri 😉
 
Maistuuko muille tulinen ruoka?
 
Kasvisruuat vaan yleensä tuppaa olemaan tosi keveitä – sekä niiden energia- että proteiinipitoisuutta onkin hyvä lisätä käyttämällä papuja, palkokasveja, linssejä tai soijatuotteita. Pavut onkin noussu kuluneen vuoden aikana yhdeksi mun lemppari raaka-aineeksi 🙂
 
Sunnuntaina kokkailin pitkästä aikaa kasvischiliä. Teko vaatii paljon pilkkomista ja pitkiä hermoja eikä sitä kannata alkaa nälkäisenä valmistamaan sillä hetkessä ei valmista tule 😉 Mutta siinä vaiheessa kun höyryävä lautanen on vihdoin nenän edessä tietää, että kyllä kannatti – pelkkä tuoksukin jo huumaa.
 

 KASVISCHILI
3rkl oliiviöljyä

6 valkosipulinkynttä
chilipalko
sipuli
3 porkkanaa
2 paprikaa
30g tomaattipyreetä
6dl vettä
pussi maissia
purkki linssejä
purkki kidneypapuja
1rkl hunajaa
3rkl spelttijauhoja
1dl vettä
1tl ruokasoodaa
2tl chilijauhetta
4tl paprikajauhetta
1tl oreganoa
 
1. Kuumenna öljy kattilassa. Kuullota hienonnettu sipuli kattilassa (3-4min) ja lisää hienonnettu valkosipuli, chili sekä kuutioidut porkkanat (kuumenna 5min) joukkoon. 
2. Lisää paprikat ja kuullota niin kauan, että kasvikset on kypsiä.
3. Lisää tomaattipyree sekä vesi, sekoittele.
4. Mausta seos ja kiehauta!
5. Miedonna lämpöä ja lisää pavut, maissit ja huuhdellut linssit pataan.
6. Liuota jauhot sekä sooda desilitraan vettä ja lisää seos padan joukkoon.
(7. Lisää suolaa ja pippuria jos on maku sitä kaipaa.)
8. Anna hautua miedolla lämmöllä n. 20-30minuuttia, lisää vettä tarvittaessa.

Tää menee ihan tälläisenään aivan loistavasti – on hyvää ja täyttävää, omnom! Itse keitän tälle kaveriksi vielä täysjyväspagettia ja nakkaan raejuustoa päälle, jos syön tätä treenin jälkeen – sopii myös siis loistavasti spagetin kaveriksi perus jauhelihakastikkeen sijaan.
 

2 kommenttia

  1. Mimi kirjoitti:

    Oon kyllä tottunut ja sitä kautta tykästynyt chiliin, kun tuo ukkeli käyttää aina ihan hulluna just tuore chiliä ruoanlaitossa. välillä sitä on oikeesti jo liikaakin! 😀 Sitten se ei oo enää niin kivaa, palaa suu niin ettei maista enää mitään muuta. ja papuihin oon kans opetellut, aijemmin en niistäkään välittänyt. ne onkin hyviä mulle, kun en syö oikeestaan lainkaan lihaa. 🙂 nuo sun ruoat on kyllä ihanan näköisiä! 🙂

    • Aino kirjoitti:

      Hahha, se on kyllä paha kun suu palaa! Ei ollenkaan kiva fiilis. Itelläki vielä joskus tapahtuu (harvoin tosin..) ylilyöntejä sen kanssa.. 😀 Pavut on kyllä lihankorvikkeena tosi jees, itekki just sen takia aikoinaan opettelin käyttämään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.